Herkuttelu kuuluu ihmisten juhliin, mutta eläinten ruokkimisen tulisi olla juhlapyhinäkin yhtä arkista kuin tavallisena tiistaina. Eläinlääkäri Essi Lautala Yliopistollisesta Hevossairaalasta Helsingin Viikistä vahvistaa asian.
Asiakkaat hevossairaalan puolella on kuitenkin hyvin samanlaisia kuin muulloinkin, koska niillä ei ole samanlaisia jouluun liittyviä lieveilmiöitä kuten esimerkiksi kissoilla ja koirilla. Essi Lautala muistuttaakin, että etenkin pieneläimet voivat kuormittaa päivystystä. ”Esimerkiksi lahjapakettien narut, suklaa, kinkku ja sen rasva sekä kinkkuverkko aiheuttavat joulun aikaan ongelmia.” Pieneläinten kohdalla herkkuvarkauksien estäminen on olennainen asia. Kaikki ihmisten herkut on hyvä pitää tasoilla, joille lemmikit eivät pääse. ”Ruoantähteitä sisältävät roska-astiat ovat myös mahdollisia vaaran paikkoja”.
– Hevossairaalassa joulun yli mennään normaalilla päivystysvarustuksella. Joulun päivät kuormittavat hevossairaalaa pitkälti samalla tavoin, kuin muutkin pyhät, jolloin monet yksityiset eläinlääkäripalveluiden tarjoajat ovat vapailla. Kunnan- ja kaupungineläinlääkärit ympäri Suomen hoitavat suurimman osan hevospotilaista päivystysaikaan, mutta isompaa kirurgiaa tai sairaalahoitoa vaativat lähetetään paikallisen eläinlääkärin arviosta hevossairaalaan.”, hän kertoo.
Hevosten kohdalla ruokintaan liittyvät muutokset voivat altistaa ähkyille. Lisäksi on olemassa kaviokuumeelle alttiita hevosia ja poneja, joiden kohdalla on parempi pidättäytyä sokeristen herkkujen tarjoamisesta. Essi Lautalan mukaan tasainen liikutus on kaikista suositeltavin vaihtoehto, mutta hevosilla voi hyvin halutessaan pitää joulupyhinä kevyempää tai vapaata riippuen miten paljon hevonen ulkoilee esim. tarhaten päivän aikana. Väkirehuruokintaa on hyvä vähentää kevyemmän jakson tai vapaiden aikana. Muuten ruokinta ja elämä on hyvä pitää mahdollisimman normaalina.
Monet hevoset juovat talviaikaan hieman normaalia huonommin ja hyötyvät lisäjuotosta. Usein riittää, kun tarjotaan puhdasta lämmintä vettä, mutta maistuvampaa vedestä voi tehdä sekoittamalla siihen pienen määrän esim. mash- tyyppistä rehua mausteeksi.
Mikäli hevosen voinnissa huomaa muutoksia, on eläinlääkäri hyvä pyytää ajoissa paikalle, jolloin tilanne saadaan usein nopeammin ja pienemmällä panoksella hoidettua. Varmista siis ajoissa päivystävän eläinlääkärisi tiedot.
Essi Lautala ei tyrmää täysin inhimillistä tarvetta antaa hevoselle jotain jouluekstraa.
– Pieni leipäpala tai porkkana ovat hyviä vaihtoehtoja. Hevosille on olemassa myös kaupallisia nuolukiviä ja heppakarkkeja, joita voidaan antaa turvallisesti kunhan pysytään kohtuudessa.
Pieneläinten kohdalla on enemmän vaaran paikkoja.
– Suklaa on ihmisten jouluherkuista hyvin yleinen ongelmanaiheuttaja. Suklaan sisältämä teobromiini on koirille ja kissoille myrkyllistä, Essi selittää. Mikäli lemmikki on päässyt käsiksi esimerkiksi konvehtirasiaan, on tällöin hyvä olla yhteydessä päivystävään eläinlääkäriin, joka arvioi hoidon tarpeen. Kinkun rasva on koiralle maistuvaa, mutta liian suolaista. Lisäksi kinkkuverkko voi aiheuttaa syötynä pahimmillaan suolitukoksen.
Edellä mainittujen lisäksi muun muassa rusinat, viinirypäleet ja ksylitoli tulee pitää poissa lemmikkien saatavilta. Näin kaikki saavat viettää rauhallista joulua ja ylimääräiset kalliit ”etelänlomat” eläinsairaalassa vältetään.
Eläinsairaalan väki toivottaa kaikille mukavaa ja rauhallista joulunaikaa!
Anniina Paalanen tunnetaan hevosmaailmassa paremmin nimellä Ruuhkavuosiratsastaja. Leipätyö hänellä on lukiossa opinto-ohjaajana. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri ja hän rukoilee joka päivä, että hänen hevosensa pysyisi kunnossa.