Osaatko toimia ratsastuskoululla?

ratsastaja ratsastuskoululla tunnilla

Suomesta löytyy monenlaisia ratsastuskouluja. Niiden tulisi tarjota kävijöilleen lämmin ja avoin ilmapiiri, jossa ketään ei kiusata ja jossa on turvallista ja kivaa harrastaa. Jokainen harrastaja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ratsastuskoululla, mutta ratsastuskoulu vastaa viime kädessä, että siellä toimimiseen on selkeät säännöt ja että toimintaohjeet ovat selvillä kaikille tallilla kävijöille. Toimiessamme elävien eläinten kanssa mitä tahansa voi sattua, joten yleinen turvallisuus nousee avainasemaan tallivierailuilla. Kokosimme hieman yleisiä ratsastuskoululla toimimiseen liittyviä ohjeita yhteen. Näitä on hyvä kerrata, etenkin jos edellisestä käynnistä on kulunut pidempikin aika.

Talli on hevosten koti

Ensimmäinen asia, joka olisi hyvä olla mielessä kun menee talille on, että talli on hevosten koti. Käyttäydy siis tallin tiloissa asiallisesti ja rauhallisesti, eli älä huuda, juokse tai metelöi. Muistathan myös, että hevosia ei tulisi ruokkia tai niille ei tulisi antaa herkkuja ilman lupaa. Luvatta ei ole myös syytä mennä hevosten karsinoihin tai tarhoihin, tai muutenkaan koskea hevosia. Anna hevosille myös ruokarauha niiden syödessä, ellei sinua ole neuvottu muutoin.

Jos huomaat välitöntä apua tarvitsevan hevosen, esimerkiksi hätääntyneenä tarhassa, jumissa karsinassa tai loukkaantuneena, ilmoitathan asiasta välittömästi tallin henkilökunnalle. 

ratsastaja varustaa hevosten ratsastuskoululla

Miten toimintaan ennen tuntia?

Tallille on hyvä saapua hyvissä ajoin ennen tunnin alkua. Varmistathan omalta talliltasi kuitenkin, että kuinka ajoissa tallille saa tulla ja onko tallin tiloissa voimassa olevia rajoituksia esimerkiksi koronan suhteen.

Hevoset on harjattava huolellisesti ennen tunnin alkua, jottei varusteiden alle jää hiertävää likaa. Puhdista myös kaviot ja tarkista, onko kaikki neljä kenkää tallella (ellei hevonen ole tarkoituksella kengätön) ja talviaikaan katso, puuttuuko kengistä hokkeja. Joillakin talleilla hevonen pitää sitoa riimusta vetosolmulla karsinaan hoitamisen ajaksi. Älä kiinnitä hevosta kuolaimista missään tilanteessa! Kerro tallin työntekijälle, jos huomaat hevosessa haavoja tai muuta epänormaalia, esimerkiksi voimakasta turvotusta tai jos hevonen aristaa jotakin tiettyä kohtaa. Tämä kaikki on myös hyvää aikaa päästä tutustumaan hevoseen ja oppimaan lisää hevosten hoidosta ja käyttäytymisestä.

Mikäli hevosen hoitamisessa ilmenee ongelmia, pyydä reippaasti apua! Tarpeen tullessa on myös ystävällisestä autttaa muita apua tarvitsevia. Jos sinua aiotaan kuvata tunnilla, varmistathan myös taustalla mahdollisesti näkyviltä muilta tuntilaisilta, että se on ok. 

Entä ratsastustunnin jälkeen?

Hoida hevonen kuten on sovittu, yleensä hevonen pitää ainakin harjata. Joillakin talleilla tunnin jälkeiseen hoitoon voi kuulua myös esimerkiksi vaikka linimenttien laittoa, loimitusta tai hevosen juottoa. Tunnin jälkeenkin kannattaa käydä hevonen läpi kauttaaltaan ja tarkistaa, onko esimerkiksi jokin varuste hangannut, ovatko suupielet ehjät, kaikki kengät tallella ja ovatko kaikki jalat saman tuntuisia, vai onko yksi turvonnut enemmän kuin muut? Isoimmat kurat ja hiekat on hyvä pyyhkiä tai pestä pois varusteista ennen kuin viet ne paikoilleen, sillä hyvin huolletut ja pidetyt varusteet ovat miellyttävämpiä ja turvallisempia – niin hevoselle kuin ratsastajallekin!

ratsastaja vie varusteita paikoilleen

Älä unohda näitä kun käyt tallilla

  • Tervehdi muita tallilaisia.
  • Varmista etukäteen, onko esimerkiksi koiran tuominen tallille sallittua.
  • Tupakoi vain sille merkityllä alueella. Jos aluetta ei ole, ethän tupakoi.
  • Parkkeeraa kulkuvälineet niille tarkoitetuille paikoille.
  • Tallille ei missään nimessä pidä tulla päihtyneenä. 
  • Sulje ovet perässäsi, varsinkin talvisin. 
  • Pidä huolta, että ratsastuskentän säännöt ovat sinulle tutut.
  • Kysy lupa ennen kuvaamista. Joillakin talleilla on sisätiloissa kuvaaminen kielletty.
  • Kypärän käyttö on aina pakollista ratsastaessa.

Kirjoittaja: Emma Kallioniemi on 23-vuotias turkulainen hevosharrastaja, jonka elämässä hevoset ovat olleet isona osana jo yli 16 vuoden ajan. Hevosharrastuksen lisäksi Emma toimii valokuvaajana ja Instagram-vaikuttajana. Emman Instagramista tilin löytää osoitteesta: www.instagram.com/sporthobune
Kuvat: Sofia Sinisalmi

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista