Hevosen maastakäsittely ja ohjasajo edistää hevosen hyvinvointia – Ohjasajoklinikalla opitaan vaihtoehtoisia työskentelytapoja

Kuvaaja Sofia Sinisalmi

Viime vuosina ratsastajat ovat olleet entistä kiinnostuneempia monipuolisemmasta työskentelystä hevosten kanssa. Hevosten hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää: hevonen ei ole mikään työ- tai harrastusväline, jota käytetään vain omiin tarpeisiin ratsastuksen ajaksi. Yksi asia edistää hevosen hyvinvointia on opetella toimimaan hevosen kanssa myös maastakäsin. Ohjasajo on hyvä keino vahvistaa omaa sidettä hevoseen, oppia hevosesta ja valmentaa hevosta.

Hevosen käsitteleminen maasta käsin tarkoittaa hevosen kanssa työskentelyä maassa seistessä sen sijaan, että hevosella ratsastetaan.  Tämä voi sisältää aktiviteetteja, kuten hoitoa, johtamista tai ohjasajoa. Ohjasajon saralla Suomen yksi tunnetuimpia valmentajia lienee Håkan Wahlman. Hän tulee Espooseen Happy Rider Areenalle 17.3., opastamaan ja ohjaamaan ohjasajon saloihin.

Wahlman pitää tärkeänä ymmärtää miten hevosen tulisi liikkua. Etenkin miltä sen pitäisi näyttää kun hevonen liikkuu. Oli sitten harrastaja tai kilpailija, hevosen liikkeen näkeminen, seuraaminen ja erilaisten liikkeiden tarkkailu on tärkeää. Kaikessa hevosen kanssa tekemisessä pitää toki ottaa huomioon hevosen ikä, tyyppi ja käyttötarkoitus, ja lopulta näiden perusteella miettiä mitä hevoselta voidaan vaatia ja mihin se soveltuu.

Håkan Wahlman ohjasajaa hevosta

– Ohjasajo on hevosen omaa valmennusaikaa, Wahlman sanoo.

Espoossa Happy Rider Areenalla pidettävällä ohjasajoklinikkalla Wahlman esittää paikalle saapuvalle yleisölle, mitä kaikkea hevosen kanssa voi tehdä ohjasajossa ja maastakäsin työskennellessä.

– Toki hevosen kykyjen ja koulutustason, rakenteen ja luonteen puitteissa, Wahlman lisää.

Klinkka suuntautuu kaikille, joilla on ylipäänsä kiinnostusta asiaan, mutta Wahlmanin mukaan varmasti eniten klinikasta hyötyvät ne hevosten omistajat ja harrastajat, joilla on halua oppia toisenlaista ja vaihtoehtoista työskentelymuotoa.

Mitä klinikalla opitaan?

– Hyvä kysymys. En osaa opettaa kenellekään mitään, mutta jos joku oppii miulta jotain, silloin on hyvä. Toivottavasti kaikki mitä yllä olen maininnut. Siinä pitäisi olla syytä kerrakseen tulla paikalle, sanoisin, Wahlman naurahtaa.

Yksi tärkeimmistä syistä opetella ohjasajoa on Wahlmanin mukaan se että hevonen sisäistää asioita paljon paremmin ja nopeammin kun ”häirintätekijä” on eliminoitu eli kun ratsastaja ei ole selässä.

Håkan Wahlmanin ohjasajoklinikka 17.3.2023 klo 18-20, Os. Kuninkaankartanontie 42, Espoo. Liput 5 euroa (Happy Riders jäsenille ilmainen). Ilmoittaudu mukaan >>

3 syytä tehdä maastakäsittelyä hevosen kanssa

  1. Luottamuksen kehittäminen: Hevosen kanssa työskentely maasta voi auttaa kehittämään vahvan luottamussuhteen hevosen ja ohjaajan välille.  Tämä on erityisen tärkeää, jos olet vasta aloittamassa työskentelyä uuden hevosen kanssa.  Kun käytät aikaa hevosen kanssa työskentelemiseen maassa, voit luoda suhteen, joka perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen ja ymmärrykseen.
  2. Viestinnän parantaminen: Hevosen käsitteleminen maasta voi parantaa kommunikaatiotasi hevosen kanssa.  Voit käyttää kehon kieltä, äänimerkkejä ja käsimerkkejä kommunikoidaksesi hevosen kanssa ja opettaa sille erilaisia ​​komentoja.  Tämä voi auttaa tekemään ratsastuksesta helpompaa ja nautinnollisempaa.
  3.  Pohjatyötaitojen parantaminen: Maasta käsin työskenteleminen hevosen kanssa voi auttaa parantamaan pohjatyötaitojasi.  Pohjatyöllä tarkoitetaan erilaisia ​​harjoituksia, jotka on suunniteltu parantamaan hevosen tottelevaisuutta, reagointikykyä ja yleistä käyttäytymistä.  Harjoittelemalla pohjaharjoituksia maassa voit parantaa hevosesi käyttäytymistä ja helpottaa sen kanssa työskentelemistä.

Ja lisäksi, hevosen kanssa työskentely maasta voi myös auttaa arvioimaan hevosen terveydentilaa. Hevosen kokonaisvaltainen hoitaminen auttaa huomaamaan merkkejä loukkaantumisesta, arkuudesta tai muista terveysongelmista

 Kaiken kaikkiaan hevosen käsitteleminen maasta on arvokas tapa rakentaa vahva suhde hevosen kanssa, parantaa hevostaitoja ja varmistaa hevosen yleinen terveys ja hyvinvointi.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista