Huomio nämä asiat kun valokuvaat hevosia – harrastuksena tai ammatiksesi

kuvassa valokuvaaja kuvaamassa hevosta

Haluatko onnistua ottamaan parempia hevoskuvia? Vai kuvaatko ratsastamistasi seurataksesi omaa kehitystäsi ratsastajana? Haluaisitko saada parempia kuvia nelijalkaisista ystävistämme hevosista? Näiden vinkkien avulla onnistut jatkossa paremmin kun valokuvaat hevosia.

Kuvien jakaminen erilasissa sosiaalisen median palveluissa on kyllä helppoa, mutta miten saa otettua oman nelijalkaisen kanssa ne parhaimmat kuvat? Ammattivalokuvaaja Emma Kallioniemi kertoo tässä jutussa hieman pintaa syvemmältä mitkä asiat tekevät hyvän hevoskuvan. 

1. Valmistautuminen

Kaikki lähtee valmisteluista. Valokuvaajalla on yleensä vastuu kuvauspaikan valinnasta, mutta tyypillisesti kuvia otetaan tallin välittömässä yhteydessä, ellei erikseen olla sovittu hevosta kuljetettavan muualle. Kuvauspaikkaan on hyvä tutustua etukäteen saapumalla paikalle hieman ennen sovittua kuvauksen alkamisajankohtaa. Siinä näkee, miten luonnonvalo käyttäytyy, mihin hevosen ja ihmisen voi turvallisesti asettaa kuvattavaksi, mistä löytyy kauniit taustat ja niin edelleen. Aikaa ennen kuvausta voi hyödyntää myös tutustumalla kuvattavaan ja hevoseen.

2. Rentous

Avain onnistuneeseen valokuvaukseen on rentous. Hyviä kuvia ei saada vääntämällä kuvattavaa väkisin tiettyyn asentoon tai pakottamalla hevosta seisomaan kuin patsas. Vuorovaikutus kuvaajan ja kuvattavan välillä vaikuttaa paljon siihen, millaiseksi kuvattava (ja hevonen) kuvaustilanteen mieltää. Arempi kuvattava tuskin uskaltaa heittäytyä erilaisiin poseerauksiin mikäli tarvittavaa tukea ja kannustusta ei kuvaajalta saa. Ammattitaitoisen kuvaajan tunnistaa siitä, että hän ei koskaan jätä kuvattavaa yksin kameran eteen, vaan on jatkuvasti tilanteen tasalla tarjoten ratkaisuja, jotka tuovat kuvattavalle lisää itsevarmuutta. Pienillä määrillä huumoria ja kevyttä keskustelua, sekä tarvittaessa itse poseerauksia demonstroimalla, saadaan luotua tilanteesta rennompi. 

3. Ennakkoluulottomuus

Rento kuvattava vaikuttaa läsnäolollaan paljon myös hevoseen. Kuvaukseen kannattaa suunnata ennakkoluulottomasti, sillä elävien eläinten kanssa toimiessa voi tapahtua mitä tahansa. Jos on hyvin tarkka visio siitä, millaisia kuvien tulee olla tai miten hevosen pitää poseerata missäkin, ei välttämättä osaa reagoida tarvittavalla tavalla, jos jokin meneekin pieleen. Kuvaustilanne voi herkästi olla hevoselle hieman stressaava, mikäli se joutuu pois lajitoverien luota ja seisomaan pitkiä aikoja paikoillaan, usein vielä sellaisissa paikoissa, joissa se ei normaalisti vietä niinkään aikaa. Ja jos tämän päälle vielä kuvattavaakin jännittää, on tärkeää tehdä asiat rauhassa ja mukavuusalueen sisällä, kuvien onnistumisen takaamiseksi.

4. Kuvaustilanne

Kuvaustilanne rakentuu pitkälti hevosen ympärille, toimien sen ehdoilla. Ota huomioon, että erilaiset keinot saada hevosen korvat höröön (mm. kahisevat asiat, metelöinti, hevosen hirnunnan soittaminen puhelimesta) voivat stressata hevosta entistä enemmän. Tilannetta ei auta, jos kuvattava alkaa hermostuessaan pahimmassa tapauksessa paineistamaan hevosta, joka ei esimerkiksi kykene seisomaan paikallaan. Mikäli hevonen selkeästi ilmoittaa, ettei viihdy kyseisessä tilanteessa, on kuvattavan sekä kuvaajan tehtävänä tehdä tilanteesta sille mahdollisimman mukava, esimerkiksi kuvauspaikkaa vaihtamalla, pitämällä pieni tauko tai tuomalla lajitoveri sen seuraksi. Kiihtymys ja stressi näkyvät hevosen ilmeestä selkeästi ja vaikuttavat suoraan kuvan lopputulokseen. Jos halutaan ikuistaa aitoja tunteita ja ihmisen ja hevosen välistä lempeää suhdetta, on sitä vaikea näyttää katsojalle kuvan välityksellä, jos kuvanottohetkellä on ilmassa ollut pelkkää turhautumista, kiirettä ja epätoivoa. 

Vinkit onnistuneeseen kuvaukseen:

  • Korjaa pienet yksityiskohdat, esimerkiksi sojottavat hiukset tai kasvoa peittävät sortuvat ja huulipunaat hampaista. Älä kuitenkaan koskaan kommentoi kuvattavan ulkonäköä.
  • Varaa AINA mukaan ylimääräinen akku ja muistikortti. Tai vähintään tarkista ennen kuvaukseen lähtöä, että mukana on täyteen ladattu akku sekä matkasta löytyy myös muistikortti jossa on tilaa kuville. Koskaan ei voi varautua liian hyvin.
  • Tallista voi napata mukaan pienen pyyhkeen ja harjan siltä varalta, että voi pyyhkiä hevosen suupielet tai putsata karvapeitettä, jos hevonen sattuu syömään jotain tai likaamaan itsensä.
  • Jos olet ammattilainen ja teet työtä toimeksiantona, laadi aina kirjallinen kuvaussopimus, jossa selkeästi eritellään laskutuksen lisäksi kuka on vastuussa jos sattuu jotain: jos kuvattava tippuu ottaessaan kuvia ilman kypärää, hevonen pääsee vapaaksi tai astuu kuvattavan jalalle, kenellä on vastuu.
  • Opettele kuvaamaan RAW-muodossa. Jos asetukset menevät vahingossa pieleen tai sääolosuhteet muuttuvat äkisti kesken kuvauksen, raakakuva antaa muokkausvaiheessa enemmän anteeksi mitä JPEG.
  • Älä laita ylle parhaimpiasi. Joskus sen täydellisen kuvan ottamiseksi vaaditaan uhrautumista, vaikkapa ojan pohjalta kuvaamalla tai pusikon keskelle menemällä.
  • Ota PALJON kuvia kuvauksen aikana ja kokeile rohkeasti eri kuvakulmia. Mikään ei ole ikävämpää, kuin tulla kotiin kuvauksesta ja tajuta tarkennuksen olevan pielessä useissa kuvissa tai että kuvattavalla on silmät kiinni tai huono asento juuri niissä kuvissa, joissa hevonen näyttää edustavalta.
  • Muista pitää hauskaa! Aito ilo ja nauru näyttää kuvissa todella hyvältä! Se on asia erikseen, jos kuvataan esimerkiksi hevosen muistokuvia, joissa on täysin ok näyttää myös surun tunteita. 

Kirjoittaja Emma Kallioniemi on 23-vuotias turkulainen hevosharrastaja, jonka elämässä hevoset ovat olleet isona osana jo yli 16 vuoden ajan. Hevosharrastuksen lisäksi Emma toimii valokuvaajana ja Instagram-vaikuttajana. Emma valokuvaa aktiivisesti Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla, ja hänen töihinsä pääsee tutustumaan osoitteesta www.picallioniemi.fi 

Kuvat Daria Fedotova

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista