Ensimmäistä omaa hevosta hankkimassa? Tässä 3 tärkeintä asiaa

kuvassa hevonen juoksee tarhassa

Onko oman hevosen hankinta tulossa ajankohtaiseksi? On monia mielipiteitä siitä, mitä tulevan hevosen omistajalla olisi hyvä olla hallussa. Kaiken taustalla on kuitenkin perusajatus siitä, että pystyt huolehtimaan hevosen hyvinvoinnista parhaalla mahdollisella tavalla. Listasimme kolme asiaa, jotka on hyvä olla kunnossa ennen kuin hankit oman hevosen. 

1. Hyvä tietotaito

Tätä ei voi riittävästi korostaa. Olit sitten ratsastaja, kärryjen kuski tai harrastat ponien kanssa agilityä, ennen omaa hevosta olisi hyvä omata hyvät perustiedot harrastuksesta ja hevosista. Yleensä hyvät perustiedot karttuvat harrastusvuosien myötä ja onkin hyvä, jos sinulla on takanasi useampi vuosi harrastusta ennen omaa hevosta. Ratsastuskoulukokemus ja hevosen vuokraaminen ovat kokemusta kartuttavia vaihtoehtoja ja ylläpidon kautta voit kokeilla hevosen omistamista ilman hevosen ostoa vaativia kuluja. Hyvät perustiedot sisältävät tietoa hevosesta eläimenä, sen hyvinvoinnista ja tarpeista sekä käytännön kokemusta hevosten kanssa toimimisesta. Lisäksi on hyvä olla hallussa lajikohtaiset perusteet ja ymmärrys vastuusta ja turvallisuusseikoista. Kaiken päälle osaat tunnistaa tilanteet, joissa tarvitset apua ja uskallat pyytää sitä.

kuvassa kengittäjä kengittää

2. Tukiverkosto

Ennen oman hevosen hankintaa, varmista, että sinulla on rinnallasi hyvä tukiverkosto. Mikäli olet nuori tai harrastat vanhempiesi kanssa, tehkää hevosen omistamisprosessista yhteinen harrastus. Myös aikuisena on hyvä olla ystäviä, vuokraajia tai vaikka omat lapset tai vanhemmat, jotka voivat hevosen kanssa joskus auttaa. Kaikkein tärkeintä ensimmäisen hevosen ostossa on kuitenkin ammattilaiset, jotka auttavat uudella hevosenomistajan polullasi. On tärkeää, että uuden hevosen kanssa tallilta saa apua, tallilla on ammattimainen henkilökunta ja hevosen kanssa saadaan valmennusta. Pohdi, millaista palvelua haluat tallipaikalta. Tällöin sinulla on hyvä peruspaketti kunnossa, kun hevosen hyvinvoinnista huolehtii päivittäin ja viikoittain ammattilaiset. Lisäksi tähän joukkoon tarvitset vielä ehdottomasti kengittäjän ja eläinlääkärin. Muita ammattilaisia, joita saatat tilanteesta riippuen tarvita, ovat mm. hieroja, satulansovittaja ja ratsuttaja, jotka voivat olla hyvinkin tärkeitä hevosen huoltojoukkoja. Hevonen tuo paljon vastuuta, jonka jakamiseksi tulet aivan varmasti jossain vaiheessa tarvitsemaan apua!

kuvassa tallilla seisomassa ratsastajia

3. Budjetointi

Budjetti on yksi tärkeimmistä asioista hevosen ostossa. Useimmiten hevosen ostoon säästetään ja käytettävissä oleva rahamäärä on hyvinkin selkeä, mutta on tilanteita, jossa hinta saattaa ylittää budjetin. Hevosen ostohinnasta voidaan yleensä keskustella, mutta vielä tärkeämpää on ymmärtää rahanmeno hevosen oston jälkeen. Hevosen osto on kertasumma, kun taas kuukausittaiset kulut juoksevat joka kuukausi, kävitpä tallilla tai et. Kuukausittain menoerä voi olla suurikin, kun kaikki todelliset kulut lasketaan yhteen. Ensimmäisenä ja yleensä varmasti suurimpana on tallivuokra, jonka päälle voi tulla hevosen ruokintaan, hoitoon tai kuivitukseen liittyviä kuluja. Kulut riippuvat täysin tallisopimuksesta ja mitä siihen kuuluu. Tallivuokran lisäksi kengitys on meno vähintään joka toinen kuukausi, valmennukset maksetaan useimmiten aina valmentajalle erikseen ja kaikki muut satulansovittajan, hierojan ja eläinlääkärin kulut ovat ylimääräisiä. Raspaukset ja rokotukset hoidetaan vuosittain. Lisäksi hevoset ovat taitavia hajottamaan tavaroita sen lisäksi, että ensimmäistä hevosta ostettaessa pääsee ostamaan kaiken tarvittavan ihan ensimmäistä kertaa!

kuvassa hevosta loimitetaan

Kirjoittaja Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista