Estevalmentaja Emilia Vätön valmennusfilosofia – kaiken perustana on hyvä perusratsastus

estehyppy

Estevalmentaja ja ammattiratsastaja Emilia Vättö asuu ja työskentelee hevostensa kanssa Keski-Euroopassa. Hän vierailee Suomessa tasaisin väliajoin ja seuraavan kerran Emilia on tulossa viikon päästä pitämään tehoestevalmennuskurssin Espoonkartanon maneesille. Emilialla on kansainvälistä kilpailukokemusta yli kymmenen vuoden ajalta aina 145 tasolle asti. Kesäkuussa hän valmistuu ammattivalmentajaksi liikunnan ja valmennuksen koulutusohjelmasta.

Kahden päivän tehovalmennus esteillä sopii jokaiselle, joka haluaa saada vielä enemmän irti omasta ratsastuksestaan esteillä. Jokaiselle ratsukolle luodaan oma henkilökohtainen valmennusohjelma ja valmennuksen jälkeen ratsukko saa vielä kirjallisena Emilian huomiot ja kehityskohteet kahden päivän valmennuksen osalta.

Jokaisessa valmennustilanteessa Emilia lähtee aina liikkeelle siitä, että ratsastaja pystyy hallitsemaan hevosta niin, että laukassa pystyy hidastamaan ja pidempään laukkaa. Se on estepuolen yksi iso turvallisuustekijä.

– Yleisesti ottaen kannatan enemmän kevyttä ratsastustyyliä, jossa mennään vähän kevyemmin, kannetaan oma käsi ja annetaan hevosen liikkua sille omassa luontaisessa asennossa. Ei niinkään peräänannossa, etenkään esteradalla. Erityisesti kiinnitän huomiota ratsukon yhteistyöhön. Valmennus lähtee aina siitä mikä on juuri tälle hetkelle ja tasolle paras tapa toimia, Vättö kuvailee.

Esteiden korkeus ei ole valmennuksen keskiössä. Liian isoja esteitä ei Emilian valmennuksessa hypitä.

– Aina lähdetään siitä, että katsotaan mihin taitotaso riittää ja lähdetään liikkeelle mieluummin pienemmillä esteillä ja tehdään niillä paljon erilaisia harjoituksia ja katsotaan yhdessä millä tasolla hevosen hallinta on ja miten siinä edetään.

Emilia kiinnittää myös paljon huomiota ratsukon yhteistyöhön. Hyvä tiimityö näkyy kauas – silloin kentällä kulkee tyytyväinen pitkin ohjin rennosti liikkuva hevonen, joka ei kyttäile tai jonka ratsastaja ei myöskään ole stressaantunut. Tiimityö ratsukon välillä onkin yksi asia, jossa Emilia lupaa auttaa.

– Kiinnitän ensimmäisenä huomiota ratsukon yleisilmeiseen ja siihen vaikuttaako hevonen tyytyväiseltä. Joskus tulee vastaan melko stressaantuneitakin hevosia ja sitä lähetään heti purkamaan – mistä hevonen on stressaantunut ja millainen treeni sille sopisi, Emilia kertoo.

Tehovalmennus lupaa tuloksia

Tehovalmennus on melko intensiivinen kaksipäiväinen tapahtuma. Millaisia tuloksia tai millaista kehitystä voi odottaa kahdessa päivässä saavansa aikaiseksi?

– Pidän kaikkien valmennettavien kanssa pitkän alkukeskustelun siitä, mistä lähdetään liikkeelle. Hyvä yhteistyö hevosen ja ratsastajan välillä on kaiken ratsastamisen perusta ja siihen kiinnitän erityisesti huomiota. Jos yhteistyö ei suju, sitä lähdetään yhdessä selvittämään ja purkamaan mistä kyse. Haluan olla mahdollisimman selkeä ja lähestyttävä, ja että valmennuksen ympäristö on keskusteluva ja positiivinen. Niin että ihan mitä tahansa voi kysyä ja ottaa puheeksi, Emilia toteaa.

Tehoviikonlopun aikana Emilia lupaa, että radan hyppääminen muuttuu helpommaksi ja pystytään paljon paremmin pureutumaan pieniinkin asioihin kuin yhden kerran tapaamisella tai harvemmin tapahtuvilla valmennuskerroilla. Kun tekniikkaa ja rataa on hiottu edellisenä päivänä yksityiskohtaisesti, myös muistijälki ja lihasmuisti toimii paremmin radan kanssa seuraavana päivänä. Luvassa voi olla suuriakin onnistumisia.

– Ensimmäisenä päivänä tehdään tekniikkaa, työskennellään sileällä ja otetaan pieniä pätkiä radasta. Seuraavana päivänä hypätään kokonaista rataa, ja silloin sekä valmentajalla että ratsukolla on jo hyvä näkemys siitä, mitä kohtia kehitetään ja mihin suuntaan mennään. Usein siinä toisen päivän aikana jopa käy niin, että ylitetään itsensä ja omat odotukset, kun alkuperäiset ajatukset on muovautunut paljon omista kyvyistä ja omasta tasosta, Emilia kuvailee.

Erityisesti radanratsastustaito kehittyy, lisäksi jokaisen valmennettavan kanssa hiotaan erikseen niitä yksityiskohtia, jotka vaikuttavat lopputulokseen.

– Ensimmäisen päivänä vaadin jo tarkkaa ratsastamista, kukaan ei pääse missään kohtaan helpolla. Mennään pienemmillä esteillä, mutta haetaan tarkkaa ja määrätietoista ratsastamista. Tällöin ero seuraavan päivän ratsastukseen on jo suuri ja jokainen ihan varmasti huomaa sen, Emilia lupaa.

Espoonkartanolla järjestettävä tehovalmennus on hyvin kokonaisvaltainen paketti. Emilia jakaa ratsukot omalle tasolle sopiviin ryhmiin, ja päivän aikana ratsastuksen lisäksi myös keskustellaan paljon ja on mahdollista myös viettää aikaa muiden ratsastajien kanssa tallin klubitalolla ja katsoa yhdessä videoita omasta ratsastuksesta.

– Mitä enemmän saadaan keskustelua aikaiseksi valmennettavien kanssa, sen parempi. Näin pystytään pureutumaan hyvin yksityiskohtaisesti omiin kehityskohteisiin. En missään tapauksessa vedä kaikkia ryhmiä samalla konseptilla läpi, vaan päivän ohjelma rakennetaan ratsukoiden mukaan ja jokaiselle on varmasti sopivasti haastetta. Toisen päivän harjoitus tähtää ikäänkuin kilpailusuoritukseen, tai siihen valmistautumiseen. Kyseessä ei luonnollisesti ole kilpailutilanne, mutta saamme olosuhteet sellaisiksi, että ne vastaavat kilpailua.

Täydelliset puitteet esteille

Espoonkartanon puitteet tehovalmennukselle ovat loistavat: maneesilta löytyy kaikki mahdolliset erikoisesteet eli lähes kaikkea mitä kilpailuissa voi tulla vastaan, päästään harjoittelemaan.

Espoonkartanolla on paljon mahdollisuuksia rakentaa erilaisia ratoja.

– Hypätään täyspitkää rataa ja voidaan nostaa korkeuttakin, ja harjoitella uutta tasoa jos halutaan. Mikäli on tähtäämässä taitoarvosteluluokkiin, niin tässä pystyn erityisesti auttaa ja tästä itselläni on vankka kokemus; kilpailen taito- ja tyyliluokissa ulkomailla, Emilia perustelee.

Tehovalmennuksen tavoitteena on innostaa esteratsastuksen pariin. Ei tarvitse olla kilpailullisia tavoitteita, mutta kuka tahansa joka haluaa kehittää omaa esteratsastustaan, tasosta riippumatta, voi osallistua viikonloppuun.

– Päästään tekemään aikamoista hienosäätöä ja voidaan hypätä vaikka kahta maassa olevaa puomia kaksi tuntia, mutta jokainen saa varmasti itselleen jotain uutta ja kehittyy ja kaikki esteistä kiinnostuneet ovat tervetulleita! Jos saan ihmisen ylittämään itsensä, se on näin valmentajan näkökulmasta aivan mahtavaa. Onnistumisia lähetään hakemaan, oli se sitten radan vaativivuus, esteiden korkeus tai tehtävän vaikeus – kaikille haetaan sellaista kokemusta että jotain uutta on opittu tai ymmärretty, Emilia toteaa.

Valmennukseen otetaan myös Espoonkartanon ulkopuolisia ratsukoita. Edellisellä kerralla Emilian tehovalmennuksessa Espoonkartanolla kävi vierailemassa muun muassa Aada Lätti. Seuraava tehovalmennus pidetään 6.-7.5. Espoonkartanolla, ja sen voi varata Happy Rider -sovelluksesta. Tarkemmat ohjeet ja tasovaatimukset löytyvät myös sovelluksessa. Valmennukseen otetaan rajoitettu määrä ratsukkoja.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista