Hevoset syntyvät ilman kenkiä, joten tarvitaanko kenkiä ollenkaan? Vaikuttavatko kengät hevosen luontaiseen liikkumiseen? Miksi kengät vs. kengättömyys aiheena herättää niin paljon tunteita ja keskustelua? Kysyimme valmentaja, ratsuttaja ja hevostenkouluttaja Maria Fraser Baggströmiltä vinkkejä kengättömyyteen ja mitä kengättömyyteen siirtyessä tulisi ottaa huomioon.
Maria Fraser-Baggström siirtyi kengättömyyteen vuonna 2002. Hän omisti tuolloin nuoren friisiläisorin, jota ei ollut vielä kengitetty sekä hyväkavioisen eestinponin. Suomeen saapui kengittäjä ulkomailta, joka vuoli hevosten kavioita ja Maria opiskeli perusvuoluperiaatteet hänen kursseilla. Hän sai myös vaikutteita kengittäjä Pete Rameyltä, NHC:n perustaja Jaime Jacksonilta sekä kengittäjä Dan Guirerralta. Nykyään Marian kaikki neljä hevosta elää omalla kotitallilla ilman kenkiä ja Maria kilpailee vaativaa koulua hevostensa kanssa. Kengättömyys on myös nostanut päätään vahvemmin, kun Peder Fredricson All In – hevosellaan sekä Henrick von Eckerman hevosella King Edward kilpailevat kengättä ja voittavat mestaruuksia mestaruuksien perään (viimeisenä meriittinä maailmanmestaruus.)
”Olen oppinut kengättömyydestä eniten hevosilta. Hevoset näyttävät miten kaviot toimivat parhaiten ja hevosten liikeratojen muutokset näkee nopeammin, kun ne elävät kengättömänä.”
Hevoset syntyvät ilman kenkiä. Mihin niitä siis tarvitsee?
Hevonen syntyy ilman kenkiä, mutta osalla hevosista kavioaines on hatarampaa kuin muilla hevosilla, joten kengättömyyteen siirryttäessä saatetaan tarvita lisäapua esimerkiksi bootseista. Kavioiden laatuun vaikuttaa myös miten paljon hevoset liikkuvat, seisovatko ne sisällä paljon, mitä hevonen syö, mitä kuiviketta käytetään jne. Myös geeneillä on sormet pelissä ja jollain hevosilla on jo geeniperimän takia parempilaatuiset kaviot.
Omat hevoseni elävät ilman kenkiä ja olen oppinut hevosilta eniten kengättömyydestä. Hevoset näyttävät miten kaviot toimivat parhaiten ja hevosten liikeradoissa näkee paljon nopeammin muutokset, kun ne elävät kengättömänä. Kun liikeradat oppii näkemään paremmin, voi myös nopeammin reagoida, jos hevonen kuormittaa kehoaan väärällä tavalla. Nykyään on myös markkinoilla todella paljon vaihtoehtoja rauta kengille, joten kengättömyyteen on aiempaa helpompaa siirtyä.
Vaikuttavatko kengät hevosen luontaiseen liikkeeseen, kavioiden kasvuun jne.? Tai pärjäävätkö hevoset kuitenkin paremmin, kun naulaamme kengät kiinni kavioihin?
Aihetta on tutkittu paljon ja hevoselle on luontaisempaa elää ilman kenkiä. Kengättömyys on terveellisempää koko hevosen rakenteelle ja suotuisaa etenkin nivelille ja nivelsiteille, kun kaviot saavat tehdä tehtävänsä, johon ne on tarkoitettu. Hevoset voivat myös leikkiä laumassa vapaammin kengättä eikä tarvitse olla huolissaan, että ne vahingoittavat toisiaan. Meillä esimerkiksi lauman leikit voivat välillä äitiyä melko villeiksi.
Miksi kengättömyys vs. kengät herättävät niin paljon tunteita?
Uskon, että kaikki aiheet, jotka polarisoivat vahvasti herättävät tunteita. Kengättömyys on myös herkkä aihe, sillä kengättömyyteen siirtyminen väärällä tavalla voi olla hevoselle aika tuskallista. Jos hevosen kaviot ovat esimerkiksi huonokuntoiset jo entuudestaan tulisi kengättömyyteen siirtyminen aina tehdä harkiten ja ammattilaisia kuunnellen.
Jos haluat siirtyä kengättömyyteen kannattaa tutkia asiaa etukäteen ja valmistautua antamaan aikaa kavioiden luontaiselle prosessille. Joskus kavioiden löytäminen takaisin omille raiteilleen saattaa viedä jopa yli puoli vuotta, mutta en ole vielä tavannut hevosta joka ei pärjäisi ilman kenkiä.
Miten pelkää vuolu eroaa siitä, kun kengitettävä hevonen vuollaan?
Hevosen kavio vuollaan eri tavalla, jos tarkoitus on valmistaa kavio kenkää varten. Jos hevonen on ilman kenkiä kavio pelkästään tasapainotetaan puolun avulla. Kengätöntä kaviota pystyy myös vuolemaan useammin ja vähän kerralla, jolloin kavio pysyy paremmassa tasapainossa ja kavion asentomuutokset eivät kerralla ole niin isoja.
Vuolen itse hevoseni, mutta suosittelen löytämään hyvän vuolijan, joka tulee hoitamaan hevosten kavioita säännöllisest. Voit myös itse opetella tekemään perushuoltovuollon. Hanki myös hyvät bootsit, joita voit käyttää jos hevonen arkoo kavioitaan siirtyessään kengättömyyteen. Osalla hevosistani käytän aina bootseja ratsastaessa. Käytän myös nastoitettuja bootseja talvella, kun meillä on kova maa tai liukkaat olosuhteet ja kesällä kun maastoilen teillä. Suosittelen siis bootseja, kun minusta tuntuu, että kaviot tarvitsevat enemmän suojaa tai parempaa pitoa esimerkiksi liukkaalla kelillä. Meillä myös hiekotetaan ja suolataan tarhat tarvittaessa. Hevosen voi myös pikku hiljaa totuttaa kengättömyyteen ersimerkiksi poistamalla ensin kengät takaa ja vasta myöhemmin etukavioista.
Miten hevosen elinympäristö ja ruokinta vaikuttavat kengättömyyteen?
Miten paljon hevonen liikkuu, mitä se syö, mitä on kuivikkeena jne. vaikuttavat suoraan kavion laatuun. Jos ongelmia on esimerkiksi heinän laadussa tai pihaton pohjassa, saattavat ne näkyä nopeammin kengättömän hevosen kavioissa. Kengättömän hevosen olisi kuitenkin hyvä päästä liikkumaan mahdollisimman paljon (kuten tietenkin myös hevosen, jolla on kengät), sillä hevosen kaviot ovat luotu liikkumiseen. Maaperällä on myös merkitystä etenkin kengättömyyteen siirtyessä. Vaihteleva pohja on erinomainen kavioille, mutta esimerkiksi todella kivinen tarha tai pihatto saattaa vaikeuttaa siirtymistä kengättömyyteen etenkin hevosilla, joilla on huonompi kavion laatu. Eli siirtymisvaiheessa olisi hyvä, että pohja olisi mahdollisimman tasainen.
Ruokinnan suhteen on myös paljon lisäaineita, joita voi käyttää erilaisiin ongelmiin, kuten esimerkiksi kavion halkeamiin, ohueiden anturoiden hoitoon, valkoviiva vaurioihin ja sädemätään. Kavioiden hoitoon löytyy myös paljon muita tuotteita. Meidän Lusitano ruuna Ecalle olen esimerkiksi käyttänyt ‘Hoof Hardener’ -tuotetta hyvällä tuloksella. Edellisenä keväänä kaviot alkoivat kulua enemmän ja hevonen alkoi aristaa kavioita. Tänä keväänä kaviot pysyivät selkeästi paremmassa kunnossa eikä Eca aristanut kavioita yhtä paljon, kun käytin tuotetta ennalta ehkäisevästi. Vuolun väli vaihtelee myös selvästi vuodenaikojen mukaan, riippuen siitä miten kavion kasvu vaihtelee. Kesäisin kaviot myös kasvavat nopeammin ja talvella hitaammin. Keväällä ne saattavat olla herkempiä koska kavio pehmenee hieman.
Suositteletko kengättömyyttä kaikille?
Jaan mielelläni kokemuksiani kengättömydestä, mutta kunnioitan myös sitä, että tämä tie ei ole kaikille. Jokainen hevonen on yksilö ja jokaisen ratsukko tietää usein parhaiten mikä juuri heille sopii.
Lue myös: