Nuoren hevosen urapolku estehevoseksi osa 2/2

kuvassa nuori hevonen

Viime viikolla julkaisimme artikkelin siitä mitä kannattaa ottaa huomioon valmistellessa nuorta hevosta kohti ensimmäisiä kilpailuja. Tässä artikkelissa käymme läpi yhden nuoren hevosen urapolkua, ratsuhevosen alkutaipaleelta tähän päivään asti. Lisäksi kysyimme ammattilaisilta hieman mietteitä kilpailuista, sekä ajatuksia nuorten hevosen kouluttamisesta.

Ludo von Aulanko ja Salla Varenti, Kultajousi Timantti & Talentti osakilpailun palkintojenjaossa. Kuvaaja Heidi Lammi Photography.

Ludo von Aulangon matka 

Ludo von Aulanko, eli tutummin Ludo, on Salla Varentin oma kasvatti. Hän on nyt viisi vuotias ja on ikäisensä urheiluhevosen polulla suunnitellusti. Mitä se sitten tarkoittaa Ludon kohdalla?

Ensimmäiset kolme vuotta Ludo eleli Ypäjällä pihatossa ja vietti kovin tavanomaista lapsihevosen elämää. Näinä vuosina se kuitenkin tottui hyvin myös peruskäsittelyyn. Harjaukseen, talutukseen, rokotuksiin ja kengittäjän säännöllisiin käynteihin. Kesälaitumelle matkustettiin trailerissa kaverin kanssa.

Kolmevuotiaana, hieman ennen kesää, Ludo muutti Sallan luokse Aulangolle sisäänratsastukseen. Salla antoi silloisten ratsastuksenohjaaja opiskelijoiden hoitaa Ludon sisäänratsastuksen. ”Se oli silloin aikamoinen veitikka, erityisen iloluonteinen hahmo”, kertoo Salla. Prosessi kesti noin kaksi kuukautta ja sen jälkeen Ludo pääsi kesälaitumelle. Laidunkauden jälkeen Salla alkoi itse ratsastamaan Ludoa ja viemään sitä kohti lapsihevosten kilpailuja.

Nelivuotiskaudella Ludo aloitti kauden ikäluokkakilpailuissa ja päätavoite oli loppukesällä kilpailtava Laatuarvostelu. Ensimmäiset estekilpailut pari korkkasi siis kesäkuun lopulla ja aloittivat siitä hyvän nelivuotiskauden. Ratsukko kilpaili nuorille hevosille tarkoitettuja kilpailuja ja osallistuivat muun muassa Kultajousi Timantti & Talentti -osakilpailuihin, Nuorten hevosten festivaaliin ja muutamaan hallikilpailuun. Laatuarvostelusta Ludo nappasi kuudennen sijan pisteiden keskiarvon ollessa 8.0. ”Se oli silloin kasvuvaiheessa, ei parhaimmillaan”, sanoi Salla. ”Sen jälkeen se saikin lomailla vähän aikaa ennen kun kuin kausi jatkui.”

Ludo von Aulanko ja Salla Varenti. Kuvaaja Ninja Hellman.

Nyt Ludo on viisi. Kausi on alkanut hyvin. Ludo on nyt hypännyt Sallan kanssa ikäluokkakilpailuja 100-110cm tasolla sijoittuen. Kokemusta on haettu hyvin järjestetyistä kilpailuista, joissa on huomioitu nuorten hevosten tarpeet, mm. Racing Trophy -sarjasta. Kauden tähtäimenä on nyt 5v-Derby. 

”Ludo on aika vitsikäs luonteinen. Ei missään nimessä röyhkeä, vaan todella ihmisystävällinen. Se tykkää hypellä esteitä ja lähtee aina ilolla hommiin. Nuoren hevosen kanssa tekemisen täytyy olla sille mielekästä, ei hankalaa, eikä se saa olla uupunut. Tehdään positiivisen sekä leikinomaisen työskentelyn kautta”, kertoo Salla.

Sallan sanojen mukaan Ludo on siis polullaan suunnitellusti, se mitä Ludosta tulee isona, sen näyttää aika.

Katja Kaajas ja Bally Buster. Kuvaaja Elli Heimonen Photography.

Mitä meidän maan ammattiratsastajat ovat mieltä?

Kysyimme ammattiratsastajilta mietteitä ja näkemyksiä nuorten hevosten kilpailuista, sekä lapsihevosten koulutuksesta.

Mikä on lempikilpailupaikkasi, kilpailu tai kilpailusarja nuorille hevosille ja miksi?

Riikka Harjula: Mä tykkäsin ihan tosi paljon siitä Krafft Shining Star -kilpailusarjasta, vaikka se hypättiin vain hallissa. Luokkien korkeudet olivat sopivat ja saa itse valita hevoselle sopivan tason. Oli hevosesi sitten neljä- tai vaikka seitsemänvuotias.  Easygoing-ratoja mitä nuori hevonen tarvii, siis todella hyvät radat. Kilpaileminen oli myös edullista. On hyvä, että nuorille hevosille on tehty isojen kilpailujen yhteyteen luokkia, joissa pääsee luomaan kokemuksia hyvissä kilpailupuitteissa.

Salla Varenti: Timantti ja talentti viime kesänä Ainossa oli ehdoton suosikkini. Uusi konsepti, joka tavoitti paljon ratsukoita, jotka ei ole aikaisemmin ollut nuorten hevosten kilpailuissa. Hienoa oli, että niin monet nuoret hevoset pääsi tutustumaan oikeisiin kilpailupuitteisiin. Varsin hyvä konsepti. Ratoja oli monilla eri korkeuksilla jokaisen omalle tasolle. Noviisisarja on myös todella hyvä, koska osakilpailuja on ympäri Suomen. Se on vakiinnuttanut paikkansa jo meidän kilpailukalenterissa, mutta Timantti ja Talentti -sarja oli todella hyvä ponnahduslauta eteenpäin nuorten hevosten luokkiin monelle.

Susanna Rautanen: Timantti & Talentti -sarja oli mielestäni tosi hyvä. Hyvät palkinnot edesauttaa sitoutumista myös useampaan osakilpailuun. Taso nousi myös kivasti koko ajan. Yksittäisenä kilpailupaikkana Aino on ollut kestosuosikkini. Hyvät parkkitilat, kunnon verkka ja tosi toimivasti järjestetty koko tapahtuma.

Madis Morna: Tavallaan Laatuarvostelu. Nelivuotiaille kuitenkin tärkein kilpailu. Se on vapaamuotoinen lapsihevosille ja siinä arvostellaan hevosta kokonaisuudessaan. Ei pelkkää suoristusta pelkän tuloksen perusteella – oliko nolla vai nopea nelonen. Puitteet on myös tehty optimaalisiksi lapsihevosia ajatellen.

Hassan Iber: Aino ja Ypäjä on suosikkipaikkoja nuorten hevosten kanssa. Krafft Shining Star sekä Kultajousi Timantti & Talentti ovat olleet hienoja rakentavia kokemuksia nuorille hevosille ja toivon että samankaltaisia kilpailuja olisi jatkossakin. 

Ulla Tukonen ja JT Chantell, Kyvyt esiin presented by Hankkija finaalin 2021 voittaja. Kuvaaja Leena Kahisaari.

Vinkkisi nuorten hevosten urapolulle?

Riikka Harjula: Hitaasti kiiruhtaen on ehkä mun käytetyin fraasi. Tähtäimet näkyvissä, mutta ei kuitenkaan saa säikyttää nuoria hevosia. Mielummin yksi pykälä matalempia luokkia, kuin liian nopeasti ylös.

Salla Varenti: Jokainen hevonen valitsee itse sen polun mihin se on milloinkin valmis. Eli se ei ole ratsastajan päätös vaan hevosen. Siihen liittyy hevosen kasvu, valmistelu sekä fyysisten ja psyykkisten kykyjen summa.

Susanna Rautanen: Rutiinit ja toistot tekee hevosen luottavaiseksi. Toisto on avain onneen monesti. Systemaattisuus ja hevoselle onnistumisen tunteen luominen. Asiat on kuitenkin aika yksinkertaisia.

Madis Morna: Ota aikaa. Monet haluavat nähdä tulosta heti. Anna kuitenkin hevosesi ratsastajan tehdä omalla fiiliksellä ja omaan vauhtiin. Jos taas haluat tehdä hevosesi itse, niin tee rauhassa, tee oma systeemi ja ympäröi itsesi ammattilaisilla.

Hassan Iber: On tärkeää yksilöidä hevonen. Tarkastella sen fyysisiä, sekä psyykkisiä ominaisuuksia. Näin voidaan luoda sille parhaat mahdolliset lähtökohdat juuri sen yksilön käyttötarkoitusta varten. Positiiviset toistot ovat tärkeitä kaikessa tekemisessä nuorten hevosten kanssa.

nuoren hevosen estehyppy
Hassan Iber ja S Quality. Kuvaaja Heidi Lammi.

Lisää tietoa nuorten hevosten kilpailusarjoista löydät Finnish Warmblood -yhdistyksen sivuilta sekä Suomen Ratsastajainliiton sivuilta.

Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin sekä -brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelimme:

Nuoren hevosen urapolku estehevoseksi 1/2

Ratsuttaja Annevi Monto: ”Ratsasta paljon ja ime kaikki oppi mitä on saatavilla. Ole ahkera ja nöyrä, mutta usko myös itseesi!”

Kiinnostaako hevosten hyvinvointi ja haluatko olla onnellinen ratsastaja?

Liity osaksi onnellisten hevosihmisten Happy Rider -yhteisöä ja saat jatkossa mielenkiintoiset ja hevosten hyvinvointiin keskittyvät artikkelit suoraan sähköpostiisi. Osana yhteisöämme pysyt ajantasalla miten itse voit vaikuttaa hevosten hyvinvointiin ja lisäksi yhteisön jäsenä saat kuulla tapahtumistamme, tilaisuuksistamme ja muista eduistamme ensimmäisten joukossa! Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista