5 perusharjoitusta harrastuksen pariin palaavalle ratsastajalle

Hevonen ja ratsastaja tutustuvat toisiinsa

Oikeanlainen perusistunta ja apujen käyttö on ratsastuksen ydin. Hevosen liikkeisiin muovautuminen omalla istunnalla on tärkeää, ja mitä paremmin teet sen, sen parempi ratsastaja olet. Tietyt perusasiat pätevät riippumatta hevosen tai ratsastajan tasosta. Näitä ovat hevosen herkkyyden kuunteleminen, eli se miten hevonen vastaa sinun antamiisi perusapuihin ja lisäksi ratsastajan oma herkkyys, selkeys ja johdonmukaisuus apujen käytössä. Näin varmistetaan yhteistyön edellytyksen hevosen kanssa toimiessa.  Kokosimme 5 perusharjoitusta jotka sopivat erityisesti harrastuksen pariin palaavalle ratsastajalle.

Tässä jutussa esitellään yhden ratsastustunnin kulku Mari Palmun johdolla. Nämä harjoitukset ovat sellaisille ratsastajille, jotka nousevat hevosen selkään pitkän tauon jälkeen tai haluavat kerrata perusasioita perusteellisesti alusta alkaen. Nämä opit sopivat ratsastajalle, jolla on jo tasapaino ja perusavut hallinnassa hevosen kaikissa askellajeissa. Tehtäviä voi harjoittella itsenäisesti omalla tasollaan.

Aloita näin:

  1. Istunta
    Tarkista istunta, eli olkapää-lonkka-kantapää oikealle linjalle. Nousemalla jalustimille seisomaan voidaan korjata jalka “alle” ja tarkistaa ratsastajan tasapaino.

  2. Hevosen liike
    Liikkuuhan hevonen eteen? Eteenpäinpyrkimys on ensimmäinen asia, jotta voimme hevosilla ratsastaa. Ensin pitkin ohjin ja myöhemmin kevyellä tuntumalla käsi hyvin joustaen. Tätä voi harjoitella kentällä jokaisen kirjaimen kohdalla kokeilemalla hevosen reaktiota eteenpäin ajaviin apuihin: ensin istunnalla ja sitten pohkeella. Jos reaktiota ei tule, niin silloin äänellä, jota seuraa etukäteen hevoselle maastakäsin opetettu raippamerkki. Kun reaktio eteen toimii, eteenpäin pyydetään sen jälkeen ainoastaan silloin, jos käynti hyytyy. Se, mitä tällä haetaan kutsutaan usein, että“hevonen pohkeen edessä”. Ohjien lyhentäminen ja tuntuma eivät saa vaikuttaa reaktioon eteenpäinpyrkityksessä. Ratsastajan käsi ja lantio joustavat liikettä pehmeästi.
     
  3. Pidätteet
    Seuraavaksi tarkistetaan kuunteleeko hevonen pidätteet. Tässä vaiheessa opetan ratsastajille kuuluisat ”Kyran aakkoset”, joka on mielestäni myös erinomainen kulma kontrolli harjoitus, jolla saadaan ratsastajan koko ratsastusala haltuun. Lisäksi tällä saa suoruutta ja tottelevaisuutta hevosiin ja samalla tulee myös kerrattua kääntävät avut. Kyseisen harjoituksen avulla opetetaan hevosta reagoimaan perusapuihin, testataan uuden hevosen reaktiot. Joskus tätä käytetään myös GP-tasolle koulutettujen hevosten kanssa ongelmien ilmetessä silloin, kun halutaan tarkistaa, johtuuko ongelma siitä, että herkkyyttä jollekin perusavulle pitäisi hioa.

    Harjoituksessa hevonen pysäytetään ennen kulmaa, sitten käännetään ja kulman jälkeen suoristetaan ja ratsastetaan eteen. pidttävät avut: istunta on jarru, alapohje kiinni “halaa hevosta” pyytäen takajalkoja alle, hengitys ulos, “napa kohti selkärankaa”, lantion liike seis, polvi ja reisi tiivistyy kylkeen.

    Jos istunta ei mene läpi, käsi puristuu ohjaan ja pysähtyy, eli lakkaa joustamasta. Jos tämä ei auta, niin ääniapu “prrr” (tai muu hevoselle opetettu merkki) ja selkeä nopea pidäte + välitön myötäys ja tarvittaessa toisto. Kun hevonen alkaa kuuntelemaan istuntaa, voidaan pysähdys tehdä seuraavassa harjoituksessa ensin viiden askeleen välein, sitte neljän, kolmen, kahden ja yhden välein. Kun tämä sujuu, ratsastaja on saanut tunteen, mitä tarkoittaa, että hevonen “odottaa ratsastajan istunnan alla”.

    Jatka joka toinen kirjainväli mahdollisimman lyhyillä askelilla ja joka toinen kirjainväli mennään lisättyäkäyntiä. Tässa harjoituksen vaiheessa etsitään edelleen eteenpäinpyrkimystä ja sellaista tunnetta, että hevosta voi pyytää odottamaan ja sitten taas vapauttaa liikkeen eteen.

  4. Hevosen asettaminen
    Näiden edellä tehtyjen harjoitusten jälkeen on aika asettaa hevonen:
    -Aseta oma painosi asetuksen puoleiselle istuinluulle
    -Sisempi istuinluu “poraa” läpi satulasta
    -Sisäkylki on pitkä
    -Rentouteta sisempi jalka lonkasta alaspäin
    -Paina kantaapäätä alemmas, jalka tulee hivenen eteenpäin
    -Pidä ulko-ohja on tuntumalla tukemassa
    -Pidä sisäohja hivenen puristuksissa / kohota / johda, mutta älä vedä taaksepäin

    Heti jos hevonen hivenenkin asettuu näiden liikkeiden jälkeen, myötää välittömästi sisäohjasta. Tätä toistetaan, kunnes hevonen pysyy asetuksessa istunnan ja pohkeen vaikutuksesta ulko-ohjan tuella sisäkäden myötäessä.

    Harjoittele sisälle asetetun hevosen viemistä syvälle kulmiin ja erottele asettavat avut kääntävistä. Harjoittele myös hevosen taivuttamista kulmassa sisäpohkeen ympärille. Pitkille sivuille voi suoristaa ja tehdä asutuksen ulospäin. Vaihtelua saa kun tekee joka toisen kirjainvälin asetuksen sisälle, joka toisen asettaa ulos. Kun hevonen liikkuu pohkeen edessä ja istunnan alla sekä vastaa kevyisiin pidätteisiin ja asettuu ja taipuu pehmeästi, olemme jo aika pitkällä kouluratsastuksellisessa yhteistyössä hevosen kanssa!

  5. Ravi
    Näiden harjoitusten jölkeen voidaan siirtyä raviin. Ensin tarkistetaan käynnissä, että hevonen liikkuu eteen ja ikääkuin kerätään painetta ja energiaa puolipidätteillä: tiivistetään otetta ja lisätään painetta pohkeella. Lopulta vain vapautetaan hevonen raviin. Ohjia ei suinkaan heitetä pois ja hevosta ei tarvitse hoputtaa raviin silloin kun se valmistellaan niin hyvin, että hevonen ponnistaa takajaloista ylöspäin raviin.

    Jatka joka toinen kirjainväli ravia ja joka toinen käyntiä. Kun siirrät käyntiin, tee ensin puolipidäte, jarruta istunnalla (lue kohdasta 3. pidätteet), ja kun hevonen on valmisteltu hyvin, se siirtyy pelkästä hengityksestä käyntiin ja sitä päästään heti käynnissä ratsastamaan aktiivisesti eteenpäin.

    Harjoitusta voi myös vaikeuttaa menemällä esim. kolme askelta ravia ja kolme käyntiä vuorotellen. Tämä haastaa ratsastajan nopeutta ja kehittää hevosen herkkyyttä.

    Ravaa joka toinen kirjainväli askelta lyhentäen ja joka toinen pidentäen. Tämän voit tehdä joko kevennystä muuttamalla ja/tai vapauttamalla / tiivistämällä istuntaa. Polvi ja reisi aukeaa eli “ratsastaja kasvaa ylöspäin”. Alapohje antaa impulssin, jolloin hevonen lähtee eteen tai vastaavasti istunta (tarvittaessa pohje+polvi+reisi) tiivistyy, vatsalihakset jarruttaa, jolloin hevonen lyhentää.
Rastastaja harjoittelee hevosen kanssa kentällä.
Hyvin valmisteltu ravi on mukavaa sekä hevoselle että ratsastajalle.

Harjoitusten tarkoitus on opettaa ratsastajat vaikuttamaan istunnalla ja hevoset kuuntelemaan ratsastajan istuntaa. Istunta on voimakkain apu, joka meillä on käytettävissä hevosta ratsastessa. Istunnalla vaikutamme hevoseen meidän koko massallamme koko ratsastuksen ajan. Tavoitteena kaikissa apujen käytössä on noudattaa aina johdonmukaisesti voimistuvien apujen periaatetta, eli tämän kauttaa opettaa hevonen herkemmäksi avuille.

Lue lisää ratsastusvinkkejä Ratsasta paremmin -osiostamme >>

Kirjoittaja: Mari Palmu on  37-vuotias hevosalan yrittäjänä vuodesta 2007. Palmu on toiminut mm. erikokoisten tallien ja ratsastuskoulun vetäjänä sekä hevosalan lomittajana ja toiminut mm. ratsastuksen opettajana sekä ratsastusleirien vetäjänä. Mari valmentautuu itse aktiivisesti omilla hevosillaan.
Kuva: Sofia Sinisalmi

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista