Tiedätkö miten löydät ulkoavut? Näiden harjoitusten avulla opit varmasti!

Rastastaja harjoittelee ulkoapuja valmentajan kanssa

Tämän harjoituksen avulla ratsastaja löytää ulkoavut hevosen kanssa työskentelyyn.

Toimi näin:
1. Ratsasta aluksi käynnissä isoa ympyrää. Ympyröiden ratsastustaminen on hyvä osa perusratsastusta, sillä ympyrällä ratsastaminen on helpompaa kuin uralla ratsastaminen. Tämä johtuu siitä, että hevosta käännetään, asetetaan ja taivutetaan tasaisesti koko ajan, eikä sitä tarvitse aina vuorotellen suoristaa ja kulmassa tasapainottaa ja taivuttaa, kuten uralla ratsastaessa joutuu.

2. Kun olet ympyrällä kääntävät avut ovat katse menosuuntaan ja myös vartalon kierto ratsastettavan uran mukaisesti. Pidä paino hivenen sisäistuinluulla. Tällä rentoutetaan sisälonkkasta asti jalka painavaksi alas. Ratsastajan ulkokylki on aktiivisena tasapainottamassa hevosta. Hevosta voidaan myös tasapainottaa ja vauhtia säädellä ulko-ohjalla, jolloin ulko-ohja on myös vastassa, jos hevosen lapa karkaa ulos tai jopa koko hevonen lähtee valumaan ulos.

3. Aseta hevonen kevyesti sisäohjalla. Myötäämällä mahdollistat sen, että hevosen niskan rentoututuu. Tuo samaan aikaan asetusta sisäpohkeellasi niin että hevonen ikäänkuin taipuu sen ympärille. Ympyrän voi ajatella myös monikulmiona, jolloin vuorotellen hivenen suoristetaan ja tasapainotetaan hevosta ja vuorotellen käännetään ja taivutetaan.

Älä unohda myötäys- ja rentoutusvaiheita, joilla hevosta palkitaan!

Mari Palmu

4. Ulospäin asettaessa löydät ulko-ohjan ja lyhennät hevosen ulkokyljen. Mutta tässä tämä menee hieman monimutkaiseksi: silloin kun asetamme ulospäin, ulkopuolesta tuleekin hevosen sisäpuoli! Eli hevosen sisäkylki on aina se, mihin suuntaan hevonen on asetettu, mutta selvyyden vuoksi tässä puhutaan koko ajan kierroksen ulko- ja sisäavuista.

5. Kun olet saanut hevosen asetettua ulospäin ympyrältä, lähde pikkuhiljaa pienentämään ympyrää. Käytä aktiivisesti ulkopohjetta, jotta hevonen kääntyy edelleen ympyrälle, vaikka onkin asetettu poispäin liikkeestä. Ensisijainen kääntävä apu on katse. Vartalo on menosuuntaan, ulkopolvi ja reisi on istunta-avun tukena, sisäpolvi ja reisi antavat hieman tilaa hevoselle. Jos tuntuu että istunta-apu ei mene läpi, ota alapohje avuksi. Kierroksen sisäohjasta ja pohkeesta tulee nyt asetusta tukevat ulko-avut. Tällä säädetään reittiä, jotta hevonen ei kaadu kohti ympyrän keskustaa tai pienennä ympyrää liian nopeasti.

6. Sitten kun ympyrä on pienentynyt voltiksi asti, suorista hevonen rauhallisesti. Pidä hyvä tuntuma ulko-ohjalla hyvin lyhentyneestä ulkokyljestä ja aseta pikku hiljaa sisälle voltilla. Sen jälkeen, kun hevonen on asetettu sisään, ympyrää lähdetään taas suurentamaan. Ympyrän sisäpuolen ohjalla pitäänyt tehdä ne samat asiat, joita teit kun asetit hevosta ulospäin. Ulko-ohjan tehtävä on nyt estää hevosta “valumasta” ulos ja säädellä reittiä. Paina sisäpohkeella niin, että pyydät hevosta ulospäin, mutta älä siirrä sisäpohjetta taakse. Tarkoitus ei ole tehdä pohkeenväistöä tai väistää ulos takaosa edellä. Pieniä ulko-ohjan pidätteitä voi auttaa sisäpohkeella. Säilytä asetus sisäohjalla, mutta muista säilyttää hevonen rentous myötäämällä. Toista harjoitus käynnissä molempiin suuntiin, ja tee sen jälkeen harjoitus vielä ravissa molempiin suuntiin. 

7. Harjoitusta voidaan edelleen kehittää niin, että kun ympyrä on pienennetty, harjoitus tehdään vasemmassa kierroksessa, eli asetus on jätetty ulospäin (oik.) ja sitten lähdetään taas samalla tavalla suurentamaan ympyrää kuten aiemmin. Ajatuksena on, että vasemmalla hivenen pullahtanut kylki suoristuu sillä, että selkeästi ulosasetettu hevonen on vasempaa pohjetta vasten ja samalla vasen pohje suurentaa ympyrää. Eli hevonen ratsastetaan “sisäpohkeesta ulko-ohjalle”. Kun hevonen liikkuu sisäpohkeesta kohti ulko-ohjaa ja venyttää liikettä eteenpäin, silloin voit onnitella itseasi siitä, että hevonen on ratsastettu avuille! Nyt vain tarpeeksi toistoa molempiin suuntiin käynnissä ja ravissa!

BONUS: Näiden seitsemän kohdan jälkeen viimeisenä harjoituksena voit jatkaa hyvää ravia ympyrällä. Tarkista ensin, että liikkuuhan hevonen eteen. Tee pieni tasapainoittava puolipidäte, lähinnä ulko-ohjalla. Tarkista, että hevonen kääntyy ulkopohkeesta, vaikka ulko-ohja on tuntumalla. Tarkista, että hevonen on pehmeästi asetettu sisälle. Muista myödätä ja rentouttaa avut – kokeile jatkaahan hevonen pehmeästi eteenpäin säilyttäen oman tasapainonsa. Ja sitten aloita alusta! Eli pyydä hevoselta uudelleen kahdella pohkeella reaktiota eteenpäin. Tasapainota hevonen puolipidätteellä. Tarkista, että voit pehmeästi asettaa ja muista myödätä ja rentoutua ja sitten taas jatkaa liikettä eteenpäin! Voit jatkaa apuja tässä järjestetyksessä tai mietti, mitä näistä avuista hevonen kulloinkin ympyrällä tarvitsee vai jatkaako se hyvässä tasapainossa jo itse useamman askeleen, jolloin voit taas hetken vain nauttia ratsastuksesta!

Kirjoittaja: Mari Palmu
Kuva: Sofia Sinisalmi

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista