Estemaailmaan on saapunut uusi trendi, kun Ruotsin Peder Fredricson ja Henrik von Eckermann sekä ranskan Julien Epaillard tekevät sitä. Nimittäin ratsastavat hevosiaan kengättä estekilpailuissa. Koska Fredricson on menestynyt niin hyvin “kengättömillä hevosillaan”, on Ruotsin Agria käynnistänyt tutkimuksen siitä miten paljon kengät vs. kengättömyys vaikuttavat urheiluhevosten hyvinvointiin sekä suorituksiin.
Kengitettyjen ja kengittämättömien kavioiden eroja ja vaikutuksia urheiluhevosilla on tutkittu todella vähän. Agrian tutkimuksen yksi käynnistäjistä, eläinlääkäri Staffan Lidbeck, on kuitenkin sitä mieltä, että 30 vuoden päästä rautakengät ovat historiaa emmekä enää tule naulaamaan kenkiä kiinni hevosten kavioihin. Peder Fredricsson taas kertoo Hippson -lehdessä, että aikaisemmin noin 0,5 prosenttia kilparatsastajista ratsastivat ilman kenkiä, mutta nyt lyhyen ajan sisällä luku on suorastaan räjähtänyt 10 prosenttiin.
Peder Fredricsson kertoo, että hän otti kengät pois hevosiltaan, kun yksi tallin hevosista oli loukkaantunut, eikä se tullut kuntoon lukuisista yrityksistä huolimatta.
– En halunnut vain jatkaa ja jatkaa hevosen hoitamista, joten otimme kengät pois ja hevonen sai viettää vuoden vapaana laitumella. Kun otimme hevosen takaisin käyttöön, niin päätin kokeilla hevosen ratsastamista ilman kenkiä. Vaikka matka ei ollut suoraan ylöspäin, niin hevonen hyppäsi lopulta isojakin luokkia enkä usko, että se olisi onnistunut perinteisillä kengillä.
– Kengättömyyden terveysvaikutukset olivat minulle melko uusia, joten en ollut varma miten hevoset reagoivat pidemmän päälle ja meni aika pitkään ennen kuin otin kengät muilta hevosilta pois. Nyt suurin osa hevosistamme ovat kuitenkin kengättä ja meillä on ollut vähemmän vammoja hevosten jaloissa ja kavioissa. Minua varoiteltiin kyllä paiseista, mutta meillä ei niitä ole ollut laisinkaan.
Myös Henrik von Eckermann kokeili koronapandemian aikana uusia asioita ja hänen eläinlääkäri oli jo aikaisemmin suositellut jättämään kengät pois hevosilta aina parin viikon välein silloin tällöin.
– Päädyin ottamaan kengät pois parilta hevoselta, sillä uskon että kengättömyys on todella hyväksi hevosille, Henrik toteaa World of Showjumping -lehden haastattelussa.
Peder kertoo Hippson lehdessä, että hän on huomannut, että hevoset osaavat hyvin hahmottaa, aivan kuten me ihmiset, milloin kannattaa kävellä varovaisemmin ja milloin voi olla vauhdikkaampi.
– Kun hevonen pystyy tuntemaan maan kavioiden kautta, se pystyy kulkemaan eri alustoilla optimaalisella tavalla. Kengät vievät pois tämän mahdollisuuden. Meidän täytyy oppia ymmärtämään ero siinä, milloin hevonen arkoo hetkellisesti kavioiden pohjia ja mikä taas on vamma. Kengitetyt hevoset voivat usein liikkua pidempään olemassa olevilla vammoilla, jolloin saattaa kestää kauemmin ennen kuin vamma huomataan ja sitä voidaan hoitaa.
Peder muistuttaa kuitenkin, että vaikka kengättömyydessä on eniten hyviä puolia ei kengättömillä hevosilla voi ratsastaa ihan missä vain ja esimerkiksi maastossa täytyy käyttää buutseja. Joskus hevoset saattavat myös väärällä alustalla kuluttaa kavioita liiaksikin, jolloin hevonen arkoo kavioitaan. Silloin Peder suosittelee laittamaan joko kengät tai buutsit hevoselle, sillä arat kaviot vaikuttavat suoraan hevosen kehon ja se saattaa kipeytyä muualta, kuten esimerkiksi selästä.
– Koko idea kengättömyyden kanssa, on, että hevosella on mukava olla, Peder toteaa.
Lisätietoa SLU:n sekä Agrian tutkimuksesta löydät täältä.
Lähteet: World of Showjumping.com, tidningenrisporst.se, hippson