Eläinlääkärin 5 vinkkiä laidunkauteen

Kesä ja lämmin auringonpaiste ovat vihdoinkin täällä ja laidunkausi kohta parhaimmillaan. Kesä tuntuu olevan kaikin tavoin helpompaa aikaa sekä ihmisille ja hevosille. Sää on usein suotuisa, laitumet kauniit ja vehreät ja iltaisin tekee vielä mieli mennä valoisalla maastoon. Tässä meidän viisi vinkkiä eläinlääkäri Lotta Isokotamäeltä mahdollisimman helppoon ja stressittömään laidunkauteen.  

1. Totuta hevonen hyvin

Hevonen kannattaa totuttaa pienissä erissä kerrallaan vihreän syömiseen aloittaen ihan muutamasta minuutista. Jotkut hevoset ovat herkempiä saamaan ruoansulatus- tai kavio-ongelmia kuin muut ja esimerkiksi äkilliset sokeriannokset voivat laukaista epäsuotuisat tilanteet. Hevonen on aina parempi totuttaa heti mahdollisimman nihkeään vihreään, sillä kovin viljelty laidun, jossa on paljon ruohoa ei ole hevoselle paras mahdollinen. Luonnossa hevonen syö vähän kerrallaan ja liikkuu yli 12 tuntia päivässä hitaassa käynnissä.

Hevonen laidun
Tässä Lotta Isokotamäki totuttaa Karkki-hevostaan laidunkauteen

2. Riittävä tila tutustua, väistää ja laiduntaa yhdessä

Hevonen on laumaeläin ja viihtyy parhaiten muiden hevosten seurassa. Tämän takia lajitovereiden seura on edellytys hevosen hyvinvoinnille: muiden hevosten läsnäolo luo hevosille turvallisuuden tunteen eikä muiden hevosten pelkkä fyysinen läsnäolo korvaa suoraa kontaktia lajitoveriin.

Laumaeläin
Mitäs me laumaeläimet?????

Tarkista, että laidun on tarpeeksi iso, jotta hevoset mahtuvat tutustumaan, väistämään toisiaan ja laiduntamaan yhdessä. Jää myös hetkeksi seuraamaan, jos laitat uusia hevosia yhteen, että tilanne on rauhallinen ja hevoset tulevat toimeen ennen kuin lähdet muualle.

Uudet hevoset kannattaa totuttaa hitaasti toisiinsa ja aluksi voi olla esimerkiksi aita tai sähkölanka välissä.

3. Turvallinen ja riittävän suojaisa laidun

Turvallisuus ennen kaikkea. Tarkista, että laidun on turvallinen ja tolpat, aidat ja langat hevosille sopivat ja sellaiset, että hevoset eivät pääse karkaamaan. Tarkista myös, että laitumella ei ole mitään vaarallista, kuten metalliesineitä, nauloja tai muuta sinne kuulumatonta. Nykyään Suomen kesät saattavat olla hyvinkin kuumia ja kuivia, joten sääsuoja on pakollinen etenkin jos hevoset ovat ulkona vuorokauden ympäri. Hevoset saattavat myös kuumina päivinä viihtyä sisällä päivisin ja yöt ulkona.

4. Loishäädöstä sekä ötökkämyrkyistä huolehtiminen

Madotus tulisi tehdä ennen laidunkautta sekä laidunkauden jälkeen ulostenäytteen perusteella. Laidunkauden jälkeen kannattaisi joka tapauksessa lääkitä hevoset heisimatojen karkottamiseksi: heisimatojen munat, kun tulevat vaihtelevasti näytteeseen eikä ulostenäytteeseen voi aina luottaa perinpohjaisesti.

Huolehdi myös, että hevosella on riittävä suoja lentäviä öttiäisiä kohtaan. Etenkin herkät hevoset, joilla on kesäihottumaan taipumus kannattaa suojata kunnolla mikäli yliherkkyyttä ilmenee.

5. Raikas vesi ja kivennäislisä

Laitumella on hevosen hyvä olla. Kuva: Nea Sandqvist

Yksi laidunkauden tärkeimmistä asioista on muistaa riittävä ja hyvälaatuinen vesi sekä riittävä suolan saanti. Täydellinen vesiamme on esimerkiksi vanha kylpyamme.

Monelle hevoselle pelkkä laidunruoho saattaa riittää kesällä ruokintana, mutta sen rinnalle suositellaan raikkaan veden ja suolan lisäksi hyvää kivennäislisää. Kivennäislisän voi saada myös esimerkiksi ämpärin muodossa, jota hevonen voi itse käydä popsimassa aina kun tulee sellainen olo, että mineraaleista on puutosta.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista