Erityisesti näin kesäaikaan hevosen nestetasapainosta eli riittävästä juomisesta on pidettävä erityistä huolta. On helppo muistaa juottaa hevosta silloin kun se on ratsastettu hikeen. Kuitenkin pelkästään se, että lämpötila nousee yli kymmenen asteen ja hevonen oleskelee edes osan vuorokaudesta suorassa auringonpaisteessa, voi nostaa hevosen nestetarvetta huomattavasti. Varsinkin, jos hevonen on vaihtanut talvikarvaansa hitaasti tai sitä loimitetaan edelleen, voi vedentarve nousta yllättävästikin. Tässä jutussa käymme läpi miten huolehdit parhaiten hevosen nestetasapainosta kesällä.
Hevosen nestetasapaino: Millainen nestetarve hevosella on?
Hevosen normaali minimi vedentarve on 5 litraa nestettä jokaista sataa painokiloa kohden eli 500kg hevonen tarvitsee vuorokaudessa vähintään 25 litraa nestettä. Lämmin ympäristö, hikiliikunta, kuivan heinän syöttäminen ja siitostammoilla imetys, ovat asioita jotka voivat helposti nostaa vedentarvetta jopa yli kaksinkertaiseksi. Toisaalta mehevällä tuoretta ruohoa kasvavalla laitumella oleskelu tai märän säilöheinän syöminen ovat seikkoja, jotka alentavat hevosen tarvetta juoda vettä, koska rehu itsessään sisältää sitä jo paljon.
Pelkkä vesi ei aina riitä
Jotta neste voidaan käyttää elimistön hyväksi, tarvitsee hevonen myös kivennäisiä ja sopivasti suolaa. Hevosen normaali suolantarve on 500kg painavan hevosen kohdalla noin 20-40g vuorokaudessa. Toisaalta pitää muistaa, että runsaasti hikoileva hevonen voi tunnin työskentelyn aikana menettää jopa yli 100g suolaa hien mukana. Pelkästään suolakiveä nuoleskelemalla ei hevonen yleensä täytä todellista suolantarvettaan, joten suolan lisääminen rehuihin on usein paikallaan. Aina kun huomataan, että hevosta pitää juottaa tavallista enemmän, niin silloin on tarpeen myös lisätä suolan sekä kivennäis- ja hivenaineiden annostelua. Kalsium, magnesium, natrium, kalium ja kloori ovat elektrolyyttejä, joita hevonen menettää huomattavasti hikoillessaan. Elektrolyytit ovat tärkeitä lihasten ja hermoston normaalille toiminnalle. Mikäli näitä kivennäisaineita ja suolaa ei anneta hikoilun jälkeen hevoselle riittävästi, on seurauksena väsymistä ja lihaskramppeja sekä muita lihaskipuja. Ajan myötä hevosen suorituskyky laskee ja sille syntyy helposti rasitusvammoja.
Vesihuolto tallissa
Sen lisäksi, että hevosella on aina tarjolla puhdasta juomavettä, on myös seurattava sen juontia ja tarpeen mukaan houkuteltava hevosta juomaan enemmän. Se, että hevosella on karsinassaan toimiva vesiautomaatti tai sanko jossa on vettä, ei vielä takaa, että hevonen oikeasti juo tarpeeksi. Monet hevoset vähentävät juomistaan mikäli ne kokevat sen jotenkin epämiellyttävänä. Esimerkiksi vesiautomaatista tuleva vesi voi olla hevosen mielestä liian kylmää, tai vesi tulee automaatista liian kovalla paineella tai toisaalta liian hitaasti. Onkin todettu että mikäli hevosilla on karsinoissaan juomasangot, ne juovat enemmän, kuin jos niillä on automaatit. Poikkeuksena ehkä automaateillaan leikkivät ja läträävät hevoset, joista on hauska painella vesikuppia ja juoda vähän joka välissä. Automaattijuotossa on myös se ongelma, että ilman erillistä joka karsinassa olevaa vedenkulutusmittaria, ei voida mitenkään tietää juoko hevonen tarpeeksi vai ei. Varminta onkin tarjota hevosille 2-3 kertaa päivässä vettä myös sangosta tai ämpäristä, vaikka niillä olisikin käytössään automaatit. Lisäksi karsinassa voi pitää myös seinälle ripustettavaa juomasankoa automaatin lisäksi.
Vesihuolto ulkona
Ulkona tarhassa tai laitumella on yleensä käytössä juoma-astiat. Ulkona olevien astioiden kohdalla on muistettava, että niiden tulee olla riittävän isoja, jotta koko päivän vedentarve varmasti täyttyy. Niiden tulisi olla myös muodoltaan ja rakenteeltaan sellaisia, että ne pysyvät varmasti pystyssä ja hevonen ei pääse uittamaan niissä jalkojaan ja lisäksi niiden puhdistaminen onnistuu helposti. Kekseliäiden varsojen ja nuorten hevosten kohdalla tämä voi olla haasteellinen juttu ja joka tapauksessa vesitilanne ulkoastioissa tulee tarkistaa, varsinkin kuumina päivinä muutaman tunnin välein. Pitää muistaa myös, että kesällä kuumalla säällä, veteen päässyt rehu tai muut roskat pilaavat juomaveden laadun nopeasti.
Vaarana ähky
Entä mitä tehdä sitten jos vaikuttaa siltä, että hevonen ei juo tarpeeksi suhteutettuna sen hikoiluun tai muiden rehujen sisältämään vesimäärään nähden? Ummetusähkyn vaara on suuri niillä hevosilla, jotka eivät juo riittävästi, joten varmuuden vuoksi lisäjuottaminen on myös hyvä keino kaikkien hevosten ähkyjen torjunnassa. Markkinoilla on monenlaisia mash-juomaseoksia hevosille ja kokeilemalla löytää omalle hevoselleen varmasti mieluisan. Toisaalta helppo ja edullinen tapa on lisätä päivittäin annettavan väkirehun sekaan runsaasti vettä ja tehdä ruoka-annoksesta juoma. Pellettimuodossa olevat rehut soveltuvat yleensä hyvin tähän, koska ne sekoittuvat lämpimään veteen pirtelömäiseksi juomaksi. Tähän juomamössöön on helppo sekoittaa myös ruokasuolaa varmistamaan riittävä natriumin saanti. Paljon hikoileville hevosille on näiden lisäksi tarpeen laittaa juomaan myös muita elektrolyyttejä, kuin suolaa, tällöin varta vasten hevosille kehitetyt elektrolyyttijuomat ovat hyvä ja usein myös maistuva vaihtoehto. Paljon hikoilevien, rankassa treenissä olevien hevosten kohdalla on myös muistettava, että lisäjuottamista on tehtävä useammassa erässä päivän aikana, koska hevosen mahalaukku ei kerralla juuri yli ämpärillistä vedä ja toisaalta suola ja elektrolyytit imeytyvät parhaiten pienissä erissä annettuna. Aina veden sekaan ei ole silti tarpeen lisätä mitään, vaan hevoset juovat lisäksi tarjottua vettä usein jo senkin takia, jos vesi on miellyttävän lämmintä. Omalle hevoselle mieluisin veden lämpötila löytyy kokeilemalla, mutta yleensä hevoset eivät juo mielellään kovin kylmää vettä. Eivät edes kuumana kesäpäivänä, vaikka se meidän ihmisten mielestä onkin ihanaa. Hikiselle ja kuumissaan olevalle hevoselle kylmän veden juominen voi aiheuttaa myös ähkyoireita.
Kun hevosta viedään oman tallin ulkopuolelle kisoihin tai valmennuksiin, kannattaa oman tallin vettä ja tuttua hyväksi havaittua mash- tai elektrolyyttijuomaa ottaa mukaan, jotta hevonen varmasti juo hyvin myös vieraassa paikassa. Hevonen tarkkana eläimenä nimittäin huomaa pienetkin muutokset vedessä ja karttaa outoja makuja ja hajuja. Tämän takia myös astia josta vesi tarjotaan on hyvä olla ennestään tuttu, vaikka kisoihin olisikin hauskaa viedä se uutuuttaan kiiltevä kivan värinen juomaämpäri.
Saa nähdä kuinka kuuma tästä kesästä oikein tulee, mutta se on varmaa, että me hevosihmiset emme välty veden kannolta. Joten ei muuta kun treenaamaan keskivartalon lihakset ja käsivarret kesäkuntoon! Kesäkauden ämpäriralli on jo alkamassa!