Somevaikuttaja Aada Lätti kasvoi ratsastuksen parissa: “Tallilla oppii vastuunkantoa ja tärkeitä työelämätaitoja”

aada lätti hevosen kanssa maneesilla

Viestintäammattilainen ja erityisesti sosiaalisesta mediasta monille tuttu hevosharrastaja Aada Lätti  on toiminut hevosten parissa pienestä lapsesta asti. Hän aloitti ratsastamisen 6-vuotiaana ja haave omasta hevosesta syntyi varhain. 12-vuotiaana Lätti yritti ylipuhua vanhempiaan lämminverisen hevosen ostamiseen. 

– Onneksi vanhempani eivät siihen ajatukseen silloin lämmeneet, koska olin tuolloin vielä aivan liian kokematon. Ensimmäinen hevonen minulle tuli ylläpitoon, kun olin 17-vuotias ja sain ehdotuksen ottaa 6-vuotiaan Kaprin itselleni ylläpitoon. Aloitimme 60 cm -luokasta ja hyppäsimme metriä ja Kapri päätyi jopa kilpailemaan kenttäratsastuksen SM-tasolla. Lopulta se kisasi ihan ulkomailla asti estehevosena, Lätti kertoo. 

Vuonna 2012 hän lähti Hollantiin hevoshommiin, ja kun palasi sieltä takaisin Suomeen, unelma omasta hevosesta toteutui. 

– Vanhemmat tukivat paljon ja auttoivat Champin hankintakustannusten kanssa, mutta itse hoidin ylläpidon ja vastasin sen juoksevista kuluista. 

18-vuotiaalle nuorelle oman hevosen hankkiminen opetti vastuunkantoa, mutta oli myös kovaa työtä. 

– Opiskelin lukiossa samaan aikaan kun olin täyspäiväisesti kokoaikatyössä kaupassa, jotta pystyin hoitamaan hevosen kulut. Yllättävissä tilanteissa oli hyvä, että vanhemmat olivat tukemassa. He saattoivat auttaa esimerkiksi eläinlääkärikulujen tai muiden vastaavien kanssa, mutta pääosin hoidin kaiken itse, Lätti kertoo. 

Vanhempien tuki on ollut tärkeää, vaikka laji ei Lätin vanhemmille ollutkaan tuttu entuudestaan. Eroperheessä kasvanut Lätti kertoo, että etenkin äiti on ollut suuri henkinen tuki, mutta molemmat vanhemmat ja isäpuoli ovat kuskailleet tallille, lainailleet autoa ja osallistuneet kuluihin. 

– Uskon, että lajin parissa kasvaa vastuullisemmaksi. Talleilla oppii ottamaan vastuuta hevosista ja tekemään paljon erilaisia töitä, mutta toki se on persoonakysymys tuleeko kaikista tallikasvateista johtajia, Lätti pohtii. 

Lätti toimii itse viestintä- ja markkinointijohtajana rekrytointiyrityksessä ja toteaa, että tallilla oppii monia tärkeitä työelämätaitoja. 

– Kaikki työkokemus kasvattaa, ja tallilla oppii monenlaisia tärkeitä taitoja. Miten toimitaan yhteisössä ja kannetaan vastuuta ja lisäksi miten jaetaan resursseja eri asioihin, Lätti luettelee. 

aada lätti espoossa maneesilla

Oma loukkaantuminen ja hevosen menehtyminen opettivat hidastamaan

Ensimmäinen oma hevonen Lätillä oli yhteensä viisi vuotta, mutta sitten hän luopui siitä. 

– En pärjännyt sen kanssa. Se oli ihana hevonen käsiteltäessä ja muutenkin ihana, mutta kisatilanteissa haastava. Yksissä kilpailuissa emme päässeet edes lähtölinjan yli, kun hevonen vaan ei suostunut etenemään. Yritimme eri ammattilaisten kanssa saada hevonen toimimaan myös kisatilanteissa, mutta minulle se ei ollut sopiva, ja se lähti Saksaan Niklas Aromaalle. Nyt se on opetusmestarina 19-vuotiaana Hingunniemessä. 

Seuraava oma hevonen Aadalla oli vuosina 2017-2020. Sosiaalisessa mediassa Lätti on jakanut harrastamiseensa liittyviä iloja ja suruja ja moni seurasikin Instagramista,  kun Lätti kertoi viimeisistä hetkistään rakkaan hevosensa parissa. Hevonen menehtyi vuonna 2020 kimosyöpään. 

 – Macon jälkeen tarkoituksen oli ostaa uusi hevonen, mutta sitten heti sen jälkeen loukkaannuin itse niin vakavasti, etten saanut tehdä mitään pitkään aikaan. Tavarat ja varusteet ovat edelleen tallella, en ole niistä luopunut, mutta ajatukset ovat kyllä nyt muuttuneet. Tällä hetkellä juuri näin on hyvä. Olen oppinut ottamaan itselleni enemmän aikaa ja jopa hieman hidastamaan ja ajattelemaan omaa hyvinvointiani entistä enemmän. 

kuvassa aada lätti maneesilla

Lätti kertoo, että tällä hetkellä hän käy tallilla 2-4 kertaa viikossa. Hän ratsastaa paljon muiden hevosilla ja löytänyt itselleen uuden tavan harrastaa. 

– Katsotaan milloin on ajankohtaista sitoutua omaan hevoseen. Itselläni on ollut paljon omia tavoitteita lajin parissa, mutta nyt tuntuu siltä, että on aika harrastaa ilman mitään paineita ja niitä takaraivoissa olevia ajatuksia siitä, mitä lajin parissa pitäisi vielä saavuttaa. Haluan kehittää itseäni monipuolisesti. Tämä on edelleen elämäntapa, mutta erilainen kuin ennen. Nyt tuntuu, että saan nauttia ja tämä on juuri näin itselleni hyvä ja mielekäs tapa harrastaa. 

Lähes koko ikänsä hevosten kanssa harrastanut Lätti toivookin, että moni muukin löytäisi juuri itselleen sopivan tavan olla lajin parissa. 

– Valitettavasti hevosharrastamisesta on monella turhankin elitistinen mielikuva. Laji on toki kallis, ja koko ajan kallistuu, mutta paljon voisi tehdä Suomessakin lajin tukemiseen. Ruotsissa esimerkiksi maneesit saavat valtiolta tukea, ja laji olisi sitä kautta tottakai heti saavutettavampi, kun hinnat eivät nouse liian korkeiksi. Mitä lajille tapahtuisikaan, jos meidän maneeseja tuettaisiin samalla tavalla kuin vaikkapa jääkiekkohalleja Suomessa, Lätti pohtii. 

Potentiaalia kehittää lajia ja toimialaa on paljon, sillä etenkin korona-aikaan kiinnostunus harrastamiseen kasvoi paljon. Urheilubuumin jälkeiseen hyvinvointibuumiin hevosharrastaminen sopii hyvin.

– On hyvä, että meillä on syntynyt uusia malleja harrastaa ratsastuskoulujen ja hevosen omistamisen välille. Mitä enemmän tällaisia uusia palveluita on, sitä helpommaksi kaikille tulee löytää se oma tapa harrastaa ja näin saadaan enemmän ihmisiä mukaan tähän, toteaa Lätti  seisoessaan Espoon kartanolla tutustumassa OmaHevonen-palvelun hevosiin. 

– Tiedä sitten vaikka tämä olisi minullekin se seuraava tapa saada oma hevonen, Lätti toteaa ja ihastelee samalla suomenhevosori Hupsista, joka kävi tarhan reunalla esittelemässä upeaa harjaansa. 

– On kyllä maailman kaunein suomenhevonen. En ole nähnyt noin kaunista suokkia ikinä, Lätti ihastelee. 

Aada Lätti kävi tutustumassa OmaHevonen-palvelun hevosiin viikonloppuna vierailleessaan Happpy Rider -areenalla. Kuvassa Aadan kanssa Podium-niminen hevonen.

Aada Lätti toimi vuosina 2011 ja 2012 ulkomailla hevostenhoitajana


Aada Lätin 5 vinkkiä ulkomaille hevostenhoitajaksi lähtemistä pohtiville:

1. Yritä selvittää etukäteen mahdollisimman paljon paikasta jonne olet menossa 

2. Luo kontakteja ja verkostoidu ulkomailla oleviin suomalaisiin hevosomistajiin

3. Älä odota lomamatkaa: ulkomailla tallihommat voivat olla todella rankkoja

4.  Hoitajan roolissa toimiessa ratsastaminen on upea lisämahdollisuus, mutta sitä ei kannata pitää itsestäänselvyytenä

5. Alun jälkeen usein helpottuu, kaikki ulkomailta hankittu kokemus on arvokasta

Tutustu myös muihin hevosalan ihmisiin Ihmisen & ilmiöt -katergoriassamme >>

Aada Lätin Instagram-tilin löydät täältä >>

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista