Sähkön hinnan nousu tuntuu hevosalalla

Oletko alkanut miettimään vaistomaisesti enemmän milloin käytät sähköä? Miten voisit optimoida kulutusta? Vai oletko jatkanut entiseen tapaasi? Kysyimme muutamilta tallinpitäjiltä miten sähkön hinnan nousu on vaikuttanut tallin pyörittämiseen ja mitä asiakas voisi ottaa huomioon tallilla käydessään.

Miten sähkön hinnan nousu vaikuttaa teillä tallin pitoon?

– Silloin kun ostin tämän paikan niin tutkin tarkkaan miten saamme kulutusmäärät laskuun, koska sähkölasku oli todella suuri. Kun oltiin optimoitu kaikki mahdollinen, niin laskut on sen jälkeen ollut melkein puolessa. Laitettiin heti led -lamppuja talliin kuin maneesiinkin, vähennettiin sähköllä toimivia lämmittimiä yms., -summaa hevosalan monitoimiyrittäjä Jukka Rantanen Ypäjältä. 

– Meillä nousee loppuvuodesta sähkön hinta 9 sentistä, 69 senttiin kilowattitunnilta. Kilpailutamme tällä hetkellä kovasti hintoja. Tämä tulee vaikuttamaan suuresti liiketoimintaamme. Koitamme saada kuluja alas, mm. valot on kaikki liiketunnistimella, harvennetaan pyykinpesua, lasketaan mahdollisesti lämpöjä muutaman asteen. Uskon että monella pienelläkin säästötoimenpiteellä voimme vaikuttaa tuntuvastikin kulutukseen pitkällä juoksulla. Koitamme tehdä mahdollisimman paljon. Tilanne on toki kovin huolestuttava, koska hevostilan ylläpito tässä maailmantilanteessa on muutenkin kulullisesti kovin raskasta ja tämä lisänä ei asiaa helpota, kertoo Stall Solbackan toimitusjohtaja Cecilia Gundersby Klaukkalasta.

Olemme pohtineet tallin omistajien kanssa, että miten voisimme vielä paremmin asiaan vaikuttaa. Meillä on jo tallissa muun muassa automatisoidut valot. Kävelykoneen täyttöastettatta voisi ajoittain parantaa. Pohdin myös että ottaisimme tallille käyttöön aukioloajat, mitä ei ole aiemmin ollut. Tällöin maneesissa ei olisi täysi valaistus päällä myöhään illalla yksittäisiä ratsukoita varten, kertoo Espoossa Keisarinmäen Ratsastuskeskusta pyörittävä esteratsastaja Sanna-Kaisa Mikkola.

– Olemme puntaroineet monia eri vaihtoehtoja, jotain toimenpiteitä on jo otettu käytäntöön ja olemme tiedottaneet niistä asiakkaille. Koitamme ottaa sähkön hinnan nousun ja sen myötä kulutuksen laskun arjen toimissa vahvasti huomioon, sanoo Tuomarinkylän Ratsastuskoulun esihenkilö Lotta Aalto, Helsingistä.

Mitä hevosenomistajat tai tallilla kävijät voisivat ottaa enemmän huomioon käydessään tallilla?

– Juuri teimme listan tallin seinälle jossa on käytäntöjä millä voidaan yhdessä auttaa. Esimerkiksi käyttämällä valoja säästeliäästi ja ovet kiinni ettei lämpö karkaa harakoille. Lisäksi me emme tulosta enää hevostenjako -listaa seinälle, vaan pyydämme asiakkata käyttämään Hopotin-applikaatiota. Haluamme myös osallistua työhön ilmaston lämpenemisen estämiseksi, kertoo Lotta Aalto, Tuomarinkylän Ratsastuskoulusta.

– Sähkön hinnan nousu näkyy myös valitettavasti ratsastustuntien hinnassa. Toki kokonaisuudessaan yleisen hintatason nousu on vaikuttanut siihen myös. Hevosten hyvinvoinnista me ei tingitä, Lotta jatkaa.

– Pohdinta siitä, että tarvitsenko päiväsaikaan valoja oikeasti? Valojen lisäksi olisi hyvä käyttää lämmintä vettä säästeliäästi hevosta pestessä ja muissa talliaskareissa, miettii Sanna-Kaisa Mikkola Keisarinmäen Ratsastuskeskuksesta.

– Ensimmäisenä tulee mieleeni että tarvitseeko aina laittaa valoja jos olet vain muutaman sekunnin jossain tilassa? Ja muistatko aina sammuttaa valot lähtiessäsi tilasta? Olisi hienoa jos asiakas miettisi myös, että tarvitseeko koko talliin valoa, vai riittäisikö vaikka pelkkä vesikarsinan valo. Ovien sulkeminen on tärkeää ettei patterit pauha turhaan. Nämä varmasti ovat suurimmat asiat mihin asiakas voi arjessa vaikuttaa, sanoo yrittäjä, tallimestari Jannika Timonen, Ypäjältä.

– Vältetään turhia valoja. Riittääkö puolikas valaistus? Huomioi lämmön karkaaminen, älä jää oven suuhun seisomaan. Pidä tavaroista mahdollisimman hyvää huolta arjessa, niin niitä ei tarvitse esimerikiksi pestä niin usein. Kannetaan kaikki kortemme kekoon, sanoo Stall Solbackan Cecilia Gundersby.

Olisiko sinulla jotain arjen niksejä sähkön kulutuksen vähentämiseksi? Tai mitä muita ajatuksia sähkön nousu hevosalalla sinussa herättää? Jaa niksisi sekä ajatuksesi meille HappyRiderin Instagram -tilillä, niin laitamme vastaukset jakoon anonyymisti.

Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin sekä brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista