International Week starttasi eilen Hevosopistolla, Ypäjällä. Toimittaja Pauliina Virta kävi tänään seuraamassa tapahtumaa, kun ruotsalainen huippuvalmentaja Pether Markne valmensi valmentajia opetusklinikan muodossa kolmen eritasoisen ryhmän kanssa.
Pether Markne on kilpaillut kouluratsastuksessa olympialaisissa ja esteratsastuksessa 160 cm kansainvälisissä luokissa. Hän valmentaa Norjan este- ja kouluratsastuksen maajoukkueita ja hänellä on ollut henkilökohtaisena oppilaana jo pitkään muun muassa menestynyt esteratsastaja Malin Baryard-Johnsson.
Nuoret hevoset: pohkeen kautta tuntumaan
Nuoret hevoset aloittivat kevyessä ravissa ja alkuverryttelyn jälkeen tehtiin siksak -väistöjä käynnissä ja sitten ravissa, jotta hevonen reagoi pohkeeseen.
– Jos hevonen ei väistä pohjetta, niin ei voi olettaa että se menee eteenpäinkään, Markne totesi.
Siksak-väistöjen jälkeen tehtiin ravissa tempon muutoksia ja ratsastajat saivat ratsastaa 15 askelta isompaa ravia ja 15 askelta kootummassa ravissa. Klinikan aikana kokoamista ja lisäämistä tehtiin paljon ja Markne puhui siitä kuinka hevosen tulisi olla kuin harmonikka: täytyy pystyä sekä pidentämään ja lyhentämään hevosta. Markne muistutti kuitenkin, että kokoamista ja lisäämistä ei tulisi viedä ääriliikkeisiin koska se kuluttaa ligamenttejä.
Valmentajia sekä muita klinikkaa seuraavia Markne muistutti siitä, että jos joku tehtävä tuntuu vaikealta, se harvoin on tehtävä, joka on vaikea, vaan pitää miettiä missä ongelma on.
”Dont ride back to collection, let the horse come to the collection.”
Valmennuksen aikana Markne korjasi myös ratsastajien istuntaa.
– Ratsastaja lähtee usein ratsastamaan eteenpäin niin, että löysää ohjaa ja antaa pohjetta. Tämän takia pyydänkin ratsastajaa usein ratsastamaan eteenpäin ja nostamaan kättä vähän ja miettimään, että ratsastaja ratsastaa hevosen takajaloille ja tuntee kontaktin eikä vain löysää ohjaa ja katso alas, Markne ohjeisti ratsastajia.
– Haen aina tuntuman takajalkojen kautta ja seuraan hevosen päätä kädellä hevosen kaulaa myöden, tarvittaessa ylöskin asti, jotta hevonen tulisi takajalkojensa päälle. Kun hevonen on takajalkojensa päällä, niin vasta sen kautta pyytää kontaktin kädelle. Eli tuntumaa ei tule ikinä hakea kädellä, vaan jalan kautta, kohti kättä. ”Dont ride back to collection, let the horse come to the collection,” hän tiivisti.
Avotaivutusta pitkillä sivuilla ja laukkatyöskentelyä
Seuraava harjoitus oli avotaivutusta pitkillä sivuilla molempiin suuntiin. Harjoituksen ajan Markne korjasi ratsukoita tiuhaan ja selitti yleisölle tekemiään korjauksia.
– Jos hevonen on tyhjän tuntuinen edestä, niin anna muodon mielummin kärsiä, kun niin että se hakee muodon liian alas kohti ryntäitä ja tulee tyhjäksi. Silloin takajalat ei tee töitä. Tee myös mielummin muutama askel kerrallaan miljoona kertaa, eikä pitkää pätkää kerralla, Markne toteaa.
Markne mietti hevosen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja esimerkiksi niskastaan jäykälle hevoselle, Markne ohjeisti ratsastajaa aloittamaan kotona taivutukset leikin kautta porkkanalla tai karkilla, niin että se saataisiin irtonaisemmaksi ja taipuisammaksi niskasta. Hyväksi harjoitukseksi hän nimesi myös vastataivutuksen, jos hevosella on jäykkä niska.
Laukkatyöskentelyn alettua Markne pyysi heti ratsastajia ratsastamaan riittävän isoa laukkaa, sillä Marknen mukaan iso laukka vahvistaa ja saa hevoset auki.
– Opin Marcus Ehningiltä, että vaikka kouluratsastajat rakastavat kulmia, niin aina ei tarvitse ratsastaa kulmia. Joskus on hyvä vaan antaa hevosen laukata läpi kulmien ja koota voi sitten taas välillä suorilla linjoilla. Estehevoselle on tärkeää saada voimaa laukkaan jotta ne pystyvät hyppäämään isoja esteitä.
Ota välillä riskejä
Ota välillä riskejä! Lause, joka toistui useaan otteeseen tämän päivän aikana. Marknen mukaan ei pidä aina mennä mukavuusalueella, kun ratsastetaan temponmuutoksia esimerkiksi laukan sisällä. Temponmuutokset kun kehittävät elastisuutta ja sen kautta vahvuutta.
– Ratsastakaa paljon eteen, taakse ja taas eteen, hän ohjeisti ratsastajia.
Markne teki paljon harjoitteita, jossa saatiin sisäpohje läpi ja pidettiin tasainen ulko-ohjan tuntuma.
– Kyra opetti minulle kerran, että jos haluaa harjoitella tasaista ulkokättä, niin ota ulkokäteen huovan lenkki, se mikä kiinnitetään satulan vastinhihnaan. Käyttäkää myös ensin aina pohjetta ja kannusta vasta sen jälkeen tarvittaessa.
Laukkatyöskentelystä lähdettiin työskentelemään kavaleteilla ja suoralle linjalle oli rakennettu kaksi kavalettia.
– Mikä on meidän tavoite?, Markne kysyi. Meidän tavoite on saada tunne siitä, että hevonen tekee rauhallisessa tahdissa töitä, hyppää esteen kunnolla, seisoo estettä vasten eikä juokse lähelle. Hevosen tulisi olla rento ja meidän pitää löytää oikeat vaihteet. On nimittäin vaikeaa hypätä pieniä esteitä hyvin.
Tämän jälkeen lisättiin myös kolmas kavaletti harjoitukseen ja toiseen väliin ratsastettiin neljä ja toiseen viisi laukka-askelta. Harjoituksessa keskityttiin koko ajan siihen, että jätetään tilaa hypylle, eikä tulla liian lähelle kavalettia.
Laukassa harjoiteltiin myös, että hevonen laskeutuu alas oikeaan laukkaan. Marknen mukaan estekilpailuissa voidaan hyväksyä, että hevonen laskeutuu väärälle laukalle, mutta ei kuitenkaan kannata hyväksyä sitä treenatessa kotona.
Treenin jälkeen Markne muistutti vielä, että on aina tärkeää ravata hevosten kanssa molempiin suuntiin muutama minuutti ja taivutella niitä loppuveryttelyn ajan.
Nuoret ratsastajat: ”The outside rein is always the boss.”
Nuorten hevosten jälkeen areenalle saapuivat nuoret ratsastajat. Markne tutustui ensin ratsukoihin, korjasi tarvittaessa istuntaa ja muistutti tasapainon tärkeydestä sekä siitä että painon tulisi olla keskellä satulaa ja tunne molemmilla jalustimilla.
Alkuravien jälkeen jatkettiin harjoitusravissa väistöjä, luotiin taas kontakti, tuntuma ja ratsastettiin hevonen avuille. Väistöjen aikana Markne muistutti, että tärkeintä on, että saadaan hevonen kuulolle. Kokoamisen jälkeen ratsastettiin pidempää aktiivista ravia, jonka jälkeen annettiin hevosten avautua taas isossa laukassa. Tämän jälkeen palattiin taas satulaan, ja lähdettiin työstämään hevosta sisäpohkeen ympärille ja ulko-ohjalle. ”The outside rain is always the boss”, Markne muistutti, jonka jälkeen jatkettiin temponmuutoksilla laukassa.
– Laukan kokoamisvaiheessa pitäisi pystyä ratsastamaan niin hidasta laukkaa, että melkein siirrytte raviin. ”One step today, one step tomorrow.”
Tämän jälkeen ryhdyttiin tekemään ympyröitä ympyrän sisään, sisäpohkeen ympäri, jonka jälkeen annettiin hevosen taas laukata vapaammin isommalla ympyrällä.
Tauon aikana Markne kysyi ratsastajilta miltä heistä harjoitukset tuntuivat. 15-vuotiaan ratsastajan kertoessa miltä hevonen tuntui, niin Markne kertoi, että hänen ollessa ratsastajan ikäinen hän leikki cowboyhattu päässä ja oli otettu siitä kuinka hyvin ratsastaja ymmärsi asioita.
Työskentele viisaasti
”I have a rule. Work hard, but work smart”, Markne jatkoi. Marknen mielestä on liian helppoa ylitreenata hevosia, joten sen takia hänen mielestä on tärkeää keskittyä treenaamaan hevosia viisaasti. ”At the end of the day, we have to do it so that the horse is in it with us.”
– Yritä aina saada tulosta, kun pyydät hevosta tekemään jotain. Älä tee toistoa toiston jälkeen. Yhden kerran voi pyytää vähän huonosti, toisen kerran vähän paremmin, mutta kolmannella pitää jo onnistua. Selitä hevosellesi pyydettävät asiat hyvin. Muuten opetat hevosta huonosti jos asiat tapahtuu vasta kahdeksannella kerralla.
”At the end of the day, we have to do it so that the horse is in it with us.”
Nuorten ratsastajien kanssa aloitettiin hypyt kahdella kavaletilla kaarevalla linjalla, isolla ympyrällä ja Markne painotti miten tärkeää on tehdä hevoselle tilaa ennen estettä, jotta hevonen ei tule liian hitaaksi ponnistuksessa.
Markne puhui myös siitä, että jos hevonen on hidas ja liiankin rento siirtyessään käyntiin, niin olisi hyvä opettaa hevonen olemaan hieman valppaampana. Hänen mukaan voit ensin esimerkiksi päättää siirtää hevonen käyntiin ja sitten päättääkin ratsastaa hevonen aktiiviseen laukkaan.
– Estehevoselle ei ole hyvä, jos kisoissa ratsastat etäisyyteen odottaen ja hevonen valahtaakin nopeasti pohkeen taakse, Markne kertoo.
Kaarevalla uralla jatkettiin kavaletilla, yksi laukka-askel, okseri ja yksi laukka-askel kavaletti. Ratsastajat hyppäsivät muutamia hyppyjä molempiin suuntiin, jossa jälleen keskityttiin rytmiin, rentouteen, sisäpohkeen läpiratsastukseen ja ratsastajan rauhalliseen istuntaan.
– ”You are one unit and the horse is one unit, the goal is to melt down with the horse,” sanoo Markne.
Seniorit jotka kilpailevat 145cm tasolla:
Nuorten ratsastajien jälkeen Markne keskittyi opettamaan senioriratsastajia ja alkuraveissa haettiin hevosten rentoutumista kevennyksellä vaikuttaen.
”Horses are often a picture of you.”
– Kevennä jännittyneellä ja nopealla hevosella rauhallisesti ja hitaammalla hevosella nopeammin, pyytämällä hevonen nopeammaksi, Markne ohjeisti ratsastajia. Ensin työskenneltiin ravissa ja laukattiin hevosilla molempiin suuntiin, avattiin liikettä, välillä hieman kevennettiin istuntaa. Muista leikkiä laukalla, enemmän, vähemmän, enemmän. Esteratsastuksessa tarvitset laajan skaalan laukassa, joten harjoittele ja voimista hevosta.
Markne käy välillä katsomassa muiden valmentajien, kuten Marcus Ehningin valmennuksia, sillä se kehittää ja antaa työkaluja ja hän saa ”vitamiineja” omille oppilaille.
Senioreiden ryhmässä verryttelyssä käytiin läpi samoja tehtäviä kuin edellisten ryhmäläisten kanssa ja kiinnitettiin jälleen huomiota istuntaan ja siihen, että ollaan liikkeen mukana, eikä liikettä vastaan. Markne painotti kevyempää istuntaa, niin että paino ei saa olla liian takana.
Marknen mielestä seniorit olivat taitavia ratsastajia ja hevoset olivat hyvin ratsastettavissa, joten hän siirtyi heidän kanssa nopeammin esteharjoituksiin. He aloittivat suoralla kavaletti-linjalla, jossa oli kolme kavalettia. Toiseen väliin ratsastettiin koottu 4 askelta ja toiseen koottu 5 askelta ja kaikki tulivat linjan kaksi kertaa molemmista suunnista. Hevoset ratsastettiin suoriksi, rennoiksi ja tasapainoisiksi ja sen kautta pyrittiin laskeutumaan myötälaukkaan aina kavaletin jälkeen. Sen jälkeen Peter halusi haastaa ratsastajia jälleen mukavuusalueen pysymisen sijaan ratsastamaan isommassa tempossa sisään tehtävään ja ratsastajat ratsastivat lyhyen sivun ensin isommassa tempossa ja ensimmäisen kavaletin jälkeen taas koottiin 5 askelta ja sen jälkeen koottiin 4 askelta.
Ensimmäisen harjoituksen jälkeen ratsastettiin kahden kavaletin kaarevaa linjaa eri temmoissa. Ratsastajat harjoittelivat linjaa eri askelmäärillä, ratsastaen kolmesta seitsemään askelta.
Pienen tauon jälkeen jatkettiin suoralla linjalla jossa oli pysty – kolme askelta – kavaletti – kolme askelta – okseri. Tavoitteena oli saada hevonen odottamaan väleissä ja taas keskityttiin antamaan tilaa hyppyyn ja ratsastettiin niin, että päästiin jättämään riittävä tila ponnistukseen.
Markne käytti päivän aikana useita kertoja lausahdusta ”luxury problems”, kun hevoset tulivat vahvaksi ja imivät vähän liikaa esteelle.
Lopuksi linjalta otettiin kavaletti pois ja väliin ratsastettiin kuusi laukka-askelta. Esteitä nostettiin ja tempo kasvoi. Tehtävän myötä hevoset odottivat aika hyvin linjalla ja tekivät erittäin hyviä hyppyjä. Tehtävä tehtiin molemmista suunnista.
Markne kehui ratsastajia ja hevosia paljon ja oli ilo seurata miten hän paneutui yksilöön, eriytti tehtäviä ja hänestä huokui puhdas intohimo auttaa sekä selvittää ratsukon ongelmia.
– Suomessa on paljon taitavia ratsastajia sekä hyvin ratsastettuja hevosia, hän totesi.
Kiitos ”vitamiineista” Pether Markne!
Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin ja brändin perustaja, ammattivalmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomitessa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:
Henri Ruoste on ratsastuksen rokkitähti>>
Esittelyssä kouluratsastaja Carolina McLean – ”Warwickin kautta opin lukemaan hevosta” >>
Ratsastuksen perusteet: Mikä on koulutusasteikko ja mihin sitä tarvitaan? >>