Me ihmiset olemme ajattelevia olentoja ja tuppaamme ajattelemaan koko ajan, silloinkin, kun sitä ei tarvitsisi. Me päättelemme, analysoimme, vertailemme, suunnittelemme, kuvittelemme, muistelemme: mielemme askaroi lähes taukoamatta jonkin asian parissa. Mielenhallinta on tärkeä osa myös satulassa. Onnistumme paremmin ratsastajina jos hallitsemme mielemme paremmin.
Useimmiten asiat, joita ajattelemme, liittyvät joko tulevaisuuteen tai menneisyyteen. Me murehdimme tulevaa tai murehdimme menneitä. Ja lisäksi tulevaisuuteen ja menneisyyteen liittyvät ajatuksemme ovat usein viritettyjä huolilla. Mitenhän seuraava ratsastukseni menee? Hevonen oli viimeksi säikky, onkohan tänäänkin? Miksi en vieläkään osaa sitä sulkutaivutusta? Mitä jos joku menee pieleen? Mitä muut ajattelevat, jos mokaan? Todella harvoin mielemme on keskittyneenä juuri tähän hetkeen.
Ajatuksia on vaikeaa, tai oikeastaan mahdotonta, estää. Ne tulevat ja menevät omia aikojaan. Mitä enemmän kiellämme itseämme ajattelemasta jotain, sen varmemmin juuri tuo ajatus kummittelee mielessä. Yritäpä olla ajattelematta karvaista, pulleaa shetlanninponia! Älä ajattele söpöä shettistä! Miten hyvin onnistuit?
Opettele tarkastelemaan ajatuksiasi
Koska ajatuksia ei voi pakottaa tai estää, niiden kanssa on parempi oppia elämään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ajatukset olisivat ohjaksissa. On hyvä huomata, että ajatukset ovat vain ohimeneviä ilmiöitä. Sinä itse olet se pysyvä elementti, ajattelija. Siksi on mahdollista opetella tarkastelemaan ajatuksiaan sen sijaan, että joutuisi niiden vietäväksi.
Ajatukset voivat olla hyvinkin vakuuttavia. Varsinkin hankalat tai itsekriittiset ajatukset ovat aika kovaäänisiä. Mutta mitä kovempaa ajatuksesi sinulle huutavat, sen rauhallisemmin voit suhtautua niihin ja tarkastella niitä, ehkä jopa hieman huvittuneestikin. Kas, pelkoajatushan se siellä nostaa päätään! Tai ahaa, taas on itsekriittisiä ajatuksia liikenteessä. Jo ajatuksen luonteen nimeäminen: pelko, huoli, kritiikki, vertailu, auttaa saamaan etäisyyttä siihen.
Ratsastaessa ajatukset vasta ovatkin tiellämme. Jos yritämme suorittaa ratsastusta ajattelun avulla, menee se useimmiten pieleen. Jos keskittyminen on jossain muualla kuin hevosessa ja yhteisessä liikkeessä, pieleen menee. Jos mielemme on levoton tai kuormittunut, pieleen menee.
Hevonen onkin mitä parhain opas tuomaan mielemme ja huomiomme tähän hetkeen. Hevonen ei murehdi huomisia ratsastuksia tai synkistele eilisissä valmennuksissa. Se on vain tässä hetkessä, läsnä koko kehollaan ja huomiollaan. Ja sitä se toivoo myös ratsastajaltaan. Mitä paremmin pystyt satulassa muistamaan, että sinä et ole ajatuksesi, sen paremmin yhteistyö hevosen kanssa sujuu.
Ajatuksista irti päästäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö olisi keskittyneitä! Päinvastoin, mitä ilmavampi suhtautuminen meillä on ajatuksiimme, sen vähemmän ne ovat keskittymisen tiellä. Silloin voimme todella olla läsnä hevosen kanssa, koko kehollamme ja mielellämme. Silloin saavutamme saman hetkessä olemisen tilan, jossa hevoset ovat koko ajan. Parhaimmillaan siitä syntyy ihanaa ihmisen ja hevosen yhteistä läsnäoloa ja liikettä.
Harjoittele apinoiden avulla
Ajatusten tarkastelua voi opetella lyhyellä harjoituksella. Ihmisen mieltä voi kuvata termillä ”Monkey Mind”, joka tarkoittaa mielemme tapaa olla levoton, lyhytpinnainen ja tempoileva. Ikään kuin mielessämme olisi lauma villiapinoita, joista jokainen haluaa riistää huomiomme juuri itseään kohti. Mieli pomppii apinasta eli ajatuksesta toiseen, eikä pysy aloillaan.
Villiapinat ovat villiapinoita: niitä on ihan turha yrittää kesyttää tai pakottaa aloilleen. Sen sijaan niiden voi antaa melskata ja itse vain tarkastella niitä. Niitä voi myös halutessaan nimetä: tämä apina on Työhuoli, tuossa hyppelee Vähättely, ja tuolla näköjään Viikonloppusuunnitelmat. Antaa apinoiden mennä ja tulla, yhtäkään niistä ei tarvitse yrittää pitää paikoillaan tai estää tulemasta.
Kun harjoittelet apinoiden tarkastelua arjessasi, saat saman supervoiman käyttöösi myös satulassa. Silloin ajatukset saavat tulla ja mennä, mutta sinä ja hevosesi pysytte yhdessä, keskittyneinä tähän hetkeen.
Lue lisää vinkkejä kohti parempaa ratsastusta >>
Kirjoittaja Eeva Jaakonsalo on yrittäjä, johtamisvalmentaja ja mindfulnessohjaaja ja 6-vuotiaan koulutamma Lempin omistaja. Tutustu Eevan paremmin osoitteessa www.andas.fi