Nuoret hevoset ovat meidän urheilun tulevaisuus. Mikä onkaan tärkeämpää silloin, kuin panostaa nuoren hevosen urapolkuun. Tämä artikkeli antaa ajatusta siitä mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon kun lähdemme miettimään mihin meidän lapsihevonen urallaan suuntaa.
Tiesitkö, että meillä on Suomessa tarkkaan mietitty urapolkuja nuorille hevosille? Polku on mahdollista toteuttaa niin amatööri- kuin ammattilaisratsastajan kanssa. Tavoitteet huomioiden. Suomen Ratsastajainliiton Estekomitea yhdessä lajin aktiivisten ammattilaisten kanssa on tehnyt pitkään työtä nuorten hevosten polun rakentamiseksi. Miksi? Jotta nuori hevonen saisi optimaalisen urapolun, järkevine tehtävineen ja niin että kokonaisuus kilpailuissa on suunniteltu ensisijaisesti nuorten hevosten tarpeita ajatellen.
Luokissa on nuorille hevosille suunnitellut radat. Radat eivät ole liian teknisiä, ne on suunniteltu ikäluokan mukaan. Radalla saa aina olla myös valmistautuva hevonen, jolloin ratsukko saa rauhassa tutustua rataan etukäteen.
Lähdemme me sitten rakentamaan hevosta hyväksi ja monipuoliseksi harrastehevoseksi tai tähtikilpailujen konkariksi, polku olisi hyvä olla alussa kovinkin samankaltainen. Tällöin pystymme kouluttamaan järkeviä, monipuolisia hevosia joilla on valmiudet moneen heidän elämänsä aikana.
Hevosen urapolku: Miten valmistautua kilpailuihin nuoren hevosen kanssa?
Ensimmäisenä tulisi kiinnittää huomiota yksilön fyysisiin ominaisuuksiin, kasvuun ja kuntoon. Peruskuntoa on hyvä kehittää jotta hevonen jaksaa myös työskennellä sekä keskittyä kilpailutilanteissa. Kilpailutilanteet tuovat aina omat lisärasitteet ja olisi optimaalista että nuori hevonen pystyisi suorittamaan tehtävät pysymällä omalla mukavuusalueella.
Peruskuntoa voi parantaa hyvin jo ennen varsinaisen ratsukoulutuksen alkamista. Maastakäsin tekeminen, itrohypyttäminen, juoksuttaminen, ajoharjoittelu ovat kaikki oivallisia keinoja kehittää kuntoa, kuin opetella apuja sekä hyviä käytöstapoja. Monipuolinen tekeminen ja harjoittelu kasvattaa myös nuoren hevosen itsetuntoa. Puomit ja kavaletit myös liinassa omina tehtävinään tuo monipuolisuutta ja hevonen oppii kuuntelemaan myös liinan apuja samaa aikaa.
Näiden lisäksi nuoren hevosen fysiikkaa parantaa erilaiset pohjat. Erilaiset maastot, sekä muut ärsykkeet kehittävät niin mieltä kuin fysiikkaakin. Hevosen koulutustasosta riippuen voit maastoilla niin maastakäsin kuin selästäkin. Ulkoilu on erittäin tärkeässä osassa ja olisikin erittäin suotavaa, että nuori hevonen saisi tarhata, sekä laiduntaa riittävästi. Tällöin ne pääsevät toteuttamaan lajinomaisia käyttäytymistarpeita mahdollisimman paljon. Tämä vahvistaa myös hevosen fysiikkaa kasvukaudella.
Nuoren hevosen kanssa matkustaminen ja sen harjoittelu
Myös hyväksi matkustajaksi voi harjoitella. Nuorten hevosten kanssa siihen kannattaa varata hyvin aikaa ja kiireetön ilmapiiri. Harjoittelussa tärkeää on saada hevonen suhtautumaan kaikkeen mahdollisimman rauhallisesti ja pyrkiä tekemään asiat hevoselle helpoksi. Hevosella tulisi mielellään olla heinää saatavilla kuljetuksen aikana ja kuljetusalusta tulisi olla luistamaton ja kuivitettu. Kuljetuksen aikana pidettäviä suojavarusteita kannattaa myös harjoitella etukäteen jo ennen ensimmäisiä lastausharjoituksia. Alussa kuljetustilanteet on hyvä pitää maltillisen pituisina, onnistuneen kokemuksen mahdollistamiseksi. Olisi hyvä jos ensimmäisille kerroille matkustuskaveriksi saisi kokeneemman matkustajan nuoren hevosen tueksi.
Ennen ensimmäisiä kilpailuja
Ennen nuoren hevosen ensimmäisiä kilpailuja on hyvä ennakoida mahdollisimman hyvin kaikki mahdolliset tilanteet kilpailuissa ja totuttaa niihin. Parasta onkin käydä harjoittelemassa erilaisissa ympäristöissä vaikka lähitallilla. Tällöin tulee samalla harjoiteltua kuljettamista, vieraassa paikassa varustamista ja ratsastamista, sekä kaikkia muita ärsykkeitä mitä matka tarjoaa.
Kilpailut on nuorelle hevoselle fyysisesti ja monesti myös henkisesti raskas kokemus. Matkustaminen uuteen paikkaan kuluttaa energiavarastoja jo ennen kilpailusuoritusta. Hevosen ruokintarytmi pyritään pitämään kilpailupäivänä mahdollisimman lähellä hevosen normaalia ruokintarytmiä. Hevonen rakastaa rutiineja, samoin kun sen ruoansulatusjärjestelmä.
Kilpailukalenterin suunnittelu
Alussa on hyvä miettiä hevoselle realistiset tavoitteet. Huomioden valmistautuminen, hevosen kehitys ja kasvu, sekä mahdollinen laidunjakso. Mennään aina hevonen edellä ja sen valmiustason mukaan. Ensimmäinen kilpailu mahdollisimman helpolla tasolla ja mieluiten lyhyen matkan päässä kotitallilta, jotta kokemuksesta tulee mahdollisimman stressitön ja miellyttävä. Tällaiset kokemukset edesauttaa hevosen kehittymistä hyvähermoiseksi kilpahevoseksi.
4-vuotiaat aloittavat yleensä kauden vasta ulkoradoilta kesän alussa ja hyppäävät ensimmäiset hallikilpailunsa sitten syyskaudella.
Nuori hevonen saa aina osallistua myös avoimiin luokkiin, kuitenkin siten että 4v hevonen saa startata ajalla 1.1-31.7 korkeintaan 100cm korkeudella ja kilpailla yhdessä luokassa per päivä. Ensimmäinen elokuuta alkaen 4-v hevonen saa osallistua maksimissaan 110cm korkuiseen luokkaan ja kilpailla yhdessä luokassa per päivä.
Nuoren hevosen ratsastajalla tulee olla Suomen Ratsastajainliiton edellyttämät kvaalit kunnossa ennen kilpailuihin osallistumista.
Nuorten hevosten arviointi
Totuttujen arvostelumenetelmien lisäksi nuorten hevosten luokissa arvioidaan hevosen ratsastettavuutta ja kykyä. Hevosen ratsastettavuus arvotetaan yhdellä luvulla numeroasteikolla 6,0-10,0 ja paras ratsukko palkitaan ruusukkeella. Pudotukset ja kielto, sekä aikavirheet vähentävät arvosanaa. Kahdesta kiellosta suoritus hylätään, mutta nuorella saa yleensä jatkaa radan ratsastamista kolmanteen kieltoon saakka. Tuomari arvioi numeron kokonaisuuden perusteella. Arvosanan muodostumisen kriteereihin vaikuttaa hevosen ikä ja odotettu koulutustaso, sekä hypättävän luokan vaativuus.
Tuomari arvioi laukan rytmiä, hevosen tasapainoa ja kuuliaisuutta, oikeiden teiden ratsastamista ja hevosen hyppyä. Ihannesuorituksessa hevonen laukkaa radalla oikeita teitä pitkin rytmikkäästi ja tasapainossa, suorittaen vaaditut tehtävät rennosti ja kuuliaisesti. Arvosanat ovat erinomainen (10), erittäin hyvä (9), hyvä (8), melko hyvä (7) ja tyydyttävä (6). Tuomari kommentoi jokaista suoritusta muutamalla sanalla yleisölle, mutta kirjallisia arviointeja ei tehdä.
Nuoren estehevosen polun varrella
Hevosten kanssa tulee usein yllätyksiä matkalla ja nuorten hevosten kanssa sitäkin enemmän. Jokainen kilpailukerta ja treeni on usein erilainen, ennen kuin rutinoituminen alkaa. Silloinkin on hyvä muistaa että hevonen on eläin ja olosuhteet ovat aina muuttuvia.
Kauden aikana on hyvä välillä tarkastella tilannetta, onko suunta oikea? Onko juuri tämä hevonen sinun käyttöösi sopiva? Mitä voisin tehdä tarvittaessa eritavalla? Tarvitseeko hevonen lomaa? Aikaa kasvuun? Onko peruskunto riittävä? Suunta oikea?
Nuoren hevosen lajisuuntautumista voidaan muokata matkan varrella tarpeen mukaan. Mitkä ovat sinun nuoren hevosesi vahvuuksia? Omistaja tai kasvattaja usein odottaa hevosesta jotain, ottaen huomioon sen suvun sekä fyysiset ominaisuudet, mutta on hyvä muistaa hevosen yksilöllisyys.
Varmaa on se, että mikään ei ole varmaa. Mitkä ovat sinun tavoitteesi nyt? Entä hevosesi? Mitä ne on kauden jälkeen, onko ne muuttuneet? Onko sinun ratsastusurasi tavoitteet muuttuneet niin, että ne ei kohtaa enää hevosen urapolun kanssa?
Ole avoin ja kysy tarvittaessa apua kokeneemmilta, tai alan ammattilaisilta. On meidän kaikkien etu, että kaikki nuoret hevoset löytävät oman urapolkunsa sekä käyttötarkoituksensa. Koulutetaan mahdollisimman hyvin kelpoja hevoskansalaisia. Ja niin kuin aiemmin jo kirjoitettiin, mennään aina hevonen edellä.
Nuorten hevoset kilpailusarjat
2-3v
Kyvyt esiin -tilaisuudet
4v
Laatuarvostelu
Racing Noviisisarja 90-100cm (avoin 4-5 v hevosille sekä varsoneille 5-6v tammoille ), finaalit 4v 100cm / 5v 110cm
5v
Racing Trophy 5-vuotiaat 110-115cm
Pohjantähti 5-vuotisderby, 110-115cm
6v
Racing Trophy 6-vuotiaat 120-125cm
6v FWB Breeder`s Prize
7-8v
Racing Masters
Lisää tietoa nuorten hevosten kilpailusarjoista löydät Finnish Warmblood yhdistyksen sivuilta sekä Suomen Ratsastajainliiton sivuilta.
Erityiskiitos avusta artikkelin kanssa Tiiu Puranen, Katja Ängeslevä ja Hanna-Maria Korpi.
Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa-podcastin sekä -brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja. Pauliina on mukana Suomen Ratsastajainliiton Estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.