Takaisin satulaan -juttusarjan ensimmäinen ja toinen osa kertasivat mitä tapahtuu ennen ratsastusta ja ratsastuksen aikana. Tässä kolmannessa ja viimeisessä osassa käymme vielä läpi mitä on hyvä muistaa ratsastamisen jälkeen.
Hevosen ja sen varusteiden hoito ratsastuksen jälkeen
Hevosen hoitamisessa ratsastuksen jälkeen on huomioitava samat turvallisuusseikat kuin ennenkin ratsastusta. Eli muista edelleen huomioida, ettei hevonen jää yksin hoitopaikalle tai pääse missään tilanteessa vapaaksi. Huolehdi, että itselläsi on aina tilaa hevosen lähellä ja vältä hevosen takana olemista. Kun varusteet on riisuttu, hikinen hevonen on hyvä pestä lämpimällä vedellä, ainakin niistä kohdista sen kehoa joissa karva on kunnolla kastunut hiestä. Kylmä vesi voi kipeyttää lihaksia mutta kesäkuumalla voidaan toki käyttää viileähköä vettä, jotta hevosen keho viilenee nopeammin normaaliin ruumiinlämpöön ratsastuksen jäljiltä. Pesupaikalla hevonen voi säikähtää, jos hana avataan yhtäkkiä täysille tai letku koskettaa hevosta yllättävästä paikasta. Pesupaikalla toiminnan onkin oltava rauhallista ja huolellista. Letku laitetaan aina pois kun sitä ei käytetä, jottei hevonen sotkeudu siihen. Märkä hevonen kuivataan lopuksi hikiviilalla ja loimitetaan tilanteen mukaisesti. Talviaikaan märkää hevosta ei kannata viedä ulos ennen kuin se on kuivunut.
Ratsastuksen jälkeen hevonen tulee tarkistaa vammojen varalta läpikotaisin. Erityisesti jalat tulisi taas tunnustella tarkoin. Jalkojen kylmääminen vedellä tai kylmäyssuojilla edistää niiden palautumista rasituksesta ja ehkäisee nesteen kertymistä jalkoihin. Sopiva kylmäämisaika jaloille on noin kymmenen minuuttia, älä siis unohda kylmäyssuojia tai letkusysteemiä kiinni jalkoihin. Muista tarkistaa myös kaviot. Ratsastuksen aikana kavioon on saattanut tarttua kivi tai kenkä on voinut vääntyä tai jopa irrota.
Hevosen kehon palautumista rasituksesta auttaa se, että se saa korvattua heti menettämänsä nesteen ja elektrolyytit. Onkin suositeltavaa juottaa hevoselle ratsastuksen jälkeen lämmintä Mash-juomaa tai ainakin lämmintä vettä, jonka lisäksi voidaan antaa pieni rehuannos, jossa on kivennäisiä ja suolaa. Varmista aina hevosen omistajalta mitä kyseiselle hevoselle saa antaa. Ratsastuksen jälkeen hevoselle ei saa antaa kylmää vettä, sillä liikunnan aikana lämmennyt keho voi regoida kylmään veteen jopa ähkyoireilla. Hevosen olisi hyvä päästä myös pian heinien ääreen, koska maha on voinut tyhjentyä ratsastuksen aikana aikana. Hevosen mahalaukku ei kestä pitkään täysin tyhjänä, vaan sinne alkaa muodostua haavaumia voimakkaiden mahahappojen ansiosta. Niinpä rupattelut tallikavereiden kanssa tehdään vasta, kun hevonen on täysin hoidettu ja päässyt heiniensä pariin.
Kaikki hevosen päällä olleet varusteet tulee puhdistaa käytön jälkeen ja palauttaa heti oikeille paikoilleen. Kuolaimet pestään hyvin ja suitsia on hyvä pyyhkiä kostealla liinalla. Myös hieman satulasaippuaa voidaan käyttää, mutta runsasta valjasrasvalla tai öljyllä läträämistä ei saisi tehdä, sillä se haurastuttaa suitsien ompeleita. Satulasta tulisi samoin pyyhkiä likaantuneet kohdat. Varusteisiin kuivuva hiki on suolaista ja kuivattaa sekä haurastuttaa nahkaa. Omien jälkien siivoaminen ja varusteista huolehtiminen on tärkeää kaikkien tallilaisten kannalta. Vain puhtaat ja ehjät varusteet toimivat niin kuin niiden pitää ja ovat turvalliset. Siisteys tallilla luo viihtyisyyttä ja estää vahinkoja. Ennen kuin lähdet tallilta tarkista vielä, että kaikki käyttämäsi paikat ovat siistit ja avaamasi ovet tai portit kiinni. Lantakasan voi löytäessään aina siivota, vaikkei olisikaan varma onko se pudonnut juuri omalta ratsulta. Mikä ihana fiilis onkaan palata kotiin väsyneenä, mutta tyytyväisenä ja varmana siitä, että hevosella on kaikki kunnossa tallilla ja mitään ei jäänyt väärään paikkaan lojumaan!
Muista huolehtia myös omasta palautumisestasi. Juo riittävästi, venyttele ja syö jotain ravitsevaa ja proteiinipitoista. Jos olet itsekin hikoillut paljon, palautusjuoma joka korvaa menetetyt eloktrolyytit on paikallaan. Hyvät pitkät yöunet taas kehon palautumisen lisäksi, auttavat aivojasi sisäistämään kaiken mitä opit ratsastuksen aikana. Ratsastus on aikaavievä harrastus, jossa omasta itsestä huolehtiminen helposti unohtuu. Mutta vain hyvinvoiva ratsastaja voi taata ratsulleen hyviä kokemuksia kanssaan.
Kirjoittaja: Minna Salo on erityisluokanopettaja, ratsastuksenohjaaja ja hänellä on tavoitteellista ratsastusharrastusta ja hevosten kasvattamista takana jo noin 30 vuotta.
Kuva: Sofia Sinisalmi