Lajiesittelyssä Monté-raviratsastus – silta ravi- ja ratsastusurheilun välillä

Raviurheilu ja ratsastus yhdistyvät monté-raviratsastuksessa, joka on sekä virallinen kilpailulaji että mukava tapa rakentaa siltaa ravi- ja ratsastusurheilujen välille. Montésta hyötyvät sekä raviohjastajat, ravurit, ratsastajat että ratsut.

Monté-ammattilainen, kansainvälistäkin meriittiä lajissa niittänyt Sanna Riikonen kertoo montén olevan peräisin Ranskasta, jossa sen arvostus näkyy huikeina kilpailupalkintoina. Laji on keskeisessä asemassa ranskalaisessa raviurheilussa, jossa tie raviohjastukseen kulkee montén kautta. Ensin opetellaan ravi hevosen selästä, sitten vasta siirrytään kärryyn. Riikosen mukaan moni huippukuski ohjastaa säännöllisesti sekä ratsain että kärrystä. Myös osa hevosista menee molempia lajeja. Monté tuulettaa ravurin päätä ja avaa tien erilaisiin luokkiin. Joillekin ravureille tekee hyvää mennä vaikka ”välivuosi” montéa ja parannella tekniikkaa ja tasapainoa uuteen ravikärryvuoteen

Kirjoittaja Riitta Kosonen ravikoulussa

Riikonen kertoo montén tukevan raviohjastusta monin tavoin: hevosen liikeradan tuntee, ja mahdolliset ongelmat paikallistaa parhaiten selästä käsin ratsain. Monté-ratsastus parantaa ohjastajan avujen käyttöä ja sitä kautta ohjastustekniikkaa. Monté myös kasvattaa ohjastajan kuntoa, ja hyväkuntoinen ohjastaja on tehokkaampi myös kärryssä.

Myös ratsastuksen harrastajat hyötyvät montésta monin tavoin. Lajissa saa takuuvarmasti huikean reisiprässin sekä tehokasta keskivartalotreeniä, siitä pitää huolen oikeaoppisen monté-ratsastusasennon tavoittelu:

1) Monté-satulaan noustaan pukkaamalla ja satulassa ”istutaan” siististi viikattuna jalat 90 asteen kulmassa ja yläkroppa taitettuna kohti hevosen kaulaa. Asento ei siis ole suoranainen jockey- eikä esteistunta. Asennon ylläpitämiseksi pohkeet saavat mennä mieluummin himpun eteen kuin taakse.

2)Takamuksen ja satulan väliin saa mahtua korkeintaan kuvitteellinen appelsiini tai kananmuna, joka ei saa pudota eikä mennä rikki. Takamus ei saa jäädä liian eteen, vaan sitä pitää työntää – ”heruttaa” -taaksepäin. Montéssa ei ole tarkoitus istua satulassa ollenkaan, vaan lepoasennossa noustaan mieluummin suoremmille jaloille.

2)Polvet pidetään kiinni satulassa niin napakasti, että ratsastaja pysyy selässä polvien varassa, jos jalustimet poistetaan (takamushan on ilmassa…). Polvien asentoa helpottaa varpaiden kääntäminen sisäänpäin. Monté-asentoa voi hyvin harjoitella vanhalla kunnon tennispallo & paperilappu-tekniikalla, eli asettamalla pallot takamuksen alle ja paperilaput polvien ja satulan väliin.

3)Ratsastajan painopiste ei saa olla etupainoinen (painopiste on satulassa, vaikka takamus on irti), mutta ohjilla voi ottaa tukea hevosen kaulasta asettamalle ohjat poikittain kaulaa vasten. Näin myös käsi pysyy rauhallisena. Toisinaan on käytössä ohjat, joissa on tietyin välimatkoin lenksut ohjastajan käsiä varten. Monté-istunassa on hyvä keskittyä lapatukeen, joka auttaa säilyttämään ratsastusasennon.

4)Kantapäät pidetään neutraalissa asennossa, sillä alas painettu kantapää toimii jarruna, varvastus puolestaan kaasuna. Monté-pysäytys on ”asteittainen”, eli kannattaa säätää omat voimat niin, että jaksaa pysäyttää hevosen ravista vähitellen hidastaen. Hidastusvaiheessa ravin liike muuttuu pompottavammaksi, mutta hevosen ravatessa napakkaa vauhtia ”luotina” asento on helpompi ylläpitää.

Kannattaa mennä vaikka kaverin kanssa rohkeasti monté-tunnille tai -kurssille! Uuden tehokkaan lajin opettelun ohella monté-treeneissä saa hyvän mielen – ja parhaimmillaan naurujumppaa ”paketin” alkaessa hajota tai reisien tutistessa hervottomina tunnin jälkeen!

Montéa voi kokeilla eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla monté-tunteja voi tiedustella Vermon ravikoulusta (Montékurssit – Vermo). Monté-ammattilainen Sanna Riikonen löytyy facebookissa Monte jockey/mentori Sanna Riikonen | Facebook

Suomen Ratsastajainliiton yhteydessä Suomen ensimmäinen montéen keskittyvä jäsenseura (Monté Team Finland ry – SRL:n jäsenyhdistys (monteteam.fi)).

Kirjoittaja Riitta Kosonen pitää matkailuaiheista Riitta reissaa -blogia ja on intohimoinen hevosmatkailija. Riitta on ratsastusmatkaillut lähes 20 maassa ja 30 kohteessa ja kokeillut useita eri ratsastuslajeja.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelimme:

Lajiesittelyssä Working Equitation – mitä on työratsastus?
Lajiesittelyssä polocrosse- koko perheen ratsastuspeli
10 + 1 syytä lähteä ratsastusmatkalle
Ratsastusmatkailijan Euroopan Top 5 matkakohdetta

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista