Kuvankaunis Inspektor muutti sotaa pakoon Suomeen – ”Hevonen ei uskalla mennä tarhaan ja pelkää edelleen kaikkia ääniä”

Katri Keskinen oli jo pidempään katsellut itselleen uutta hevosta, joten kun sota syttyi, hän oli yhteydessä Nurmijärven Ratsumestareihin, ja ilmoitti, että hän voi pelastaa yhden koulupuolen hevosen mikäli sellainen tulisi Ukrainassa vastaan. Kuvankaunis Inspektor saapui 24. toukokuuta Suomeen, Tuurin hevospuistoon hieman ymmällään, mutta kuitenkin melko hyvällä tolalla siihen nähden mitä hevonen oli matkallaan ja ennen matkaan lähtöä kokenut.

Inspektor Ukrainassa ennen sotaa.

Inpektor asui Ukrainassa ja eleli hyvää elämää omistajansa kanssa. Sodan syttyessä ja sen edetessä, hevonen evakuoitiin Harkovasta Dnipro-nimiseen kaupunkiin, joka on itäisen Ukrainan rauhallisempia alueita. Vaikka alueella ei suoranaisesti sodita, niin sieltä on vain parisataa kilometriä pahimmille sotatoimialueille, joten myös Dniprossa kuului pommituksia ja pommien ääniä.

Inspektorin omistaja pakeni itse Itävaltaan ja halusi saada hevosensa turvaan. Keskinen aloitti matkan järjestämisen Nurmijärven Ratsumestareiden kanssa.

Inspektorin matkaväsymys on helpottanut ja välillä on ollut hyvinkin terävä hevonen narun päässä. Erityistä huolta tällä lenkillä oli aiheutti ravurit, mutta eiköhän niihinkin totuta kunhan nähdään niitä päivittäin, toteaa Katri Keskinen.

– Ensin piti saada maksu kuljettajalle ja varmistettua, että saatiin ostettua bensiiniä ja hevonen kuljetettua rajalle. Kun nämä asiat oli saatu hoidettua, hevonen lähti matkaan samana päivänä, kun kaupungissa pommitettiin lentokenttää. Kuljetus rajalle pikkuteitä pitkin kesti 24 tuntia, Katri kertoo.

”Lentokoneen äänet, ukkonen, rekka-autojen äänet sekä kirskahdukset ja pamahdukset pelottavat. Hevosen pelkoreaktio ei kuitenkaan ole hypätä ihmisen päälle vaan se hakee ihmisestä turvaa ja sulkeutuu, joten pikku hiljaa pääsemme varmaan eteenpäin pahimmasta traumasta.”

Hevonen oltaisiin normaaliolosuhteissa voitu kuljettaa 900 kilometriä, mutta matkaa kertyi paljon enemmän, kun turvallisuuden vuoksi kuljettaja ajoi pieniä teitä pitkin. Rajalle saavuttuaan, Inspektor majaili pienessä tallissa, jossa tehtiin eläinlääkärin tarkistus ja otettiin verinäytteet. Tallitukku sponsoroi ylläpidon tallissa, rajan ylitykseen tarvittavat eläinlääkäritarkistukset ja kokeet sekä rajanylitys maksut. Tämän kaiken jälkeen Inspektor joutui vielä odottamaan rajalla trailerijonossa reilun vuorokauden päästääkseen Puolaan. Puolassa hevonen lepäsi reilun viikon ja siitä matka jatkui Viroon 24horsetranport -kyydissä. Virossa Inspektor sai levätä vielä viikonlopun, jonka jälkeen matka kulki lautalla Suomeen.

Inspektor saapuu toukokuussa Suomeen.

– Heppa oli melko hyvässä kunnossa, kun kisahevosena ei ihan törkeästi stressannut ja sai heinää suhteellisen hyvin koko reissun ajan. Painoa tippui matkalla varmaan 50 kiloa, mutta hevonen oli edelleen vain hoikka eikä langanlaiha. Kaikki äänet vielä pelottaa ja Inspektor jäykistyy paikalleen poissaolevaksi tärisemään, mutta kyllä se on jo paljon reippaampi. Se ei halua mennä tarhaan lainkaan vaikka ovi on karsinasta auki ulos, kun karsina on sille selvästi turvallinen paikka. Onneksi on muita rauhallisia hevosia ympärillä, niin ne opettaa ettei kaikki äänet ole maailman loppu, Katri kertoo.

Inspektor mutustelee tyytyväisenä heinää.

Kaiken kaikkiaan Katri on onnellinen, että hevonen on päässyt turvalliseen kotiin. Omistajanvaihdospaperit lähtivät tänään Hippokseen ja vaikka hevonen on traumatisoitunut, niin se on Katrin mukaan aivan ihana ja ystävällinen persoona. Katri ja Inspektor totuttelevat nyt rauhassa uuteen elämään Suomessa ja Katri uskoo, että hevonen pääsee pikkuhiljaa taas jaloilleen.

Ukrainalaiset pyrkivät löytämään jatkossa enemmän paikkoja hevosille kotimaasta

The Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation (UEF-CF) oli meihin yhteydessä ja kertoi, että he lopettavat hevosten evakuoinnin muihin maihin. Heidän työ tulee jatkossa keskittymään hevosten hyvinvoinnin lisäämiseen ja löytämään uusia koteja turvallisemmista alueista Ukrainasta.

Hevonen Ukraina
Evakuoitu hevonen Ukrainassa

UEF-CF on auttanut 250 hevosen evakuoinnissa Puolaan. Siihen he käyttivät kolmea evakuointitallia Ukrainassa sekä Puolassa. Nyt Puolan talli on suljettu, joten järjestö keskittyy tästä lähtien huolehtimaan hevosista Ukrainassa. Viime viikkkojen aikana sota on siirtynyt enimmäkseen Etelä- ja Itä-Ukrainaan, joten ihmiset haluavat palata kotiin ja osa hevoskuljetuksista kääntyvät nyt takaisin Itä-Ukrainaan Länsi-Ukrainan evakuointitalleilta.

– Olemme auttaneet yli 160 tallia Ukrainassa FEI:n avulla, sillä vaikka ihmiset palaavat takaisin, he ovat menettäneet kaiken – kotinsa, työpaikkansa ja unelmansa, joten heillä ei ole varaa ruokkia hevosiaan, kertoo Mykhailo Parkhomchuch, UEF-CF -järjestön perustaja. Eli jokainen penni, jonka saamme ja jokainen turvepaali on tärkeä. Niiden avulla pystymme auttamaan yli 3500 hevosta pysymään hengissä ja toipumaan sodan traumoista.

Hevonen Ukraina


Ennen sotaa Ukrainassa asui noin 100 000 hevosta, mutta tällä hetkellä tarkkaa lukua on vaikea laskea. Osa hevosista on siirretty ja osa hevosista ovat kuolleet Venäjän hyökkäyksien aikana. Hevosten avun tarve kuitenkin lisääntyy Ukrainassa jatkuvasti, sillä myös talous Ukrainassa on sortunut ja UEF-CF -järjestö arvioi, että kesän loppupuolella yli 5000 hevosta tulevat tarvitsemaan ulkopuolista apua.

Jos haluat auttaa tai saada lisäinfoa mitä voit tehdä Ukrainan hevosten hyväksi, niin löydät järjestön sivut täältä.

Lue myös:

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista