Arvi Martikainen osa 1: ohjeet kiusaamisen lopettamiseksi!

Arvi Martikainen on 17-vuotias ratsastaja, joka on jo pitkään vaikuttanut sosiaalisessa mediassa ja hevosalalla. Kirjoitimme Arvista vastikään jutun jossa kerroimme tarkemmin hänen unelmistaan ja tiestä jonka hän on kulkenut hevosalalla. Juttuun päääset tästä.
Arvin ura nousi hevoskansan tietoisuuteen sen jälkeen, kun hän aloitti myymään itse tekemiään koruja ostaakseen hevosen. Tässä on monta poikkeavaa asiaa hevosalan tavalliseen kulttuuriin verrattuna: sukupuoli, nuori ikä ja työskentely omien tavoitteiden eteen. Ei olekaan varmasti yllätys, millaista myllytystä hän on saanut osakseen. Joskus hevosalan kulttuuri vanhoillisuus tuntuu korostuvan, kun joku tekee jotain ennen kuulumatonta tai rikkoo normeja. Arvin mielestä erilaisuus on kuitenkin rikkaus ja normista poikkeavilla ihmisillä on enemmän annettavaa verrattuna massaan. Nyt Arvi haluaa jakaa ajatuksiaan kiusaami
skulttuurin vähentämiseen.

Hallitseva kenttäratsastuksen Suomen mestari Arvi pyrkii vaikuttamaan oman sosiaalisen mediansa ja työskentelynsä kautta hevosalan kulttuuriin ja kiusaamiseen. Tähän ovat vaikuttaneet oma kokemus ja ajatus siitä, että hevosalan pitää muuttua. Häntä on somessa arvosteltu esimerkiksi siitä, miten hän ”vain tuurilla” on päässyt nykyiseen asemaansa. Some vaikeuttaa kiusaamiseen puuttumista, koska anonyyminä kommentointi on mahdollista. Sosiaalisessa mediassa saatetaan levittää valheellista tietoa, puhua pahaa ja kirjoittaa toisesta ihmisestä ihan mitä vaan. Myös tähän kiusaamisen osa-alueeseen on puututtava.

Kiusaaminen on laaja käsite. Arvi haluaa nähdä kokonaiskuvan, mistä kiusaaminen hevosalalla voisi johtua. Kateus ja katkeruus ovat päällimmäisinä ja isoimmassa osassa hevosalan kiusaamiskulttuuria. Hevosurheilussa näkyy selkeästi se, miten toisen urheilijan tai harrastajan menestyksestä ei iloita vaan koetaan se uhkana itselle ja näin ollen päädytään kiusaamiseen. Lisäksi ratsastajien eri taustoista riippuen syrjintää voi olla, melkein mistä tahansa asiasta voidaan kiusata ja puhua pahaa selän takana. Arvi kokee, että Suomessa erityisesti ajatellaan, että se pitäisi vaan kestää, vaikka asia on täysin toisin. Harvoin hevosalalla kuulee puhuttavan kiusaamisesta, eli ikään kuin sanan käyttöä välteltäisiin arkipuheessa. Pahan puhuminen ja selän takana puhuminen, pimittäminen ja asioiden salaaminen voivat olla arkipäivää, mutta tästä nimenomaisesta kiusaamisesta puhutaan kiertoilmauksin.

Arvi Martikainen: A B C kiusaamisen lopettamiseksi

Arvin mielestä tärkein asia kiusaamisen lopettamiseksi on se, että muutoksen on tapahduttava HETI ja ihan jokaisen ihmisen kohdalla. Jokaisen on tartuttava tähän teemaan välittömästi ja tehtävä osansa yhteisen hyvän vuoksi. Kaikkien meidän hevosihmisten tulee olla osallistumatta negatiiviseen puheeseen, ja puhua selän takana pelkästään hyvää. Vain näin voidaan päästä pisteeseen, jossa kiusaamista ei olisi jossain vaiheessa lainkaan. 

  1. Pohdi ja muuta omaa käyttäytymistäsi

Jokaisen hevosalalla toimivan tulee miettiä miten itse voisi muuttaa omaa käyttäytymistään. Tarkkaile, miten negatiivisia ajatuksesi ovat ja mitä teet jos kuulet juoruja tai pahan puhumista. Älä lähde mukaan juoruihin tai kerro muista juoruja. Jos toiset tulevat kertomaan sinulle toisesta pahaa, kieltäydy kohteliaasti ja vaihda aihe johonkin muuhun. Kun keskityt siihen, että et sano itse toisista mitään pahaa tai puhu selän takana, olet tehnyt jo merkittävimmän ja isoimman työn kiusaamisen lopettamiseksi! Jos me kaikki hevosihmiset tekisimme näin, kiusaamista olisi paljon vähemmän.”

  1. Puutu muiden käytökseen

Kun olet tarkkaillut omaa käytöstäsi ja muuttanut sitä, puutu myös muiden käytökseen. Yksi isoimmista asioista kiusaamisen ehkäisyssä on puuttuminen. Jos kuulet tai näet arvostelua ja ilkeilyä, käy ystävällisesti ja asiallisesti puuttumassa asiaan. Kehota etsimään arvostelun ja virheiden sijaan positiivisia asioita, miten puheen kohteena olevaa henkilöä voisi kehua tai ilahduttaa? Puuttuminen saattaa tuntua haastavalta, mutta se on erityisen tärkeää! Monet saattavat jäädä sivusta katsojiksi, joka tarkoittaa yhtä lailla kiusaamisen hyväksymistä kuin itse kiusaaminen. Ole siis rohkea ja kerro, että ei ole ok puhua selän takana pahaa!

  1. Puhu toisista ja tehdään toisille vain hyvää

Puhutaan toisista enemmän hyvää. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, on hyvä olla hiljaa. Hevosalan kiusaamiseksi lasketaan myös se, jos tietoisesti ja tarkoituksella jättää sanomatta positiivisia asioita, onnitteluja tai kehuja. Tähän saattaa liittyä esimerkiksi se, että lähipiirin ulkopuolella olevat harrastajat eivät ole iloisia toisten suoritusten onnistumisesta ja saatetaan stalkata somessa, mutta ei paineta vaikkapa seuraa-nappia urheilijan näkyvyyden auttamiseksi. Tällöin ei haluta tuoda julkiseksi sitä, että seurataan somessa, joten tehdään se piilossa. Lisäksi saatetaan pimittää tietoa, ei puhuta avoimesti ja ei tuoda asioita julkiseksi. Ollaan kiinnostuneita siis toisten tekemisestä, mutta vain negatiivisessa mielessä.

Opetellaan kaikki etsimään toisistamme siis hyviä puolia! Puhutaan toisistamme hyvää!

Häirinnästä vapaa hevosalue

Suomen Hippos on aloittanut kampanjan, jolle Arvi on antanut kasvonsa. Kampanja kantaa nimeä Häirinnästä vapaa hevosalue ja se yltää aivan kaikille osa-alueille hevosurheilussa. Häirinnästä vapaa hevosalue kattaa tasa-arvon, sukupuolen, ihonvärin, seksuaalisuuden, kiusaamisen, taidot ja niin edelleen. 

Arvi itse kertoo puhuvansa kiusaamisesta ääneen aktiivisesti ja usein. Hän pyrkii vaikuttamaan somen kautta, sillä hän uskoo, että meidän on pakko saada muutos aikaiseksi. Omalla toiminnallaan hän kannustaa muitakin puhumaan asioista ääneen, avoimesti ja julkisesti. Arvi haluaa korostaa ja painottaa erityisesti aikuisia puuttumaan omaan ja toisten käytökseen. Hän kokee, että on lapsellista katsoa vierestä, miten aikuiset ihmiset jaksavat kirjoittaa sosiaaliseen mediaan ilkeitä kommentteja ja puhuvat toisesta ihmisestä hyvällä omalla tunnolla pahoja asioita. Arvi kehottaakin kaikki kieltäytymään kohteliaasti lähtemästä tällaiseen mukaan. Jos toinen ihminen tulee kertomaan juorua, hän kehottaa kysymään miksi juoruilija kertoo tämän ja ehdottaa juorun kohteen tuntemuksien pohdintaa. 

Hienointa Arvin kanssa keskustellessa on se oivallus, että on urheilijalle normaalia, että saattaa mokata jotain. Arvi toteaa asian sen yksinkertaisesti ja sen enempää miettimättä. Kiusaaminen usein juontuu näistä mokista. On selvää, että urheilussa nähdään päivittäin erilaisia epäonnistumisia tai mokia, joiden jälkeen jatketaan urheilua niistä sen kummemmin välittämättä ja opitaan taas vähän lisää. Mistä pyrkii hevosurheiluun käsitys siitä, että emme saa mokata? Harrastamamme laji on yksi vaikeimmista lajeista, mutta silti vaadimme täydellisyyttä, jota ei kuitenkaan ole. Sallitaan siis mokat, myönnetään kiusaaminen ja puhutaan toisistamme vain hyvää!

Lue myös nämä juttumme:

Arvi Martikainen: unelmat, yrittäjyys ja kiusaaminen

Henri Ruoste on ratsastuksen rokkitähti

Kyra Kyrklundin ja Richard Whiten järjestyksessään 1. yhteinen klinikka – “Hevosten kautta opimme eniten”

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista