Ranskalainen viikonloppu järjestetään tänä vuonna 22.-24.7.2022. ”Lempäälän Badmintonissa” nautitaan tänäkin vuonna kansainvälisissä tunnelmissa huippuluokan kenttäratsastuksesta. ”Meillä on talven aikana ollut työn alla organisoida Nordic Eventing Challenge, pohjoismainen kenttäratsastussarja joukkueille. Sen tavoite on vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä”, kertoo Ranskalaisen viikonlopun järjestelyistä vastaava Aki Karhapää. ”Nordic Eventing Challengen myötä saamme Lempäälään entistä enemmän ratsastajia Suomen rajojen ulkopuolelta”.
Kilpailu käydään tasolla CCI2*-S, mikä tarkoittaa maastoesteiden korkeuden olevan 110cm ja maastossa esteen päällä olevat risut voivat tuoda 20 cm tähän päälle. Pituutta hypyllä voi olla 140cm. Tällä tasolla ratsukon tulee edetä radalla 520m/min radan pituuden ollessa 3 km. Vertailun vuoksi: olympialaisissa hypätään 120 cm:n korkeudella ja hypyillä voi olla pituutta 180 cm. Radalla ratsukon keskinopeus on 570 m/min ja radan pituus on 5,8 km.
Karhapää tietää, että suomalainen kenttäratsastus voi hyvin. Ranskalaisena viikonloppuna starttaavista ratsukoista 90% on ollut suomalaisia ja kilpailu onkin Suomen ainoa tällä tasolla käytävä kansainvälinen kilpailu ja se toimii monelle nuorelle ratsastajalle ponnahduslautana eteenpäin. Sunnuntaina radalla nähdään myös nuoria lupaavia kenttähevosia Avant Trophy -sarjan finaalissa.
PM-kilpailut Suomeen 2024?
Ranskalaisen viikonlopun kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja kasvava kansainvälistyminen tulee jatkossa moninkertaistamaan kävijämäärät. Tapahtuma järjestetään kesällä 2022 jo neljännen kerran. ”Tavoitteenamme on, että kahden vuoden päästä PM-kilpailut järjestetään Lempäälässä”, Karhapää suunnittelee. Kansainvälisyys on tähänkin asti näkynyt kilpailun organisaatiossa. Tuomariston puheenjohtaja saapui viime vuonna Saksasta ja teknillinen asiantuntija Espanjasta. Aki Karhapää on itse valmistanut esteet ja suunnitellut maastoesteradan.
Kilpailun monen yksittäisen palasen sujuvuudesta vastaa noin 100 vapaaehtoista. He huolehtivat siitä, että kilpailun osakokeissa kaikki on kunnossa. Kiemurtelevan maastoradan jokaiselle maastoesteelle on nimetty myös oma estetuomari, jonka arvioi suorituksen oikeellisuuden sääntöjen mukaan
Ranskalainen viikonloppu panostaa myös katsojiin
Ranskalainen viikonloppu pitää sisällään kolme päivää huippuluokan kenttäratsastusta. Kenttäratsastuksessa ratsukko suorittaa kolme osakoetta samalla hevosella. Näistä kouluratsastus- ja rataesteratsastuskokeet suoritetaan peräkkäin perjantaina. Kouluratsastuksessa testataan hevosen kuuliaisuutta tasaisella maalla ratsastettaessa eikä siinä hypätä esteitä. Rataesteratsastuksessa ylitetään värikkäistä puomeista koostuva esterata.
Lauantaina nautitaan kenttäratsastuksen vauhdikkaimmasta ja mielenkiintoisimmasta osuudesta seuraamalla maastoestekoetta. ”Katsojat voivat tuoda omat eväät, mutta paikan päällä on myös ravintolateltta, missä myydään piknik-kasseja, joten katsojat tarvitsevat mukaansa vain viltin tai tuolin”, Karhapää kertoo.
Katsojien kannalta Lempäälä on erinomainen paikka tutustua kenttäratsastukseen, sillä vaikka esteet on sijoitettu laajalle alueelle, näkyvyys radalla olevaan ratsukkoon on hyvä. Tapahtuma myös live-striimataan kotikatsojille ja tänä vuonna yleisöalueella on myös jättiscreeni, jonka kautta paikalla oleva yleisö näkee ratsukon koko suorituksen
”Kulurakenne kenttäkilpailussa on hurja, lähtömaksut kattavat vain murto-osan, joten yritysten tuki on meille erittäin tärkeää. Ilman sitä ei urheilijoilla olisi kilpailua”, Karhapää kertoo. ”Yleensä yritys ostaa meiltä kummimaastoesteen ja saa sitä kautta näkyvyyttä. Joukossa on sekä hevosalan yrityksiä että enenevässä määrin myös muita”, Karhapää iloitsee.
Ranskalaisen viikonlopun kaltaisessa tapahtumassa menevät sujuvasti rinnakkain kilpaurheilutapahtuman järjestäminen ja yleisötapahtuman järjestäminen. Karhapää on varma, että näiden kahden asian nostaminen yhtä tärkeiksi on tapahtumaurheilun tulevaisuutta.
Lue lisää: Ranskalainenviikonloppu.com