Henri Ruoste on ratsastuksen rokkitähti

henri ruoste klinikka

Parkkipaikalle tullessa into nousi kun huomasi väkijoukon. Areenalle tullessa innostuneisuus oli aistittavissa yleisössä. Täyteen myyty Henri Ruosteen klinikka alkaisi tuota pikaa.

Henri sekä hänen ratsuttaja saapuivat hevosineen Ratsastuskeskus Ainoon menneellä viikolla. 

– Tällainen kouluratsastusklinikka, missä Ruoste tuo omat hevosensa sekä ratsuttajan mukanaan kotitallilta Gut Bertingloh’sta Saksasta, on ensimmäinen laatuaan, kertoo tapahtuman järjestäjä Hanna Anttonen, Co & Co Events’in perustaja.

henri ruoste

Klinikka alkoi kahden nuoren hevosen kanssa joita Gonzalo ratsasti

Klinikan juontajana toimi Teemu Ahtee ja asiantuntijoina GP-koulutuomarit Marko Björs sekä Maria Colliander. Kokemusta ei siis kokoonpanolta puuttunut.

Espanjalainen ratsuttaja Gonzalo Castillo Arroyo on 27-vuotias, Henrin sanoin tosi ahkera, teknisesti erittäin lahjakas sekä rohkea. Gonzalo ratsastaa kymmenkunta hevosta päivässä nuorista valmiisiin hevosiin. Kuinka paljon Henri sitten ratsastaa päivittäin? 

– Ratsastan 6-7 hevosta päivässä, vähän vanhempia. Gonzalo on 15 vuotta nuorempi, niin se saa mennä vähän enemmän, Henri hymyilee.

– Yhtenä päivänä hän laittoi kolme vuotiaan satulaan ja sen jälkeen ratsasti GP-hevosen. Pitää olla paljon fiilistä, että voi ratsastaa niin isolla skaalalla hevosia. Mä en uskaltais mennä kolmevuotiaan hevosen kyytiin. Olen elämässäni sisäänratsastanut yhden hevosen, enkä halua tehdä sitä koskaan uudestaan. Gonzalo pystyy tekemään hevosen alusta loppuun. Hän haluaa olla kilparatsastaja ja olla Espanjan maajoukkueessa, hän on todella kriittinen ja haluaa mennä kilpailuihin vasta kun varmasti on palikat kohdallaan, Henri jatkaa.

Henri kertoi myös ajattelevansa itse samalla tavalla, sekä kunnioittavansa tuomareitakin sen verran, ettei kuulemma kehtaa näyttää heille jotain keskinkertaista pitkän päivän päätteeksi. 

henri ruoste

Henrin ajatuksia työskentelystä

– Verryttely aloitetaan aina niin, että kaikki normaalit askellajit käydään läpi ja katsotaan, että nuori hevonen rentoutuu. Verryttelyssä ei ole tärkeää luotilinjan suoruus vaan edellämainitut rentous ja tasapaino kaikissa askellajeissa. Viisivuotiaalla tehdään jo kokoamisen alkeita, leikin kautta.

Henri myös painotti että heillä tehdään paljon töitä laukassa, koska hevoset vahvistuu siinä.

Henri Ruoste

-Lisättyä ravia ei harjoitella juurikaan, koska se kuluttaa hevosta. Keskitymme enemmän hevosten kokoamiseen. Kaikki ääriasennot kuten lisätty ravi kuluttaa enemmän, niin kuin myös toki kokoaminen, mutta kokoaminen on myös voimaa kehittävää. 

Henrin huumori myös sai yleisön nauramaan. Muuten yleisö oli hiiren hiljaa hänen otteessa läpi tapahtuman. 

– Kaikki hevoset tekee työt pintelit jalassa, ja ne pestään joka kerta sen jälkeen. En tiedä miten, mutta mulla on sellainen magicbox, illalla ne jättää satulahuoneeseen niin aamulla ne on aina puhtaana ja käärittynä kaapissa, Henri virnistää.

Nuoren hevosen viikko-ohjelma? 

Meillä kotona viikko-ohjelma näyttää melko samalta kaikilla hevosilla. Kevyt, raskas, sitten taas vapaa tai kevyt, viikonloput on vapaata tai ainakin sunnuntai. Kevyempänä päivänä hevoset saattaavat käydä vielä kävelyllä tai niiden kanssa työskennellään maastakäsin iltapäivällä. 

Gut Bertingloh’in elinkeino on hevoskauppa, sitä ei tule unohtaa. Ala on kiittämätön, mutta Henrille on tärkeää pystyä seisomaan niiden hevosten takana mitä hän myy. Jokainen hevonen valikoidaan tarkkaan.

 

henri ruoste

Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa kun olet ostamassa nuorta hevosta itsellesi tai myyntiin? 

– Hinta, terveys ja ratsastettavuus, kaikki hevoset on myytävänä, vastaa Henri.

– Nuoren hevosen täytyy olla niin hyvä, että on valmis ottamaan sen riskin, varsinkin ajallisesti. Jokainen hevonen maksaa kuukaudessa yhtä paljon, tavallinen, huono tai huippu hevonen. Me yritetään valita niitä jotka ovat kaiken sen ajan arvoisia, Henri toteaa.

Tuomarit keskustelivat ja antoivat neuvoja myös klinikan aikana

Tuomareiden kesken puhuttiin siitä kuinka tärkeää on antaa nuoret kokemattomat hevoset ammattilaisille tehtäväksi, kaikkea ei tarvitse tehdä itse eikä myöskään useimmiten kannata. Nuori hevonen ja nuori ratsastaja ei tue toisiaan. He summasivat myös Henrin aiemmin mainitsemaa näkökantaa, olisi hienoa kun ratsastajat harjoittelisivat valmentajan kanssa riittävän pitkään kotona ennen kilpailuihin tuloa, että kilpailuihin ei tultaisi toivomaan pisteitä vaan ratsastamaan ne pisteet.

henri ruoste

Ole määrätietoinen ja anna aikaa

Loput hevoset Henri ratsasti itse. Hän käytti sujuvasti areenaan tutustumisaikaa hyödyksi hevoselle, samalla kun kertoi omista rutiineistaan yleisölle. Jännittyneen hevosen täytyy saada tutustua tilanteisiin rauhassa. Erään hevosen kohdalla Henri naurahti, 

– Nyt se alkaa rentoutumaan vähän, mennyt 45 minuuttia. Ei olisi ihan se 45 sekuntia tuomarin vihellyksen jälkeen vielä riittänyt. 

Hän puhui paljon jännittyneisyydestä. Kuinka hän koittaa aina pehmeästi lähestyä tilannetta, antaa aika, antaa rennosti hölkkää. 

– Jos se hevonen tuijottaa sitä kasvia, niin se tuijottaa sitä varmasti enemmän jos säkin tuijotat, Henri jatkaa.

Hän kertoo myös, että hevonen oppii toistojen kautta, se tapahtuu myös negatiivisessa. Hän pyrkii alusta asti opettamaan apujen käytöstä hevosille, että ensin tulee signaali ja sen jälkeen ratsastajan ei tarvitse itse tehdä mitään. 

– Ole määrätietoinen, tee aina samalla tavalla. Samat säännöt pätee joka päivä, ole itselle ja hevoselle reilu. Jos sulla on vaan 20 minuuttia aikaa päivässä ratsastaa, niin on parempi pysyä pois sellaisten harjoitusten ääreltä jotka voi viedä enemmän aikaa.

Miten pettymys puretaan?  

— Urheilu on osa mun elämää, mutta on paljon muutakin. Jos mulla on huono rata niin olen silti onnellinen mun elämästä. Koitan nähdä urheilun urheiluna, olympialaisten jälkeen tulin kotiin, pelasin jalkapalloa mun pojan kanssa ja tein normaaleja asioita. Pitää hyväksyä että hevoselle on luontaista lähteä pois tilanteesta, jos se tuntee pelkoa. Kiukuttelu ei auta sitä suoristusta siinä hetkessä mihinkään. Joskus on niitä päiviä. 

henri ruoste

Saako Gonzalo ratsastaa Henrin ykköshevosia? 

— Molemmilla on hevoset myös mitä ratsastetaan yksin. Kun olen toisten hevosten kanssa tai asiakkaan kanssa kisoissa, niin hevoset jotka jää kotiin käy vesimatolla pari kertaa viikossa ja saa vähän helpompaa aikaa. Se on yhtä tärkeää kuin se treeni aika. Heti kun palaan, jatkuu taas kunnon treeni, siinä ei ole vapaata itselle.

Miten kehittyä ratsastajana?

— Sanotaan että jos sä ratsastat paljon, sä opit paljon. Siinä on paljon hyvää, mutta ei ole täysin totta. Jos sä ratsastat paljon hevosia jotka ei osaa tai reagoi oikein, niin sulla ei ole ratsastajana mahdollisuutta tuntea niitä asioita. Jos ratsastaja ei pääse kokemaan sitä fiilistä niin ei opi sitä fiilistä. Kokenut kilpahevonen opettaa enemmän kuin mitä useammat voi kuvitella.

Se istunta ja miten jalka?

Istunnasta puhuttiin paljon, fiilis, tunne, tuntevat sormet, älä istu liikettä vastaan ja sitten vielä Colliander huikkasi -Henrin jalan voi kopioida. Henri kertoi, että olisi hyvä istua mahdollisimman hiljaa, muistaa että hidasta hevosta ei saa puristamalla nopeaksi. Kuuman hevosen kanssa ei taas voi laittaa jalkaa pois vaan pitää jalka lähellä, jotta pääset myös käyttämään jalkaa. Hitaampaa hevosta kevyemmällä jalalla.

Miten Gut Bertingloh’issa keskitytään hevosten hyvinvointiin?

Henri painotti klinikan aikana myös paljon hevosten hyvinvointia. Heillä otetaan hevoset useamman kerran päivässä ulos karsinasta. Milloin mitäkin, muutaman kerran johdettua liikuntaa, kävelyä, tarhausta, laiduntamista. Kotona heillä on myös käytössä laser, Cryonic, magneettiloimet ja Bemer -loimi. – Teemme kaikkemme hevosten hyvinvoinnin eteen, kertoo Henri.

Mikä on Henri sinun mielestäsi parasta hevosissa? 

– Varmaankin miten avoimesti hevoset ottaa ihmiset yleisesti. Ei hevosilla ole mitään väliä onko nuori vai vanha, tumma vai vaalea, terve vai sairas, rikas vai köyhä.. hevoset ottaa jokaisen ihmisen vastaan sellaisena kun hän on, ilman mitaan ennakkoluuloja, tai lokerointia. Ja loppu on ihmisen vastuulla, käyttäytyä niin, että ansaitsee hevosen kunnioituksen.

Lopuksi halusin kysyä tapahtuman järjestäjältä fiiliksiä klinikan päätteeksi. 

– Ennennäkemätön klinikka, olihan se huikeeta nähdä maailman ranking sijalla 12. oleva Olympiaratsastaja täällä, joka haluaa jakaa oman ammattitaitonsa muiden innoittamiseksi ja lajin buustaamiseksi, kuittaa Hanna Anttonen.

Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin sekä brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Kyra Kyrklundin ja Richard Whiten järjestyksessään 1. yhteinen klinikka – “Hevosten kautta opimme eniten” >>

Esittelyssä kouluratsastaja Carolina McLean – ”Warwickin kautta opin lukemaan hevosta” >>

Ratsastuksen perusteet: Mikä on koulutusasteikko ja mihin sitä tarvitaan? >>

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista