Hevosmaailma on murrosvaiheessa. Ihmiset ovat valveutuneita ja hevosista haetaa jpaljon tietoa ja sitä on saatavilla paljon verkosta. Haastattelimme Etelä-Vantaan Ratsastuskoulun Ilona Vikmania, ja kysyimme, miltä näyttää ratsastuskoulussa vuonna 2022.
– Hevosmaailmakin alkaa muuttua myös eettisyydeltään parempaan suuntaan, onneksi. On mielestäni hyvä, että hevosten hyvinvointi ja ihan jo ratsastuksen eettisyys puhututtaa ihmisiä. Vaikka hevosten hyvinvoinnin ymmärtäminen onkin ollut jo parempaan päin vuosikymmeniä, on silti aina parantamisen varaa. Hevosten henkiseen hyvinvointiin ja suhteeseen ihmisten kanssa pitäisi panostaa mielestäni vielä paljon enemmän. Vieläkin törmää hevosen esineellistämiseen ja siihen, että hevosen pitäisi suorittaa joka päivä tietyllä tavalla tai jo kerran saavutetulla tasolla, Vikman kertoo.
Ilona Vikman muistelee, että kuuli lapsuudessaan sanottavan paljon sitä, että hevosta ei saa inhimillistää. Hänen mielestään se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hevosta kohtaan saisi olla empaattinen ja yrittää ymmärtää sen tunteita. Hevosillakin on tunteet, erittäin herkät vielä.
– Minä keskityn toiminnassamme eettisyyteen, hevosten hyvinvointiin, asiakaspalveluun, turvallisuuteen sekä henkilökunnan ja oman tiedon ja taidon päivittämiseen. Kehitämme jatkuvasti sellaisia uusia palveluita, joita asiakkaat ovat kaivanneet ja joista koemme olevan asiakkaillemme ja hevosillemme hyötyä.
Ilonalla on kuitenkin huoli lajin jatkuvuudesta. Eettisyys ja lajin vieminen eteenpäin pehmeillä arvoilla olisi hänestä suotavaa.
– Ihmiset jotka tahtoisivatkin olla hevosten kanssa, eivät välttämättä tule lajin pariin jos mieltävät ratsastuksen hevosta alistavana tai hevosen oikeuksia vähentävänä. Sen takia olisi erittäin tärkeää reagoida myös omaan toimintaan ja tutkiskella omia toimintatapoja, kun maailmalta kuuluu valitettavia tapahtumia. Kuten vaikkapa viimeisin näkyvä esimerkki Olympialaisten viisiottelussa, hän huokaa.
Vikman toivookin, että he voisivat toimia esimerkkinä siinä, että ainakin omat asiakkaat saisivat tietoa ja taitoa hevosista kokonaisvaltaisesti – ei vain ratsastuksellisesti.
– Yleensä ratsastuskoulu on se paikka, jossa ihmiset aloittavat harrastuksen hevosten kanssa. Siitä yleensä siirrytään sitten vuokraamaan tai ylläpitämään hevosta, joskus omistajaksi asti. Toivonkin, että meidän oppilaat ymmärtäisivät siinä vaiheessa jo tarpeeksi siitä, millainen hevonen on eläimenä, miten siitä pidetään mahdollisimman hyvää huolta, mitä kuuluu sen lajityypillisiin tarpeisiin ja miten niiden käyttäminen vaikuttaa hevosen kanssa toimimiseen. Miten hevonen oppii ja miten saamme motivoitua hevosta tekemään asioita ihmisen kanssa mielellään niin, että tekeminen lisää kummankin hyvinvointia.
Esimerkkinä hän nostaa esille kuinka eräs lapsi ponikurssilla kysyi, että tykkäävätkö hevoset, kun niillä on kuolaimet suussa.
– Tämä oli mielestäni erittäin hyvä kysymys. Tätä sitten pohdimme pienen asiakkaan ja opettajan kanssa yhdessä ja mietimme, että millä keinoin ainakin me voimme tehdä siitä ponille mahdollisimman kivaa.
Hevosten hyvinvointi onkin Etelä-Vantaan ratsastuskoululle kunnia-asia. Suurin osa hevosista asuu pihatoissa isoissa laumoissa joko tammojen tai ruunien kanssa.
– Pyrimme huomioimaan jokaisen hevosen yksilölliset tarpeet ja ennen kaikkea kuuntelemaan niitä. Aluksi erottelimme ne ruokinnan takia, sillä tammoillamme on taipumusta pyöristyä herkemmin ja ruunamme taas ovat helpommin solakoita. Tämä osoittautui meillä toistaiseksi hyväksi jaoksi: ruunat saivat olla vapaalla heinällä, kun taas tammoilla heinää hieman rajoitetaan. Kumpaankin laumaan tuli harmonia ja esimerkiksi ruokinnat ovat nykyisin rauhallisia ja kaikilla on tarvitsemiaan ystäviä laumassa.
Hevosten ympärillä on ammattitaitoiset ihmiset ja lämpimät asiakkaat
Vikman kertoo, että tallilla pyritään jatkuvasti parantamaan hevosten oloja niin, että hevoset saisivat toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeita ja niillä olisi riittävästi liikkumatilaa.
– Haluaisimme tarjota kaikille hevosille ulkoiluun kaverin, mutta aina se ei ole mahdollista hevosten luonteiden ja tilan rajallisuuden vuoksi. Valitettavasti tällä hetkellä tarhamme ovat suhteellisen pienet. Olemme kuitenkin lisäksi tarhanneet hevosia nyt talvellakin laitumella, jossa tilaa on reilusti. Hevoset pitävät suurista ulkoilutiloista. Tällöin hevosten ei tarvitse viettää pienemmissä tarhoissa niin montaa kuukautta.
Hevosten hyvinvoinnin kannalta Ilona pitää tärkeänä, että hevosilla on ympärillään ammattitaitoiset ihmiset.
– Meillä käy säännöllisesti kengittäjät, eläinlääkärit, satulaseppä ja hieroja hoitamassa hevosiamme. Pyrimme ennaltaehkäisemään tapaturmia, sairastumisia ja loukkaantumisia, vaikkei kaikelta aina voikaan välttyä.
Hän korostaa, että on tärkeää, että asioihin reagoidaan nopeasti ja ympäriltä löytyy ammattitaitoista auttajaa.
– Meillä otamme hevoset herkästi pois tunneilta, jos käytöksessä on vähänkään jotain erikoista tai poikkeavaa. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi tammaa häiritsevä kiima tai lihasjumi, joka on voinut tulla vaikka huonosti päällä olleesta loimesta tai jostain muusta sekä ihan vaikka vaan levon tai palautumisen tarve. Tavallisempia syitä ovat vaikka irtokenkä tai jos huomaamme satulan olevan jo toppauksen tarpeessa, Ilona luettelee.
Etelä-Vantaan ratsastuskoulussa peräänkuulutetaan sitä, että hevosia kuunnellaan.
– Hevoset on äärettömän herkkiä saaliseläimiä. Niiden eloonjäämisen kannalta on erittäin tärkeää tulkita tunnetiloja, energioita ja elää intuition kanssa. Emme saisi aliarvioida tunnetilan ja energian merkitystä työskennellessämme hevosten kanssa. Meissä tapahtuu tunteiden ja energian tasoilla paljon sellaisia muutoksia joita hevoset kyllä aistivat. Tärkeää on, että kohtaamme asiat itse ja esimerkiksi sanomme asiat ääneen ja sanoitamme tunteemme. Hevonen ei välttämättä ymmärrä puhettasi, mutta se ymmärtää tunnetilasi ja energiasi.
Talli ei välttämättä ole esteettisesti kaikista kaunein, sillä hevoset tulevat aina ensin. Näihinkin asioihin toki halutaan satsata jossain vaiheessa.
– Tila on vanha ja vaatii paljon peruskorjausta ja huolenpitoa ja näihinkin asioihin pyrimme panostamaan, mutta välillä raha on tiukassa. Olen kuitenkin uusi yrittäjä ja lainat ovat melko suuret, joten ne vielä rasittavat yritystä. Ensikädessä kaikki sisääntuleva raha laitetaan hevosiin ja niiden tarpeisiin.
Asiakkaalle palveluvalikoima on monipuolinen ja tallin ja asiakkaiden välinen suhde on lämmin.
– Pyrimme tarjoamaan asiakkaille erilaisia tapoja harrastaa hevosten kanssa. Tarjoamme maastakäsittelyä, sekä kursseja hevosten oppimisesta ja positiivisesta vahvistamisesta, istuntakursseja, hevosenhoitoon liittyviä kursseja. Meillä käy myös paljon eri valmentajia tavallisten ratsastuskoulutuntien lisäksi. Toiminnassamme painotamme sitä, että hevonen tulee ensin.
Tallin opettajien vahvuuksiin Ilona luettelee kuuluvan sen, että he osaavat lukea hevosia hyvin ja osaavat neuvoa oppilaita auttamaan hevosta, jos jollekin hevoselle on joku asia hankalaa jonain päivänä. Hevosia ei paineisteta liikaa suorittamaan tiettyä tehtävää, vaan mennään sen mukaan, mihin hevonen sinä päivänä on kykenevä.
– Näin saamme rentoja ja henkisesti hyvinvoivia tuntihevosia. Kokeilemme ja kehitämmekin koko ajan uusia keinoja parantaa ratsastuskouluhevosten työhyvinvointia ja virkistäytymistä. Yhtenä uutena asiana tarjoamme hevosille virkistäytymispäivää, jolloin hevonen saa harjoitella asioita mieltä virkistävällä ja aktivoivalla tavalla. Samalla ihmisille tarjoutuu mahdollisuus oppia ruokapalkinnon käyttämisestä eläintenkouluttajan opastuksessa.
Millainen on onnellinen ratsastukouluhevonen? Ilona listasi 5 asiaa:
- Onnellinen ratsastuskouluhevonen tekee ihmisen kanssa mielellään.
- Onnellinen ratsastuskouluhevonen saa elää myös hevoselle lajityypillistä elämää kavereiden kanssa, sitä kuunnellaan ja sille ollaan läsnä.
- Onnellinen tuntihevonen saa läsnäoloa jokaiselta ratsastajaltaan ja ratsastaja on vuorovaikutuksessa hevosen kanssa. Hevoset mielletään terapeuttiseksi eläimeksi ja sitähän ne ovatkin. Herkästi hevosista saattaa vain tulla meille terapeutteja, joille oksennetaan omaa huonoa oloa tai stressiä. Sinustakin on tympeää nähdä sellaista ystävää, joka ei koskaan kuuntele sinun asioitasi vaan suoltaa vaan omia juttujaan.
- Onnellinen ratsastuskouluhevonen on tasapainoisessa suhteessa ihmisen kanssa.
- Onnellisen ratsastuskouluhevosen mielialaa kuunnellaan ja tuetaan: joskus hevoselle voi joku asia olla vaikeaa. Se voi olla vaikka paikoillaan pysyminen tai satulointi. Sillä voi olla takana huonosti nukuttu yö tai selkälihakset vähän jumissa. Silloin olisi ihmisen pysähdyttävä ja läsnäolollaan helpotettava hevosta, tavallaan kertoa hevoselle, että kuulin sinua ja yritän tehdä tämän sinulle mahdollisimman helpoksi. Se jo yleensä helpottaa hevosta – kun se on tullut kuulluksi.
Kirjoittaja Emma Kallioniemi on 23-vuotias turkulainen hevosharrastaja, jonka elämässä hevoset ovat olleet isona osana jo yli 16 vuoden ajan.