Olen seurannut ratsuttaja Annevi Montosta jo pidemmän aikaa osittain oman työni kautta sekä sosiaalisessa mediassa. Annevi on mielestäni aina yhtä iloinen ja positiivinen henkilö ja nuoresta iästään huolimatta todellinen hevospuolen ammattilainen. Mietin usein, miten Annevi saa hevosen kuin hevosen kulkemaan kauniisti ja rauhallisesti ja tuntuu siltä, että kaikilla hevosilla on aina hyvä olla Annevin seurassa.
”Tavoitteenani oli tulla maailman parhaimmaksi ratsastajaksi. Tavoitteet on näin jälkikäteen vähän realistisemmat, mutta on tässä eteenpäin onneksi menty.”
- Milloin aloitit ratsastuksen?
Aloitin ratsastuksen ala-asteella äidin työkaverin hevosella ja hurahdin hommaan samantien. Varsinaiset ratsastustunnit alkoivat sitten Tuomarinkylän ratsastuskoululla. Siellä tulikin vietettyä kaikki aika hoitohevosten ja kavereiden kanssa. Olin jo alusta asti kovin määrätietoinen omien tavoitteiden suhteen ja tavoitteenani oli tulla maailman parhaimmaksi ratsastajaksi. Tavoitteet on näin jälkikäteen vähän realistisemmat, mutta on tässä eteenpäin onneksi menty. Halusin kovasti omaa hevosta, mutta meillä ei valitettavasti ollut mahdollisuutta hankkia sellaista. Niinpä ratsastin vain niin paljon kuin pystyin ja tein hommia tallilla ja hoidin hevosia, jotta pääsisin ratsastamaan mahdollisimman paljon. Kävin välissä myös vähän muualla ratsastamassa ja sain hoitaa ja ratsastaa erilaisia hevosia. Tässä vaiheessa ymmärsin jo hevosmaailman realiteetit, haaveet ammattiratsastajan urasta tuntuivat kaukaisilta, miten sinne asti voisi edes päästä? Sattumien kautta sain kuitenkin käyttööni kivan hevosen ja pääsin valmentautumaan enemmän. Tässä vaiheessa tärkein henkilö urallani oli valmentaja joka kannusti ja halusi aidosti auttaa ratsastajan polulla eteenpäin.
2. Miten päädyit suuhygienistin työstä siirtymään kokonaan hevosiin?
Olin ehtinyt opiskella itselleni heti lukion jälkeen ammatin ja valmistuin suuhygienistiksi. Se ei millään tavalla kiinnostanut tai tuntunut yhtään omalta, mutta kotoa sanottiin, että jokin ammatti täytyy olla. Sain hyvän työpaikan ja hyvää työkokemusta, mutta samalla rakensin uraa ratsuttajana ja valmentajana. Kävin Ypäjällä I-tason valmentajakoulutuksen ja pidin tunteja ja ratsastin työn ohessa. Mietin pitkään ulospääsyä työpaikasta, miten saisin rakennettua itselleni uran hevosista niin, että pystyn myös elää sillä. Lopulta päätöksen sinetöi, kun äitini sairastui yllättäen syöpään. Päätin, että haluan tehdä jotain mistä nautin joka päivä ja lopetin päivätyön. Se on ollut paras päätös, minkä olen tehnyt!
3. Mitä tekee ratsuttaja ja miksi halusit juuri ratsuttajaksi?
Voisin ensinnäkin ratsastaa aamusta iltaan joka päivä. Saatan ratsastaa hevosia niin, että ne on pidemmän aikaan mulla tai sitten käydä esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa ratsastamassa valmennettavien hevosilla. Ratsuttajan työ voi olla esimerkiksi hevosen kouluttamista eteenpäin tai vaikka vaan läpiratsastusta ja kropan jumppailua. Parasta työssä on kun näkee ja tuntee hevosen kehityksen.
4. Miltä sun työpäivä / työviikko näyttää?
Työskentelen tällä hetkellä NIKA Academyssa Peuramaalla sekä valmennan ja ratsutan lähinnä vain Tuomarinkylässä. Arkipäivät menee aikalailla niin että olen päivät NIKAlla ja illan Tuomarinkylässä. Aamulla aikaisin lähtö ja illalla kotiin nukkumaan. Viikonloppuisin koitan ottaa vähän iisimmin ja teen vain toisena päivänä puolikkaan päivän töitä, jotta aikaa jäisi vähän muuhunkin elämään tai vaikka asioiden hoitamiseen.
5. Onko sulla lempihevosta tai ovatko kaikki ”yhtä kivoja”?
Kaikissa hevosissa on jotain hyvää! Haluan aina nähdä sen niin, että mitkä ovat hevosen vahvuudet, missä se on hyvä. Ja sitten vasta ne mitä pitää kehittää ja mitä heikkouksia hevosella on. Nuoret hevoset ovat kuitenkin lähellä sydäntä!
”Lopulta päätöksen sinetöi, kun äitini sairastui yllättäen syöpään. Päätin, että haluan tehdä jotain mistä nautin joka päivä ja lopetin päivätyön. Se on ollut paras päätös, minkä olen tehnyt!”
6. Kuinka monta hevosta ratsutat viikossa?
Saattaa vähän vaihdella, välillä on päiviä, kun on enemmän tunteja kuin ratsastettavia ja välillä taas päiviä, jolloin pelkästään ratsastettavia. Arkisin tulee ehkä ratsastettua päivässä 6-8 hevosta. Viikonloppuisin vähän vähemmän. Suurimman osan hevosista laitan tällä hetkellä itse kuntoon ja hoidan, joten siinäkin menee oma aikansa.
7. Onko sulla omaa hevosta?
Mulla ei koskaan vielä ole ollut omaa hevosta. Mulla on ollut pitkäaikainen yhteistyö yhden 8-vuotiaan ruunan omistajan kanssa ja se on ollut käytössäni muutaman vuoden. Nyt tietenkin NIKAlta mulle on tarjoutunut upeita mahdollisuuksia ratsastaa hyvillä hevosilla. Oon tosi kiitollinen, että olen saanut nämä ihmiset mun ympärille.
8. Kilpailetko paljon?
Vielä en ole päässyt kilpailemaan paljoa. Lähinnä pikkukisoja on tullut käytyä. Tavoitteena on kuitenkin päästä kilpailemaan tulevaisuudessa enemmän.
9. Onko haaveena lähteä ulkomaille?
Just tällä hetkellä oon tosi tyytyväinen mun tilanteeseen. Olin Saksassa yhdellä tallilla muutaman kuukauden oppimassa ja inspiroiduin heistä tosi paljon. Tottakai ulkomaille lähtö on ollut pidemmän aikaa mielessä, mutta nyt just oon tyytyväinen tähän.
10. Mitä vinkkejä antaisit jos joku haluaisi ryhtyä ratsuttajaksi?
Ratsasta paljon ja ime kaikki oppi mitä on saatavilla. Ole ahkera ja nöyrä, mutta usko myös itseesi! Mäkin olen vielä hommassa aika alkutaipaleella ja vielä paljon on opittavaa edessä!