Hierontakäynti on muutakin kuin hierontaa

Haastattelimme hevoshieroja Nora Hopeaa ja kerroimme miten Nora jätti IT-alan ja ryhtyi hevoshierojaksi. Nora rakastaa työtään ja näkee hevosten hieromisen osana suurempaa kokonaisuutta, jonka avulla nousee esiin hevosen liikkumiseen, varusteisiin sekä tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen vaikuttavia muita asioita. Hevoshieronta on eräänlainen sisääntulokulma näitä tärkeitä tekijöitä ajatellen.  

Lihashuolto on tärkeä osa-alue hevosen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista puhuttaessa. Hierontatilanteissa saattaa esimerkiksi huomata, että hevosen lavan seudulla on poikkeuksellista kireyttä ja sitä sitten lähdetään selvittämään yhdessä omistajan kanssa.

Hevonen ja hieronta ja ihminen

– Hevosia hieroessa juttelen aina hevosten omistajien kanssa. Käymme läpi muun muassa miten hevonen liikkuu ja kuinka paljon, puhumme ruokinnasta, varusteista ja tarpeen mukaan ne myös sovitetaan. Liikkumistakin voidaan tarkastella. Kengityksen merkitys on suuri. Myös se minkälaisilla pohjilla hevonen liikkuu ja miten monipuolisesti: liikutaanko hevosen kanssa muualla kuin kentällä ja maneesissa tai radalla, tekeekö hevonen töitä esimerkiksi puomeilla ja pääseekö se kiipeilemään mäkisissä maastoissa? Voimme käydä läpi myös ratsastajan oheisliikuntaa, puhumme hevosen ja omistajan yhteisistä tavoitteista ja siitä miten paljon aikaa omistajalla on juuri tässä elämäntilanteessaan satsata näihin asioihin. Pala kerrallaan puretaan läpi kaikki nämä hevosen hyvinvointiin vaikuttavat asiat.  

Hevonen on herkkä viestijä

Hevonen on kehollinen, herkkä eläin, joka hierontatilanteissa kertoo kehonkielensä avulla tuntemuksistaan. Hieronnan hyödyt ovat monesti todella tehokkaita ja hevoset hyötyvät hieronnasta jopa enemmän kuin ihminen, jolla on tapana vertailla ja analysoida kaikkea tarkasti. Usein hevonen ja sen keho ovat hyvin vastaanottavaisia.

Shetlanninponi ja ihminen
Vermon ravikoulun pikkuinen Tipsu on kova viestimään ja
kertomaan Noralle mitä mieltä hän on asioista.

Nora seuraa hieronnan aikana miltä lihaskudos tuntuu, miten se hieronnan aikana muuttuu ja onko vaste hieronnassa nopea tai ehkä hitaanlainen? Hän seuraa myös hevosen kehonkieltä. Ilman kehonkielen lukemista hän ei pysty valitsemaan oikeaa hierontatekniikkaa. 

– Seuraan mitä hevonen minulle yrittää kertoa. Kertooko hevonen tarpeesta rentouttaa tai ehkä aktivoida kudosta? Jos lihas on kireä, miten hevonen reagoi kun kosketan sitä? Onko sillä kipuja tai jännittyneisyyttä? Onko lihas väsähtänyt? Nauttiiko hevonen kosketuksesta vaikka kudos tuntuu tukkoiselta? Seuraan hevosen pään, kaulan ja korvien asentoa, kasvojen pieniä eleitä ja hevosen koko yleisolemusta. Joskus hevonen jännittää koko kehoaan tai tekee pari sivuaskelta väistäen kipua. Hevonen voi myös haukotella. Näin tapahtuu usein silloin kun kehosta poistuu jännittyneisyyttä. Hevonen purkaa lyhytaikaista epämukavuuttaan, kehon stressiään, tällä tavoin ja auttaa lihaskireyden ulos omasta kehostaan. Näin erityisesti silloin kun haukotuksia tulee useita peräkkäisiä.

”Jos etujalat liikkuvat syvällä edessä, hevosen alla painavina, ei kehon tasapaino toteudu optimaalisesti.”

Hevonen on luotu liikkumaan

Noran mielestä hevosen tulisi liikkua mahdollisimman paljon ja monipuolisesti jo ihan kokonaisvaltaista aineenvaihduntaa parantaakseen. Tästä hyötyy tuki- ja liikuntaelimistö sekä ruoansulatuselimistö.
– Vanha kunnon sanonta ”liike on lääke” pitää kyllä paikkansa monesti. Puhutaan paljon levon ja rasituksen tasapainosta. Hevosen liikunnan rasitustaso ja keho kyllä kertovat siitä tarvitseeko se kevyempiä päiviä ja lepoa vai voisiko se kuitenkin liikkua enemmän, Nora toteaa.

Nora ei suosi hevosilla vapaapäiviä, sellaisia, joissa hevonen seisoo sisällä tai paikallaan tarhassa koko päivän. Tällaisiin välipäiviin voisi Noran mielestä aina yhdistää jonkinlaista henkistä ja fyysistä virikkeellisyyttä. 

– Olen huomannut, että nämä kaksi asiaa ovat vahvasti kietoutuneita toisiinsa. Jos toisessa on haastetta, niin on varmasti myös toisessa, Nora jatkaa.  

Suosi ainakin 1xpuomeja viikossa

Nora käy eri talleilla viikottain ja hieronnan lisäksi hän tekee paljon puomityöskentelyharjoituksia. Hän kertoo, että riippuu yksilöstä mistä kukin hevonen hyötyy, mutta hän on puomityöskentelyn vahva puolestapuhuja, sillä puomeilla harjoittelu vahvistavaa muun muassa syviä tukilihaksia, esimerkiksi tärkeää rintakehänkannattajalihaksistoa, ja kehittää hevosen tasapainoa. 

Hevonen ja puomit
Nora suosittelee käyttämään puomeja ainakin kerran viikossa.

– Puhutaan paljon takaosan voimasta, mutta jos etuosa ja rintakehä on voimaton, ei takaosa mahdu hevosen alle. Joskus rintakehän lihaksisto kaipaa vahvistusta. Tätä kautta hevonen löytää paremman tasapainon. Voit kuvitella kottikärryn, jota on vaikea työntää koska rengas on tyhjä. Sama idea on rintakehänkannattajalihaksiston kohdalla. Jos etujalat liikkuvat syvällä edessä, hevosen alla painavina, ei kehon tasapaino toteudu optimaalisesti. 

Miten aloitan puomityöskentelyn?

Nora kertoo, että puomityöskentely sopii monelle hevoselle hevoslajista riippumatta. Hän suosittelee puomityöskentelyä esimerkiksi maastakäsin toteutettuna. Näin on myös hyvä totuttaa hevonen puomijumppaan. Korotetuilla käyntipuomeilla hevonen joutuu nostamaan jalkojaan ja tasapainottelemaan enemmän kuin tasaisella pohjalla kävellessään. Harjoitus vastaa hieman epätasaista ja vaihtelevaa maastopohjaa, Nora toteaa.

 – Alkuveryttelynä on myös hyvä kävellä puomien yli. Puomit aktivoivat muun muassa vatsalihaksia ja herättelevät tukilihaksistoa varsinaista treeniä varten. Se on lempeä mutta samalla tehokas kehoa liikutteleva harjoitus.

On tilanteita, joissa hevosen keho tarvitsee pikemminkin jumppaa kuin hierontaa. Nora kertoo puomityöskentelyn ja liikkumisen vaihtelevilla pohjilla joskus avaavan hevosen kehon jumeja tehokkaammin kuin perinteisen hieronnan. Hieronnan tavoitteet ja hyödyt ovat tällöin erilaiset. Hevosen kehoa monipuolisesti liikutteleva treeni on erinomainen lisä hieronnalle. Puomijumpasta korotetuilla käyntipuomeilla ja liikkumisesta vaihtelevilla pohjilla hyötyvät myös paljon puhutut nivelet ja nivelterveys. Puomien yli kulkiessa saadaan liikettä alanivelien lisäksi esimerkiksi SI-nivelen ja lonkkanivelen alueelle, ja koko takaosan rotaatio lisääntyy. Lonkkakyhmy liikkuu ylös-alas -suunnassa tehokkaammin ja kylkiin tulee enemmän liikettä. Kun kyljet liikkuvat, nikamat toisiinsa yhdistävät multifiduslihakset (syvät rangan lihakset) aktivoituvat ja vahvistuvat. Näiden syvien lihasten merkitys koko selän pinnallisempaan lihaksistoon on merkittävä.  

– Nautin siitä, kun saan tehdä hevosille lihashuolto-ohjelmia ja tämä kokonaisuus on askel kohti parempaa lihashuoltoa myös ratsastuskoulujen opetushevosille, joille tällaisia ohjelmia harvemmin on tehty, Nora hymyilee. 

Hieronnan hyödyt:

  • Nopeuttaa hevosen lihasten palautumista rasituksesta. Nopeuttaa lihasten kehittymisen prosessia. 
  • Auttaa pitämään lihakset, lihaskalvot, jänteet ja nivelsiteet elastisena. Kun lihaksisto pysyy kimmoisana ja terveenä, myös jänteille ja nivelille kohdistuu vähemmän rasitusta. Ennaltaehkäisee näin myös rasitusvammoja.
  • Hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa. Imunestekierto ja verenkierto vilkastuvat. Happea kulkee lihaksiin ja kuona-aineet poistuvat kehosta tehokkaammin
  • Hieronnan aikana parasympaattinen hermosto aktivoituu.
  • Hermoimpulssit kulkevat tehokkaammin kudoksissa, jossa ei ole tukkoisuutta tai jännittyneisyyttä.

Lue myös:
Nora Hopea teki rohkean päätöksen – jätti IT-alan ja ryhtyi hevoshierojaksi

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista